Η Ζωή Κωνσταντοπούλου στο Corfu Channel

Δεν ευθύνονται οι πολίτες για την κακή κατάσταση, αλλά ο λανθασμένος σχεδιασμός της οικονομίας κι αυτό διότι οι περισσότεροι που έχουν κυβερνήσει δεν έχουν εργαστεί και δεν ξέρουν τι είναι ο βιοπορισμός, ενώ έχουν καταχρεώσει και τα κόμματά τους. Είναι δική τους αποτυχία η κατάσταση. Η οικονομία πρέπει να αναπτυχθεί γύρω από τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας με ενίσχυση της πρωτοβουλίας και της καινοτομίας. Τα χρέη που προέκυψαν από την κρίση και την πανδημία πρέπει να διαγραφούν, τα funds κερδοσκοπούν. Είναι θέμα νομιμότητας και ηθικής. Φρίττω με τις συζητήσεις που γίνονται για τα νομίσματα, όπως και για το σχέδιο «Δήμητρα», η συζήτηση αυτή συνιστά αποπροσανατολιστική γελοιοποίηση του ζητήματος και «πυροτεχνήματα» του Βαρουφάκη. Το 2015 ήταν μια ευκαιρία να αλλάξουμε τον κόσμο .

Επέκταση των χωρικών υδάτων άμεσα στα 12 μίλια – αποσπασματική η επέκταση που έγινε στο Ιόνιο, θα έπρεπε να υπήρχε και συνέχεια. Εναρμόνιση χωρικών υδάτων και εναερίου χώρου. Διεθνής καμπάνια με επισημότητα και τυπικότητα για τα ελληνικά δίκαια και την τουρκική προκλητικότητα. Εμείς θα διεκδικούσαμε ενεργά τις γερμανικές αποζημιώσεις, ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, προτείνουμε δημοψήφισμα και ακύρωσή της. Στο σενάριο των Τούρκων κομάντος που αποβιβάζονται σε ελληνικό νησί, φυσικά δεν μιλάμε για κάτι άλλο από άμεση σύλληψή τους. Η εθνική ανεξαρτησία, η ελευθερία, τα κυριαρχικά δικαιώματα δεν παζαρεύονται.

Στην περίοδο της πανδημίας οι παθογένειες αποκαλύφθηκαν με τον πλέον βροντερό τρόπο. Τα σενάρια πανδημίας υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, εμείς ήμασταν εντελώς απροετοίμαστοι και μας άφησαν εκτεθειμένους και χωρίς κάλυψη. Είναι προφανές ότι είναι ζητούμενο η ενίσχυση του συστήματος υγείας, της πρωτοβάθμιας φροντίδας και του προσωπικού. Σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, εμείς ενθαρρύναμε τον κόσμο να εμβολιαστεί καθώς αυτή ήταν η καλύτερη λύση εκείνη τη στιγμή, όμως ταχθήκαμε κατά της υποχρεωτικότητας, είναι αντισυνταγματική η υποχρεωτικότητα ιατρικής πράξης. Είναι αδιανόητο να επιβάλλεται και μάλιστα με την επιβολή κυρώσεων, όπως έγινε με τους υγειονομικούς.

Τρομακτικό το 2023 να συζητάμε για την Παιδεία σε τόσο πρωτόγνωρο επίπεδο. Το σύνθημα του 15% των δαπανών για την Παιδεία ακούστηκε πρώτη φορά πριν από 60 χρόνια. Το θέμα είναι ότι πλέον πολλά παιδιά λόγω της οικονομίας να μην μπορούν να ακολουθήσουν τις σπουδές τους, ενώ τα πανεπιστήμια δεν λαμβάνουν τη χρηματοδότηση που πρέπει. Η Παιδεία είναι ζωτικό εργαλείο για το παρόν και το μέλλον της κοινωνίας, κι εμείς βλέπουμε καταστάσεις δαιμονοποίησης φοιτητών και ΜΑΤ στις σχολές.

Το ξεπούλημα της ΔΕΗ και των άλλων επιχείρησεων ενέργειας ήταν απαράδεκτο, η εκποίησή τους υπονομεύει την πρόσβασή μας σε αυτές τις πηγές. Και στην εφαρμογή των ΑΠΕ όμως κερδοσκοπούν κάποιοι εις βάρος του περιβάλλοντος. Η Πλεύση Ελευθερίας θέτει την προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος πολύ ψηλά στην ατζέντα. Όταν συζητάμε για την ενέργεια, πρέπει παράλληλα να συζητάμε και για τη φύση, που τα τελευταία χρόνια καταστρέφεται σε τεράστιο βαθμό, όπως βιώσαμε με τις πυρκαγιές. Η καταστροφή της Εύβοιας είναι ο λόγος που επέλεξα να κατέβω και εκεί υποψήφια. Στο ουκρανικό, θα έπρεπε να είμαστε πρωτεργάτες των πρωτοβουλιών ειρήνευσης και όχι να στέλνουμε καλάσνικοφ.

Η Πλεύση Ελευθερίας θέλει τους νέους ενεργούς για αυτό έχουμε και πολλούς νέους κοντά μας. Κι εγώ η ίδια αισθάνομαι πολύ νέα και δεν απευθύνομαι σε αυτούς σαν να είναι κάτι άλλο. Θα πρέπει να συνεχίσουν να ονειρεύονται, να διεκδικούν και να μην τους πείσει κανείς ότι δεν μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Αυτή είναι και η δική μας στόχευση και αυτό απευθύνουμε κάλεσμα σε αυτούς.

Δεν πρόκειται μετεκλογικά να συνεργαστούμε με κανέναν από αυτούς που κατέστρεψαν τη χώρα ούτε με αυτούς που θέλουν να κάνουν τα δεκανίκια μας. Θα είμαστε η μοναδική αντιπολίτευση, γιατί η Βουλή τώρα δεν έχει πραγματική αντιπολίτευση. Θα είμαστε στη Βουλή φύλακες των δικαιωμάτων των πολιτών και της Δημοκρατίας, θα καταθέτουμε προτάσεις, θα συμμετέχουμε στις επιτροπές, θα ασκούμε κοινοβουλευτικό έλεγχο. Πιστεύω ότι ο κόσμος θα μας δώσει αυτή τη λαϊκή εντολή ώστε να ανατρέψουμε την κατάσταση μέσα στο κοινοβούλιο. Αν το 52% της προηγούμενης αποχής πάει να ψηφίσει, θα έχουμε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση και απευθύνομαι σε αυτούς. Το σύνθημά μας είναι «δώσε ζωή στη Βουλή».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *