Ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης για την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού

25 Οκτωβρίου σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού. Πριν λίγο η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματος “Φώφη Γεννηματά” για την προληπτική και έγκαιρη διάγνωση στις γυναίκες 45-74 ετών με δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία και εξέταση. Μέχρι πρότινος το πρόγραμμα ίσχυε για γυναίκες 50-69 ετών.

Μόνο που για να θεωρηθεί ένα μέτρο προληπτικό πρέπει να έχει καθολικό χαρακτήρα. Η πρόληψη δεν μπορεί να παρασχεθεί με αποκλεισμούς ηλικιακούς ή άλλους. Υπενθυμίζω ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχαμε θεσπίσει στον Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ δωρεάν προληπτική μαστογραφία κάθε δύο χρόνια για γυναίκες 40-50 ετών και κάθε χρόνο για γυναίκες άνω των 50 ετών ή σε γυναίκες υψηλού κινδύνου άνω των 35 (ΦΕΚ 2315, 19/6/2018).

Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας λόγος για θριαμβολογίες δήθεν επέκτασης προληπτικών μέτρων, όταν υπάρχει αποδεδειγμένα συρρίκνωση των ισχυόντων.

Και μάλιστα, ειδικά στην Κέρκυρα, δεν έχει κανείς δικαίωμα να θριαμβολογεί αφού όποια συμπολίτισσα θελήσει να κλείσει ραντεβού για τον ψηφιακό μαστογράφο του Νοσοκομείου Κέρκυρας (που προμηθευτήκαμε το 2017 πάλι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), αντιμετωπίζει άρνηση λόγω “προσωρινής αναστολής λειτουργίας του Τμήματος”!!! (Το ίδιο ισχύει και για τον Μαγνητικό Τομογράφο και για σειρά άλλων εξετάσεων λόγω της τραγικής υποστελέχωσης στο Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα).

25 Οκτωβρίου σήμερα, ημέρα αφιερωμένη στην πρόληψη αλλά και σε όλες εκείνες τις γυναίκες που παλεύουν γενναία με τον καρκίνο, έχοντας επιπλέον να αντιπαλέψουν δυσχέρειες και εμπόδια που θέτει στον αγώνα τους μια αδιάφορη, κυνική και χωρίς ενσυναίσθηση Κυβέρνηση.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *