Γεράσιμος Βάρελης: Ένας Έλληνας επιστήμονας στη μάχη κατά του καρκίνου στο Αμβούργο!

Ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας μιλάει στους The New Hellenic Times για ό,τι νεότερο υπάρχει γύρω από τον καρκίνο του πνεύμονα

Άοκνα και με ιδιαίτερη ζέση, επιμονή, και υπομονή, εργάζεται ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας, Δρ. Γεράσιμος Βάρελης, τα τελευταία χρόνια στη μάχη κατά του καρκίνου του πνεύμονα, έχοντας αναλάβει ένα νευραλγικό πόστο από τη θέση του διευθυντή στο πνευμονολογικό κέντρο Asklepios LungenZentrum Hamburg West, στο Αμβούργο.

Συνεπικουρούμενος από την ομάδα επιστημόνων του, ο Δρ. Βάρελης διευθύνει το κέντρο πνευμονολογικής ιατρικής εφαρμόζοντας προηγμένες επιστημονικές μεθόδους που επιτρέπουν την άμεση διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, αλλά και την παροχή μιας εξατομικευμένης θεραπείας με βάση τον οργανισμό του κάθε ασθενούς.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Δρ. Βάρελης παρουσιάζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος πως η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται πολύ κοντά στο να βρει μια 100% αποτελεσματική θεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονα, ενώ υπογραμμίζει με νόημα όλα τα σπουδαία βήματα που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση, με τον ίδιο να έχει συνεισφέρει με το δικό του επιστημονικό λιθαράκι.

Μεταξύ άλλων, μιλώντας στους The New Hellenic Times, συστήνει σε όσους καπνίζουν να το «κόψουν» άμεσα, ενώ παροτρύνει όσους δεν έχουν ξεκινήσει το κάπνισμα, να μην το κάνουν ποτέ. Παράλληλα, τονίζει εμφατικά τη σπουδαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου αλλά και το γεγονός πως οι ασθενείς δεν πρέπει να αμελούν τους τακτικούς ελέγχους τους και να απευθύνονται πάντα σε ειδικούς επιστήμονες που μπορούν να τους κατευθύνουν σωστά, ακολουθώντας την κατάλληλη – κάθε φορά – θεραπεία.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Δρ. Βάρελη στους The New Hellenic Times και στον Γιώργο Μαυρίδη:

Ασχολείστε εντατικά με την αντιμετώπιση περιστατικών ασθενών με καρκίνο, και μάλιστα καρκίνο του πνεύμονα. Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί μια από τις μάστιγες της εποχής μας. Πόσο εύκολο είναι να αντιμετωπιστεί;

Στην διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα έγιναν τεράστια βήματα τα τελευταία 15 χρόνια . Από εκεί που χάναμε δυστυχώς γρήγορα τους ασθενείς, ειδικά σε προχωρημένα στάδια, τώρα έχουμε καταφέρει μέσω εξειδικευμένων προσωποποιημένων θεραπειών να ταυτοποιήσουμε τον καρκίνο του πνεύμονα του κάθε ασθενή ξεχωριστά, ακόμα και σε γενετικό επίπεδο, ούτως ώστε να μπορούμε να έχουμε αποτελεσματικότερες θεραπείες. Εδώ είναι ο πρωταρχικός στόχος όχι μόνο η οριστική θεραπεία αλλά και η αντιμετώπιση σε ορισμένες περιπτώσεις του καρκίνου του πνεύμονα σαν «χρονιαία ασθένεια», ιδιαίτερα και σε προχωρημένο στάδιο που δεν επιτρέπει εγχείρηση, προς επίτευξη καλύτερης ποιότητα ζωής. Με αλλά λόγια οι ασθενείς ζουν ακόμα καλύτερα κατά την διάρκεια των θεραπειών.

Οι ειδικοί τονίζουν διαρκώς τη σπουδαιότητα της πρόσληψης. Υπάρχουν «ύποπτα» σημάδια που μπορεί να προμηνύουν ότι κάποιος αντιμετωπίζει καρκίνο του πνεύμονα; Πώς μπορεί κάποιος να καταλάβει εγκαίρως ότι νοσεί;

Γνωρίζουμε όλοι ότι ο καρκίνος του πνεύμονα οφείλεται κατά >80% στο κάπνισμα. Ρίσκο υπάρχει σε άτομα που καπνίζουν ένα πακέτο την ημέρα επί είκοσι χρόνια τουλάχιστον και παραπάνω, πόσο μάλλον σε άλλους που καπνίζουν και παραπάνω από ένα πακέτο την ημέρα. Η καλύτερη πρόληψη είναι φυσικά τον να μην αρχίζει καν κανείς με το κάπνισμα ή να σταματήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Βαριοί καπνιστές όμως πρέπει να προσέχουν κάποια σημάδια όπως πχ απώλεια βάρους, αιμόβηχας, ενοχλητικός βήχας, βραχνάδα, πυρετός τα βράδια χωρίς ένδειξη λοίμωξης, υπερβολικός ιδρώτας τα βράδια (ενώ πριν φυσιολογικά) και διάφορα άλλα.

Το σημαντικότερο είναι να συμβουλεύονται οι ασθενείς τους γιατρούς πιο συχνά και να μην αγνοούν «προειδοποιήσεις» του σώματος τους.

Luftansicht Westklinikum AsklepiosΟ κάθε ασθενής είναι διαφορετικός και χρήζει αντίστοιχης αντιμετώπισης. Θεωρείτε πως ίσως εκεί να «κρύβεται» η αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου; Να λάβει δηλαδή ο κάθε ασθενής την κατάλληλη για τον ίδιο θεραπεία (γίνεται αυτό ή έχει να κάνει με την εκάστοτε Δομή Υγείας και τον γιατρό;)

Και βέβαια γίνεται . Όπως ανάφερα πριν ο στόχος που έχουμε την σημερινή εποχική στον τομέα της θωρακοογκολογίας είναι η θεραπεία του καρκίνου εφόσον έχει διαγνωστεί έγκαιρα άλλα και η αντιμετώπιση του ως «χρονιαία ασθένεια» μέσω κατάλληλων προσωποποιημένων θεραπειών που βασίζονται στο γενετικό υλικό του ίδιου του καρκίνου συμπεριλαμβάνοντας και το γενικότερο ιστορικό του ασθενή. Εδώ παίζουν ρόλο στην επιλογή της θεραπείας πολλές λεπτομέρειες όπως η ψυχολογική και κοινωνική κατάσταση, τυχόν ασθένειες που υπάρχουν, η φαρμακευτική αγωγή. Όλα αυτά «ζυγίζονται» από εμάς στο πνευμονολογικό μας κέντρο και έτσι επιλέγεται η καταλληλότερη και αποτελεσματικότερη θεραπεία είτε σε μορφή χαπιών ή όρων ή ανοσοθεραπείας ή της κλασικής χημειοθεραπείας ή ακτινοβολίας.

Η επιλογή της θεραπείας είναι θέμα προσωπικό και απειλεί τον συνδυασμό ιδιαίτερου συναισθηματισμού, αγάπης και πάθους για το επάγγελμα και πάνω από όλα θέληση και επιμονή. Είναι χαρακτηριστικά που διαπρέπουν τον χαρακτήρα μου από τον καιρό που άρχισα να δουλεύω σαν γιατρός. Ο συνδυασμός των ειδικοτήτων μου, πνευμονολογίας και αίματο-ογκολογίας, το κάνει ακόμα πιο εφικτό.

Βρίσκεστε σε μια Δομή Υγείας που δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην «ακρίβεια της διάγνωσης». Πόσο μπορεί να επηρεάσει μια λάθος διάγνωση τη θεραπεία του ασθενούς;

Το σημαντικότερο είναι οι ασθενείς που έχουν προβλήματα να προσέρχονται σε ειδικά πνευμονολογικά κέντρα όπως το δικό μας. Εκεί έχουμε όλους τους εξειδικευμένους γιατρούς όπως θωρακοχειρούργους, πνευμονολόγους, ογκολόγους, ακτινολόγους, ακτινοθεραπευτές, ειδικούς συντηρητικής ιατρικής και μια σειρά από άλλες ειδικότητες. Μέσω εβδομαδιαίων συνεδρίων αποφασίζουμε όλοι μαζί για το καλύτερο του ασθενή μας. Κάθε ασθενής βρίσκεται ξεχωριστά στο κέντρο των πράξεων μας και εξετάζεται ιδιαίτερα χωρίς τον κίνδυνο μαζικών αποφάσεων!

Δεν θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει λάθος διάγνωση τη σημερινή εποχή. Παρόλα αυτά καλό είναι να αναζητούμε ειδικούς εξ’ αρχής και να μην χάνουμε πολύτιμο χρόνο. Μέσω των εξετάσεων που κάνουμε στο πνευμονολογικό κέντρο που διευθύνω στο Αμβούργο (Asklepios LungenZentrum Hamburg West) μπορούμε να κάνουμε πλήρη διάγνωση του καρκίνου εντός δυο ημερών με σαφή εικόνα της προέλευσης, της ιστολογικής εξέτασης, αλλά και γρήγορο καθορισμό του σταδίου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την γρηγορότερη αποτελεσματική θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα.

Είμαστε κοντά στο να βρεθεί μια θεραπεία 100% αποτελεσματική απέναντι στη μάχη του καρκίνου ή πιστεύετε ότι απέχουμε αρκετά από ένα τέτοιο σενάριο;

Είμαστε παρά πολύ κοντά να βρεθεί 100% αποτελεσματική θεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονα γιατί όπως ανέφερα παραπάνω είμαστε σήμερα σε θέση να αντιμετωπίζουμε τον καρκίνο ακόμα και αν βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο σαν «χρονιαία ασθένεια». Αυτό ούτε θα το ονειρευόμασταν πριν 15 χρόνια. Και βέβαια είμαι αισιόδοξος στο μέλλον, η εξέλιξη στον τομέα μας είναι καλπάζουσα και ραγδαία. Είναι ευλογία να έχουμε τόσο πολλές δυνατότητες να βοηθήσουμε σήμερα ενώ μέχρι χθες μας ήταν δεμένα τα χέρια!

Πάντως το σημαντικότερο μήνυμα για όλους είναι να κόβει κάνεις το τσιγάρο όσο το δυνατόν γρηγορότερα και ακόμα καλύτερα να μην αρχίζει καν. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μείωση των νέων καπνιστών νεαρής ηλικίας και αυτό δίνει μεγάλη ελπίδα στο μέλλον, που θα οδηγήσει σίγουρα στη μείωση του καρκίνου του πνεύμονα.

ΠΗΓΗ:thenewhellenictimes.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *