Δημήτρης Μπιάγκης: Ήρθαν για τη στήριξη των κομματικών υποψηφίων κι όχι για να δώσουν λύσεις στα θέματα του τουρισμού

Η αστραπιαία επίσκεψη εργασίας των κυριών του Υπουργείου Τουρισμού στο νησί μας αποδείχθηκε δυστυχώς πως δεν ήταν τίποτα περισσότερα από μια ακόμα άτυπη προσπάθεια προεκλογικής στήριξης στους «γαλάζιους» συνδυασμούς των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Η ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού ήρθε «μετά βαΐων και κλάδων» για να μας ενημερώσει χαμογελώντας χαριτωμένα και κομψά, πως η Σχολή Ξεναγών δε θα λειτουργήσει φέτος (λες και δεν το είχαμε καταλάβει) ενώ αποδεικνύεται ζοφερό το μέλλον της, αν κρίνουμε από τη φθίνουσα πορεία που έχει ακολουθήσει από τις φιέστες των εγκαινίων (τρία χρόνια πριν) μέχρι την επίσημη ομολογία αναστολή λειτουργίας της. Την ίδια ώρα, το ΙΕΚ Τουρισμού της Κέρκυρας συνεχίζει να βιώνει δίσεκτα χρόνια, έρμαιο των επιλογών αυτής της ίδιας ηγεσίας, ενώ η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Ιονίων Νήσων αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα υποστελέχωσης αδυνατώντας να εποπτεύσει και να ελέγξει τις τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής.
Σε μια κρίσιμη περίοδο για το τουριστικό προϊόν μας, που απαιτούνται καίριες αποφάσεις, η ηγεσία του Υπουργείου απέδειξε ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί τις τύχες του σφυρίζοντας αδιάφορα απέναντι στα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο. Την ώρα που οι επιχειρηματίες του τουρισμού ακόμα περιμένουν (από το 2019) την επιστροφή του ΦΠΑ από τα ανείσπρακτα τιμολόγια της χρεωκοπημένης Thomas Cook, την ώρα που οι επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμα αποζημιωθεί από τις πλημμύρες του «Μπάλου» (από το 2021), την ώρα που υποστελεχωμένες υπηρεσίες και οργανισμοί αδυνατούν να ελέγξουν τις συνθήκες εργασίας στις επιχειρήσεις, θα ήταν ουτοπικό να πιστεύουμε ότι ετούτη η ηγεσία θα μπορούσε έγκαιρα να δώσει απαντήσεις σε άλλα σημαντικά ερωτήματα για το μέλλον του τουριστικού προϊόντος.
Καμμιά αναφορά στα μεγάλα προβλήματα του τουρισμού που παραμένουν κρυμμένα κάτω από το χαλί. Καμιά πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της αναβάθμισης των παρεχομένων υπηρεσιών, την εκπόνηση ενός νέου στρατηγικού σχεδίου, τη διασύνδεση με τον πρωτογενή, το δευτερογενή τομέα, την ουσιαστική στήριξη των εργαζομένων που ξεχάστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη διαφύλαξη του μνημείου της Παλιάς Πόλης που επί των ημερών τους βρίθει από ανομία και καιροσκοπισμό, τη διευθέτηση του τοπίου που αφορά στη βραχυπρόθεσμη μίσθωση και την επίλυση του τεράστιου στεγαστικού προβλήματος.
Η κρίση της πανδημίας δυστυχώς δεν μας έκανε σοφότερους, καθώς αποδεικνύεται πως δεν μπορείς να αναβαθμίσεις το τουριστικό προϊόν σου, αν πρώτα δεν διασφαλίσεις τα αυτονόητα στις παροχές υγείας, στις υποδομές της περιοχής που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις της τουριστικής περιόδου, αν δεν συνυπολογίσεις στα νέα δεδομένα κρίσιμους παράγοντες, όπως η φέρουσα ικανότητα, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, η εργασιακή εξειδίκευση, η ψηφιακή μετάβαση.
Οι κυρίες της ηγεσίας του Τουρισμού ήρθαν, μας ενημέρωσαν και έφυγαν κάνοντας το χρέος τους απέναντι στην απερχόμενη Περιφερειάρχη. Τα προβλήματα όμως παραμένουν και δυστυχώς θα τα έχουμε μπροστά μας και μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Και η λειτουργία της Σχολής Ξεναγών που εγκαινίασαν χωρίς προσωπικό, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό μετατίθεται και επισήμως για τις καλένδες ακόμα κι αν κρύφτηκε πίσω από αμήχανα και κομψά χαμόγελα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *