Ελεύθερη και ασφαλής να είναι η παραλία στον Ανεμόμυλο και την Γαρίτσα

Aπαιτήσαμε με την διπλή κινητοποίηση στο Λιμεναρχείο και στο γραφείο Ποιότητας Ζωής του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας.

Στην κινητοποίηση που οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαρίτσας “Το Άλσος”, ανταποκρίθηκαν εκτός από το ΔΣ και μέλη του συλλόγου μας, ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Ανεμόμυλου, το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας, εκπρόσωποι των χειμερινών κολυμβητών και των γυναικείων συλλόγων της ΟΓΕ (Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας).

Παραβρέθηκαν επίσης και εξέφρασαν την συμπαράσταση τους οι Αλεξάνδρα Μπαλού επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στην ΠΙΝ και ο Γιάννης Μπορμπότης επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας.

Στην συνάντηση ο πρόεδρος του συλλόγου μας Αλέκος Βέργης τόνισε στους υπηρεσιακούς παράγοντες και στον κ. Λιμενάρχη ότι ο χώρος κάθε καλοκαίρι, όλο και εντονότερα , κατακλύζεται από Κερκυραίους όλων των ηλικιών και κυρίως από ηλικιωμένους και μικρά παιδιά και αποτελεί ίσως τη μοναδική δυνατότατα απόλαυσης θαλάσσιου μπάνιου γι΄αυτους.

Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των λουομένων που κάνει χρήση αυτού έχει αυξηθεί σημαντικά, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της αύξησης της τιμής των καυσίμων. Αποτελεί δε, μία από τις ελάχιστες, ελεύθερες πλέον επιλογές, εντός του κέντρου της πόλης της Κέρκυρας

Τα ανωτέρω αποτελούν καθημερινή πραγματικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την περιοχή του Ανεμομύλου, η οποία έχει χαραχθεί στη μνήμη και στη συνείδηση του κόσμου ως μία ιδιόμορφή παραλία. Η περιοχή έχει αποκτήσει αυτόν τον χαρακτήρα εδώ και δεκαετίες, αν όχι εκατοντάδες χρόνια και ασχέτως εάν αποτελεί χαρακτηρισμένη περιοχή λουομένων , εν τοις πράγμασι έχει κερδίσει τον χαρακτήρα αυτόν και ως τέτοια δέον όπως αντιμετωπίζεται.

Τον χαρακτήρα μάλιστα αυτό σέβονται και οι ερασιτέχνες αλιείς της περιοχής , οι οποίοι αν και δραστηριοποιούνται ομοίως στον ανεμόμυλο, ουδέποτε ενεπλάκησαν με τα σημεία που χρησιμοποιούν οι λουόμενοι, ήταν πάντοτε διακριτική η παρουσία τους και ο χώρος που έκαστος χρησιμοποιεί και μέχρι και σήμερα συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο αρμονικά, δίχως να πιθανολογηθει κίνδυνος για τους μεν ή τους δε. Δεν δύναται δε, να συγκριθεί σε καμία περίπτωση η ύπαρξη των ερασιτεχνών αλιέων, με τον επαγγελματία ιδιώτη εκμισθωτή μηχανοκίνητων σκαφών και τη χρήση που αυτός ή οι εκάστοτε μισθωτές ποιούν.

Το 2019 για πρώτη φορά δραστηριοποιήθηκε στην περιοχή ιδιώτης ως εκμισθωτής μηχανοκίνητων σκαφών. Υπήρξαν έντονες αντιδράσεις και από πλήθος κόσμου και φορείς κατατέθηκε στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας η με αριθμ. πρωτ. 9163/3.9.2019 αίτηση με την οποία ζητούσαν τότε, να ληφθεί υπόψη η διαμορφωθείσα εδώ και έτη κατάσταση και σε περίπτωση ανανέωσης , τροποποίησης κλπ της τότε χορηγηθείσας άδειας να επιλεγεί μία διαφορετική τοποθεσία.

Δυστυχώς η ανωτέρω αίτηση έμεινε αναπάντητη και επιπλέον ουδεμία παρέμβαση υπήρξε για τα τιθέμενα ζητήματα. Ο δε ιδιώτης αναγνωρίζοντας στην πράξη την δυσκολία συνύπαρξης με τους λουομένους, αυτοβούλως αποχώρησε από το σημείο και έπαψε κάθε δραστηριότητα.

Προ ολίγων ημερών , μετά λύπης μας αντιληφθήκαμε ότι στο ίδιο ακριβώς σημείο, δόθηκε έγκριση δραστηριοποίησης σε νέο ιδιώτη επιχειρηματία, και επανατοποθετήθηκαν τόσο οι μηχανοκίνητες βάρκες, όσο και σημεία οριοθέτησης του διαύλου του.

Το σημείο αυτό άρχεται μόλις 1-2 μέτρα από την σκαλίτσα ανόδου και καθόδου των λουομένων στην θάλασσα, σε σημείο που ενέχει κινδύνους για την ασφάλεια των λουομένων. Σημειωτέων ότι το εν λόγω σημείο χρησιμοποιείται κυρίως από μικρά παιδιά. Επιλέγεται δε και από κολυμβητικούς συλλόγους για την εκμάθηση κολύμβησης .

Σεβόμαστε απόλυτα τον συμπολίτη μας επιχειρηματία που έχει πιθανόν δαπανήσει αρκετά και προσδοκά στην άσκηση της επαγγελματικής του δραστηριότητα.

Η Αλεξάνδρα Μπαλού σε παρέμβασή της εξέφρασε την συμπαράσταση της στα δίκαια αιτήματα των κατοίκων, ενώ η Τζένη Σκέμπρη, εξέφρασε την αγωνία των γυναικών για την ασφάλεια των λουομένων και ιδιαίτερα των μικρών παιδιών.

Στην παρέμβασή του ο Σπύρος Κανταρέλης εκπροσωπώντας το Εργατικό Κέντρο δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψουμε να μην μπορούν να κάνουν με ασφάλεια το μπάνιο τους οι εργαζόμενοι στον Ανεμόμυλο και στην Γαρίτσα.

Τον λόγο πήραν κάτοικοι της περιοχής και κολυμβητές που αφού παρουσίασαν την ιστορική συνέχεια -για πολλές δεκαετίες- της απρόσκοπτης χρήσης της περιοχής Γαρίτσας-Ανεμόμυλου ως ελεύθερη λαϊκή πλαζ που συνυπάρχει αρμονικά με τους ερασιτέχνες αλιείς, παρέδωσαν έγγραφο με 500 υπογραφές στον Λιμενάρχη.

Κατόπιν επισκεφτήκαμε το γραφείο ποιότητας ζωής και εκθέσαμε στον αρμόδιο αντιδήμαρχο το ζήτημα.

Ζητήσαμε κατόπιν πρότασης του δημ. συμμβούλου Γιάννη Μπορμπότη να γίνει άμεση αλλαγή χωροθέτησης των σκαφών στην επόμενη σύγκλιση της επιτροπής την ερχόμενη Πέμπτη .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *