Θυρανοίξια Αγίας Αικατερίνης

Πλήρως αναπαλαιωμένος και απολύτως λειτουργικός είναι πλέον ο Ιερός Ναός της Αγ. Αικατερίνης καθώς και το συγκόλλητο σε αυτόν κτηριακό συγκρότημα στην Καποδιστρίου. Τα εγκαίνια και τον αγιασμό πραγματοποιήσαν χθες η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Δαποντίων Νήσων Μερόπη – Σπυριδούλα Υδραίου με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Δ.Ν. κ. Νεκτάριο σε συνεργασία με το Υπ. Πολιτισμού και την Εφορία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών και δεκάδων συμπολιτών μας.
Ένα πραγματικό στολίδι, ένα ιστορικό μνημείο μοναδικής αξίας που για χρόνια έστεκε ερειπωμένο, ανακατασκευάστηκε και με ιδιαίτερη συγκίνηση, σαν χθες που η πόλη μας βομβαρδίστηκε από τους ναζί, άνοιξε και πάλι τις πόρτες του. Η σημασία που έχει για την πόλη της Κέρκυρας, για τον πολιτισμό και την ιστορία της, το μοναστηριακό συγκρότημα της Αγίας Αικατερίνης είναι πολύ μεγάλη.
Η Δήμαρχος ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες και τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου που εργάστηκαν για την ολοκλήρωση αυτού του έργου. Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους προηγούμενους Δημάρχους που εμπνεύστηκαν, σχεδίασαν, ενέταξαν σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και προώθησαν την υλοποίησή του, τους κ.κ. Χρύσ. Σαρλή, Σωτ. Μικάλεφ, Γ. Τρεπεκλή και Κώστα Νικολούζο.
Το συγκρότημα θα φιλοξενήσει ήπιες χρήσεις, εξυπηρετώντας τις ανάγκες περιοδικών εκθέσεων, διαλέξεων, παρουσιάσεων βιβλίων κλπ. Όσον αφορά τον Ιερό Ναό, αυτός θα λειτουργεί σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, κατόπιν συνεννόησης και συμφωνίας με την Ιερά Μητρόπολη Κέρκυρας & Παξών.
Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων η Δήμαρχος «Εργαζόμαστε παραδίδοντας έργα προς όφελος των πολιτών, διατηρώντας και αναδεικνύοντας την ιστορική, αρχιτεκτονική και πολιτιστική μας κληρονομιά.»
Ιστορικά στοιχεία και χρονικό ανακατασκευής: Η εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης χτίστηκε το 1690 από τον λόγιο ιερομόναχο Νικόδημο Καροφύλακτο και λίγα χρόνια αργότερα στην ίδια θέση σε παρακείμενο κτήριο ιδρύθηκε ανδρικό μοναστήρι. Το μοναστήρι που ήταν μετόχι της Μονής Σινά φαίνεται πως λειτούργησε χωρίς διακοπή μέχρι το 1864. Το συγκρότημα της Αγ. Αικατερίνης περιήλθε στην ιδιοκτησία του Δήμου Κερκυραίων το 1887 και το 1916 τμήμα του ισογείου με εμβαδόν 62,13 τ.μ. πέρασε στην ιδιοκτησία ιδιωτών. Το 2016 ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες εξασφάλισης της πλήρους κυριότητας του συγκροτήματος από το Δήμο Κέρκυρας, το 2017 υπογράφηκε Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Υπ. Πολιτισμού, της ΠΙΝ και του Δήμου Κέρκυρας για την «Αποκατάσταση & Ανάδειξη συγκροτήματος Αγ. Αικατερίνης», το 2018 υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή και ξεκίνησαν οι εργασίες. Το έργο ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2022 και έτσι, υλοποιήθηκε ο στόχος του Δήμου για τη σωτηρία του ιστορικού αυτού συγκροτήματος.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *