Δημήτρης Μπιάγκης: Ας εξαλείψουμε με ουσιαστικές παρεμβάσεις κάθε μορφή διάκρισης

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Πολιτισμού & Αθλητισμού κατέθεσε ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης με θέμα: «Χορηγούμενα από τον ΕΟΠΥΥ πρόσθετα και τεχνητά μέλη».
Στην ερώτησή του, ο Βουλευτής αναφέρεται στην πολιτική επιδότησης των ορθοπεδικών ειδών, των ειδικών μηχανημάτων αποκατάστασης, των τεχνητών μελών και των λοιπών ειδών πρόσθετης περίθαλψης που δεν έχει επικαιροποιηθεί εδώ και τουλάχιστον 10 έτη και μάλλον έχει επιδεινωθεί. Εκτός από το γεγονός ότι οι δικαιούχοι οφείλουν να καταβάλουν συμμετοχή της τάξης του 25%, ακολουθώντας μάλιστα χρονοβόρες και ιδιαίτερα γραφειοκρατικές διαδικασίες, τα αντίστοιχα ποσά καλυπτόμενης δαπάνης για την προμήθεια των ως άνω ειδών είναι ιδιαίτερα χαμηλά και δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές τιμές της αγοράς, ενώ και το καθεστώς του “clow back” επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση. Έτσι, στις περισσότερες των περιπτώσεων η πραγματική συμμετοχή των δικαιούχων υπερβαίνει κατά πολύ την προβλεπόμενη, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου αναγκάζονται να επωμίζονται το σύνολο της αντίστοιχης δαπάνης.
Ο Βουλευτής αναφέρει χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν ακόμη αρκετές περιπτώσεις όπου δεν προβλέπεται καμία απολύτως επιχορήγηση για ορισμένα είδη, όπως για παράδειγμα τεχνητά μέλη που προορίζονται για αθλητικές δραστηριότητες. Οι συμπολίτες μας ΑμεΑ που έχουν κάποιο ή κάποια ακρωτηριασμένα μέλη και επιθυμούν να αθληθούν ή ακόμη και αθλητές που μετέχουν σε παραολυμπιακούς αγώνες ή άλλες αντίστοιχες αθλητικές εκδηλώσεις είναι αναγκασμένοι, σε αντίθεση με τους αρτιμελείς αθλητές, να δαπανούν σημαντικά χρηματικά ποσά (το σύνολο του αντίστοιχου κόστους) για την προμήθεια κατάλληλων τεχνητών μελών, απλά και μόνον για να μπορούν να προπονούνται και να συμμετέχουν σε αγώνες», και συνεχίζει: «Η διασφάλιση ίσων ευκαιριών και η εξάλειψη κάθε μορφής διάκρισης πρέπει να αποτελούν βασικές επιδιώξεις κάθε ευνομούμενης Πολιτείας».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *