Αλέκος Αυλωνίτης: Κυβερνητική φιέστα για την παραχώρηση- ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας

«Κανένας λόγος δεν υπάρχει σήμερα για πανηγυρισμούς» σημειώνει σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αυλωνίτης και τονίζει: «Όσο κι αν προσπάθησε με κοινοτυπίες να πείσει τους πολίτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα κυβερνητικά στελέχη, στην “φιέστα” που στήθηκε για την υπογραφή της σύμβασης για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας στην κοινοπραξία Γκριμάλντι.

Εγκαίρως, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου και με ομιλίες στη Βουλή, ζητήσαμε από την κυβέρνηση να βάλει τέλος στον κατήφορο των προβληματικών ιδιωτικοποιήσεων με τις οποίες παραχωρεί, έναντι ευτελούς ανταλλάγματος, ζωτικούς δημοσιους χώρους της πατρίδας μας σε πολυεθνικούς ομίλους και να υιοθετήσει το μοντέλο των υπο-παραχωρήσεων, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, συγκεκριμένων χώρων ή/και δραστηριοτήτων στην αξιοποίηση των λιμένων, όπως άλλωστε πράττει η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών.

Εγκαίρως “κρούσαμε κώδωνα κινδύνου” για την μεγάλη πιθανότητα δημιουργίας όχι απλά μονοπωλιακού καθεστώτος στο Λιμάνι Ηγουμενίτσας, αλλά ιδιωτικού μονοπωλίου και στην ακτοπλοϊκή σύνδεση με την γείτονα χώρα. Εγκαίρως επισημάναμε ότι στη σύμβαση παραχώρησης δεν αναγράφονται ρητώς οι υποχρεώσεις από πλευράς αναδόχου για τις επενδύσεις που πρέπει να κάνει προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Έχουν μάλιστα το θράσος σήμερα να μιλούν για “διαφανείς διαδικασίες”, ενώ γνωρίζουν ότι δεν εδέησαν να παρουσιάσουν στη Βουλή την περίφημη Συμφωνία Αγοραπωλησίας Μετοχών, ούτε όταν μετ’ επιτάσεως την ζητήσαμε για να γνωρίζουμε τι ψηφίζουμε! Δεν πρέπει να γνωρίζουμε αν σε ένα λιμάνι γεωστρατηγικής σημασίας, όπως της Ηγουμενίτσας, έχουν προβλεφθεί ρήτρες που να απαγορεύουν μονομερείς σημαντικές κινήσεις κι αν ναι ποιες;

Για όλους αυτούς τους λόγους, εθνικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς, εμείς παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας, και φυσικά παρακολουθούμε στενά την ιδιωτικοποίηση που επιχειρείται και στο άλλο σημαντικό μας λιμάνι, στο Ηράκλειο Κρήτης. Οι επιλογές Μητσοτάκη δεν μπορούν να δημιουργούν προβλήματα και να υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *