Ιούλιος 2023: Έσπασαν όλα τα ρεκόρ οι αφίξεις τουριστών – Σημαντική αύξηση η Κέρκυρα

Σημαντική άνοδο στην κίνηση τους κατέγραψαν τον Ιούλιο τα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport στη χώρα μας και σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, συμπληρώνοντας τον χάρτη των ρεκόρ στη χώρα.

Στο σύνολο τους τα αεροδρόμια της εταιρείας κατέγραψαν τον Ιούλιο αύξηση στην επιβατική τους κίνηση κατά 10,7% (αφίξεις και αναχωρήσεις), και σύνολο επιβατών 17,9 εκατομμύρια.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι πτήσεις εσωτερικού, η οποία ανήλθε σε 20,6%, ενώ του εξωτερικού σε 8,2%. Διψήφια ήταν η άνοδος και για το αεροδρόμιο της Αθήνας, που η κίνηση αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του Ιουλίου κατά 16,1% και ανήλθε σε 3,29 εκατ. επιβάτες. Τόσο η εγχώρια όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2022 κατά 12,7% και 17,7% αντίστοιχα.

Σχεδόν κατά 6% αυξήθηκαν οι συνολικές αφίξεις και στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου το μήνα που μας πέρασε, σπάζοντας το φράγμα των 800.000 επιβατών. Τα επίσημα στοιχεία του αερολιμένα της Κρητικής πρωτεύουσας, δείχνουν αύξηση επιβατών στις απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό τον Ιούλιο που ανέρχεται σε 4,36% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, ενώ η άνοδος στις αφίξεις εσωτερικού είναι εντυπωσιακή και φτάνει το 22,9%.

Ποιοι προορισμοί κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο ξένων τουριστών
Η Θεσσαλονίκη κέρδισε σε άνοδο όλα τα αεροδρόμια της χώρας, πλην της Καβάλας, με το σύνολο της κίνησης της τον Ιούλιο να είναι στο +23,4%, σε σχέση με τον Ιούλιο πέρυσι. Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι η Θεσσαλονίκη το 2022 ήταν ο προορισμός με τη μεγαλύτερη μείωση αφίξεων. Οι αφίξεις ξένων τουριστών στη Θεσσαλονίκη, που διοχετεύονται κυρίως στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής, ανήλθαν σε 321.000, με πρώτη αγορά τη Γερμανική με 95.000 και δεύτερη τη Βρετανική με τις μισές περίπου. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Κύπρος, η Ιταλία και η Πολωνία.

Τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση αφίξεων τον Ιούλιο κατέγραψε το αεροδρόμιο της Αθήνας με περίπου 1,1 εκατ. και την τρίτη η Σκιάθος, κατά 14,6% και 66.500 ξένους τουρίστες. Την τέταρτη θέση σε άνοδο κίνησης σημείωσε η Λέσβος, που όμως οι απόλυτοι αριθμοί είναι πραγματικά πάρα πολύ μικροί, με μόλις 13.267 αφίξεις ξένων τουριστών να φτάνουν στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης. Η Ζάκυνθος κατάφερε να επιτύχει διψήφιο ποσοστό αύξησης της κίνησης από το εξωτερικό κατά 10,3%, που μεταφράζεται σε 237.294 τουρίστες, με πρώτη αγορά τη Βρετανική και δεύτερη με διαφορά την Ιταλική, ενώ η Πολωνοί ακολουθούν αμέσως μετά.

Η Ρόδος, παρά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν το νότο του νησιού, την αρνητική εικόνα που μετέδιδαν για δέκα και πλέον ημέρες τα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο και το σταμάτημα των πτήσεων για σχεδόν δύο εβδομάδες, κατάφερε να καταγράψει άνοδο στην κίνηση της τον Ιούλιο κατά 4,2% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Οι αφίξεις ξένων τουριστών στο νησί των Ιπποτών ανήλθαν τον προηγούμενο μήνα στις 481.057, με πρώτη αγορά εισερχόμενου τουρισμού τη Βρετανική με 98.000 και ακολούθησαν οι Γερμανοί και οι Πολωνοί.

Μεγάλη άνοδο στη διεθνή κίνηση της είχε και η Κέρκυρα κατά 8,9%, τα Χανιά κατά 8,3%, η Κεφαλονιά στο +4,7%, η Κως +5,9% και η Σάμος στο +4,3%.

Ποια νησιά κινήθηκαν πτωτικά
Οι μεγάλες αυξήσεις στις αφίξεις πέρυσι για τους πιο δημοφιλείς προορισμούς των Κυκλάδων τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, διαδέχτηκαν φέτος οι μειώσεις.

Τα δυο νησιά είναι τα μόνα που κατέγραψαν και τον Ιούλιο μείωση της τουριστικής τους κίνησης από το εξωτερικό, κατά -7,2% η Μύκονος και -7,9% η Σαντορίνη. Στη Μύκονο οι αφίξεις ξένων τουριστών ανήλθαν σε 153.907 και στη Σαντορίνη σε 174.523, με πρώτη αγορά και για τα δύο νησιά τους Ιταλούς και 2η τους Βρετανούς.

ΠΗΓΗ: news247.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *