Κέρκυρα 180: Τι γίνεται με το δημοτικό σχολείο Γαστουρίου;

Σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο κάναμε ερώτηση στον κ. Καλόγερο σχετικά με το ζήτημα της στέγασης του Δημοτικού Γαστουρίου.

Το έργο είχε ενταχθεί στο Ε.Π. Ιονίων Νήσων 2014-2020 με απόφαση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου και τίτλο “ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΓΑΣΤΟΥΡΙΟΥ” με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Κέρκυρας.

Το έργο, με προϋπολογισμό 2.450.000€, αφορά στην καθαίρεση του υπάρχοντος σχολείου και ανέγερση, στην ίδια θέση, νέου σχολείου (διώροφο κτίριο με όλες τις προδιαγραφές σύγχρονου διδακτηρίου, έξι (6) αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, εργαστήρια, βιβλιοθήκη, γραφεία, κλπ), με διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και προμήθεια όλου του απαραίτητου σχολικού εξοπλισμού. Η διάρκεια υλοποίησης του έργου έχει οριστεί στους 40 μήνες.

Πριν από ενάμιση χρόνο, στη διάρκεια γενικής συνέλευσης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Καλόγερος είχε διαβεβαιώσει τους γονείς των μαθητών ότι το έργο θα δημοπρατούνταν αρχές του 2022. Σήμερα ένα χρόνο μετά, η κατάσταση παραμένει μετέωρη.

Γιατί μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει κάποια ενέργεια ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες;

Έχει γίνει η δημοπράτηση; Αν όχι, πότε προβλέπεται να δημοπρατηθεί;

Μήπως κινδυνεύει να απενταχθει το έργο και χαθεί η χρηματοδότηση;

Πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες;

Υπάρχει πρόβλεψη από το τμήμα παιδείας του Δήμου για τη μεταστέγαση του σχολείου στο διάστημα που θα κατασκευάζεται το νέο (πρόκειται για χρόνο υλοποίησης 40 μήνες, αν όλα πάνε ρολόι!); Και αν ναι, πού;

Στα παραπάνω ο κ. Καλόγερος μας απάντησε

Το 2020 εκκρεμούσε ακόμη η αρτιότητα του οικοπέδου η οποία σήμερα έχει αποκατασταθεί

Ήταν απαραίτητη η επικαιροποίηση της μελέτης ΚΕΝΑΚ η οποία έχει ανατεθεί στη ΜΟΔ

Η δημοπρατηση προβλέπεται για το τέλος του 2023

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας επέβαλε κάποιες τροποποιήσεις

Η χρηματοδότηση ΔΕΝ κινδυνεύει

Η έρευνα για την μεταστέγαση θα ξεκινήσει μετά την δημοπράτηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ – έχοντας κατά νου το πρόσφατο παράδειγμα του 4ου Λυκείου που η κατασκευή του κράτησε 16(!) χρόνια, ήτη 192(!!) μήνες- να ξεκινήσει άμεσα η έρευνα για την εύρεση μεταβατικού χώρου. Είναι βέβαιο λάθος να περιμένουμε για να ψάξουμε κτίριο μεταστέγασης μετά τη δημοπράτηση, όταν ο χρόνος θα πιέζει, ενώ μπορούμε να ξεκινήσουμε την έρευνα άμεσα βρισκόμενοι ένα βήμα μπροστά στην οργάνωση και το σχεδιασμό.

Σήμερα στο σχολείο φοιτούν 100 μαθητές οι οποίοι μπορεί να είτε να βρεθούν χωρίς σχολική στέγη, είτε στοιβαγμένοι σε κάποιο κοντέινερ. Το σχολείο Γαστουρίου εξυπηρετεί και τη γύρω περιοχή λόγω της Κεντρικής του θέσης (Άγιοι Δέκα, Πέραμα, κλπ) καθιστώντας έτσι κρίσιμη την παραμονή της προσωρινής στέγασης στην ευρύτερη περιοχή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *