Αλέκος Αυλωνίτης: Ημέρα τιμής και μνήμης για τους Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.

Τιμή σε αυτούς και αυτές που πλήρωσαν με τη ζωή τους τη λευτεριά μας.

Σήμερα στις εκδηλώσεις μνήμης στη Κέρκυρα, δεν ήμασταν όλοι εκεί. Βροντερές οι απουσίες.

Για να παραμείνει όμως ζωντανή η ιστορική μνήμη χρειάζεται ψυχή μέσα μας. Στη ψυχή όλων μας, πόσο μάλλον των εκπροσώπων του λαού. Ελπίζω να μην ξαναγίνει στο μέλλον.

Να θυμίσω, λοιπόν, ότι το 1982 καθιερώθηκε η επέτειος αυτή από τη κυβέρνηση Α. Παπανδρέου. Έκλεισε έτσι μια βαθιά εθνική πληγή, μια απίστευτη ιστορική αδικία. Η εθνική αντίσταση κατά του φασισμού βρίσκει τον απόλυτο συμβολισμό στην από κοινού ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου, 81 χρόνια πριν. ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ, Άρης Βελουχιώτης και Ναπολέων Ζέρβας συνέπραξαν και ενωμένες οι αντιστασιακές οργανώσεις πέτυχαν τον στρατιωτικό τους στόχο κατά των κατακτητών.

Απετέλεσε και αποτελεί εθνική απάντηση σε κάθε νεοναζιστικό μόρφωμα, σε κάθε νοσταλγό του φασισμού που ανά την Ευρώπη, προκλητικά, περιφρονεί την ιστορία. Είναι όμως ταυτόχρονα και σύμβολο, τη σημερινή εποχή που η διασφάλιση της Παγκόσμιας Ειρήνης εξακολουθεί να παραμένει ζητούμενο. Πρέπει να παραμένει ζωντανή και η απαίτηση για τη διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών. Για την αποζημίωση των χιλιάδων απωλειών σε ανθρώπινες ζωές. Των ολοκαυτωμάτων, της λεηλασίας και των καταστροφών που υπέστη ο λαός μας από τα Γερμανικά κατοχικά στρατεύματα.

Η απαίτηση για Δικαιοσύνη, δεν παραγράφεται, δεν λησμονείται. Παραμένει βασικό αίτημα και επιδίωξη. Πόσο μάλλον για τη Κέρκυρα που ακόμη τα αποκαΐδια και τα ερείπια του εμπρηστικού βομβαρδισμού, το Σεπτέμβρη 1943, φαίνονται και παραμένουν μέσα στα καντούνια της πόλης μας.

Τιμή και δόξα στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *