Ανακοίνωση των Ομάδων Γυναικών Κεντρικής και Βόρειας Κέρκυρας της ΟΓΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Οι Ομάδες Γυναικών Κεντρικής και Βόρειας Κέρκυρας της ΟΓΕ (Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, δυναμώνουμε τον συλλογικό αγώνα ενάντια στην πολύμορφη βία που βιώνουν οι γυναίκες στο χώρο εργασίας, στην οικογένεια, σε κάθε πλευρά της κοινωνικής τους ζωής, ενάντια σε κάθε μορφής βίας που εντείνει την γυναικεία ανισοτιμία τους και βάζει φραγμό στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Αγωνιζόμαστε ενάντια στη βία των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της προσφυγιάς. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας ιδιαίτερα στις Παλαιστίνιες γυναίκες και τα παιδιά τους, που βιώνουν τη βία κι επιθετικότητα του κατοχικού κράτους του Ισραήλ, με τη στήριξη των ευρωατλαντικών συμμάχων του. Θα είμαστε στο πλευρό τους μέχρι ν’ αποκτήσουν το δικό τους ανεξάρτητο κράτος, με το λαό κυρίαρχο, στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Αντιπαλεύουμε την εμπλοκή της Ελλάδας στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και των κομμάτων που στηρίζουν τα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ- ΝΑΤΟ- ΕΕ. Καμία διευκόλυνση με βάσεις και άλλες υποδομές να μη δώσει η χώρα μας. Τώρα αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από την Ελλάδα.

Στο δρόμο της γνώσης και του αγώνα μπορεί να καταπολεμηθεί και ο φυσιολογικός ατομικός φόβος για το αύριο. Μπορεί να βρει διέξοδο η ανασφάλεια από τις βίαιες και βάρβαρες συνθήκες ζωής και δουλειάς, που μας εξουθενώνουν.

Με τη μαχητική στάση κάθε γυναίκας της βιοπάλης μπορεί να δυναμώσει το ρεύμα αγωνιστικής διεκδίκησης με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες μας στην εργασία, στην εκπαίδευση, στην κοινωνική προστασία της μητρότητας και στήριξη της οικογένειας, στην κοινωνική ζωή και δράση.

Αντιπαλεύουμε τη βία σε κάθε πλευρά της ζωής μας, όπως:

Την εργοδοτική βία και τρομοκρατία, που φτάνει ακόμα και στη σεξουαλική παρενόχληση απέναντι σε εργαζόμενες στους χώρους δουλειάς.

Το αντεργατικό οπλοστάσιο, που καταδικάζει τις εργαζόμενες στη βία της ζωής- λάστιχο, των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, της δουλειάς τις Κυριακές, της εντατικοποίησης της εργασίας, της τηλεργασίας, που δίνει αέρα στα πανιά των εργοδοτών για απολύσεις εγκύων.

Τη βία του λεηλατημένου εισοδήματος, σε συνθήκες ακρίβειας, ενεργειακής φτώχειας, νέας θύελλας φορολεηλασίας στις αυτοαπασχολούμενες ελευθεροεπαγγελματίες επιστήμονες.

Τη βία και ανασφάλεια των τραγικών ελλείψεων στα δημόσια Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, που θυσιάζει την υγεία και τη ζωή των γυναικών και των οικογενειών τους στο βωμό των κερδών των ιδιωτικών ομίλων της υγείας.

Την ανασφάλεια για την εκρηκτική κατάσταση στις δομές προσχολικής αγωγής και φροντίδας, ειδικής αγωγής, σχολικής στέγης, γιατί λογαριάζονται ως “κόστος” για το κράτος.

Τους οικονομικούς, κοινωνικούς καταναγκασμούς που συναντά μια φοιτήτρια στην πορεία των σπουδών της,

Αντιπαλεύουμε όλες τις οικονομικές και κοινωνικές αιτίες, τη κοινωνία της εκμετάλλευσης και καταπίεσης, που βρίσκονται πίσω από όλες τις μορφές βίας, πίσω από τις πιο αποκρουστικές όψεις της: την ενδοοικογενειακή βία, τα κυκλώματα trafficking και μαστροπείας, τη διαδικτυακή σεξουαλική παρενόχληση και καταδίωξη, που φτάνουν μέχρι τη δολοφονία μιας γυναίκας.

Δεν συμβιβαζόμαστε με τη βαρβαρότητα:

Της τεράστιας έλλειψης δημόσιων και δωρεάν δομών και υπηρεσιών στήριξης κακοποιημένων γυναικών και παραμελημένων παιδιών, της υποστελέχωσής τους με εργαζόμενους από προγράμματα με ημερομηνία λήξης.

Της αστυνομικής αυθαιρεσίας και αδιαφορίας στις σχετικές καταγγελίες των κακοποιημένων γυναικών, των μακροχρόνιων και πολυδάπανων νομικών διαδικασιών, των ελλείψεων σε ιατροδικαστικές υπηρεσίες και σε εισαγγελείς για την ενδοοικογενειακή βία, της απουσίας φροντίδας από δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες για τα θύματα βιασμών και σεξουαλικής βίας από μόνιμο επιστημονικό προσωπικό.

Των τραγικών ελλείψεων σε μέτρα πρόληψης της βίας, ιδιαίτερα στις σχολικές μονάδες που οι ανάγκες καλύπτονται από ελάχιστους, περιπλανώμενους ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, που στην πλειοψηφία τους είναι αναπληρωτές.

Η εξάλειψη της ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών συνδέεται με όλες τις οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις που θα εξασφαλίσουν τη δυνατότητα σε μία γυναίκα να σπάσει τα δεσμά μιας βίαιης οικογενειακής ή διαπροσωπικής σχέσης.

Με ασπίδα προστασίας την οργανωμένη συλλογική μας δράση για τη γυναικεία ισοτιμία, διεκδικούμε:

Μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για όλες. Κοινωνική προστασία της μητρότητας και του γυναικείου οργανισμού και κάλυψη των αναγκών μας με δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας. Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων, των άνεργων γυναικών, των γυναικών από μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Να αποσυρθεί τώρα το νέο φορολογικό έκτρωμα που εξοντώνει τις αυτοαπασχολούμενες. Αύξηση ΤΩΡΑ στις συντάξεις. Κατάργηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων στην ενέργεια. Φθηνή, ασφαλή στέγη.

Εκτεταμένο δίκτυο δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την ολόπλευρη προστασία των γυναικών και των παιδιών από τη βία, ιδιαίτερα των απροστάτευτων, στελεχωμένων με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση και εμπλοκή των ΜΚΟ.

Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία και σχολές από επιστημονικούς κρατικούς φορείς.

23.11.23

Ομάδες Γυναικών Κεντρικής και Βόρειας Κέρκυρας

Παραθέτουμε φορείς πρόληψης – στήριξης για γυναίκες και παιδιά:

Τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, απευθύνεται σε γυναίκες θύματα βίας. Είναι πανελλαδικής εμβέλειας, 24ωρης λειτουργίας.

ΕΚΑΒ – Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, 24ωρη λειτουργία, τηλέφωνο: 166

Μονάδα Υποστήριξης Κρίσεων της Ψυχιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας τηλεφωνικές γραμμές 26613-61122, 61124

ΔΗΜΟΠ «Νίκος Μώρος» – κέντρο πρόληψης εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας Κέρκυρας, τηλ: 26610-41111, 36327

Μονάδα Απεξάρτησης ΔΙΑΠΛΟΥΣ – αντιμετώπιση της εξάρτησης από τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, το διαδίκτυο και τα τυχερά παιχνίδια Τηλέφωνα: 2661045600 – 2661361163

Ιατροπαιδαγωγικό Τμήμα Κέρκυρας τηλέφωνο: 26610-48871

Κ.Δ.Α.Υ. (Κέντρο Διάγνωσης, Αξιολόγησης) τηλέφωνο: 26610-81055

ΜΕΡΙΜΝΑ (Φροντίδα για το παιδί που αντιμετωπίζει σοβαρή ασθένεια ή θάνατο στην οικογένεια) Δωρεάν γραμμή: 210-6463622

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *