Ετήσια εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον ήρωα του Πολεμικού Ναυτικού Πλοίαρχο Έκτορα Γιαλοψό στην κοινότητα Αφιώνα του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας.

Με τη μεγαλοπρέπεια που αρμόζει και σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023 η ετήσια εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον ήρωα του Πολεμικού Ναυτικού Πλοίαρχο Έκτορα Γιαλοψό στην κοινότητα Αφιώνα του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας, συνεχεία και του με αριθ.πρωτ. 144/09-02-2023 εγγράφου του Υπ. Εθνικής Άμυνας /Γενική Δ/νση Οικ. Σχεδιασμού και Υποστήριξης Δ/νση Στρατιωτικής και Τεχνολογικής Υποστήριξης.

Φέτος συμπληρώνονται 27 χρόνια από τα γεγονότα των Ιμίων, όπου οι τρείς αξιωματικοί του ΠΝ που επέβαιναν στο μοιραίο ελικόπτερο τη νύχτα της 31ης Ιανουαρίου 1996, έχασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την πατρίδα, την τιμή και την αξιοπρέπεια όλων των Ελλήνων.

Την ευθύνη της διοργάνωσης από πλευράς Δήμου Βόρειας Κέρκυρας είχε ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γεώργιος Μαχειμάρης και η Δημοτική Αρχή ενώ από την κοινότητα Αφιώνα η Πρόεδρος Αγγελική Λευθεριώτη, το εκκλησιαστικό συμβούλιο, ο πολιτιστικός σύλλογος και η οικογένεια του ήρωα.

Χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Αφιώνα ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων κ.κ Νεκτάριος, συμπαραστατούμενος από τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Καλλίνικο.

Ακολούθησε η τέλεση επιμνημόσυνης δέησης .

Το νόημα της ημέρας απέδωσε ο κ. Γεωργάτος Βασίλειος Σημαιοφόρος ΠΝ /ΕΑ, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε:… «Αγναντεύοντας από αυτό το υπέροχο χωριό του Αφιώνα και βλέποντας απέναντι το νησί των Οθωνών δεν δικαιούμεθα να ξεχνάμε ότι η οικογένεια Γιαλοψού χάρισε στην πατρίδα έναν ακόμη ήρωα… εκεί βρίσκεται ένα άλλο μνημείο… αυτό του υποβρύχιου ΠΡΩΤΕΥΣ που βυθίστηκε αύτανδρο την 29η Δεκεμβρίου 1940 παίρνοντας μαζί του το Ναύτη εσχαρέα Σπύρο Γιαλοψό , αδελφό του παππού του Έκτορα, προσθέτοντας ακόμη έναν ήρωα από την οικογένεια Γιαλοψού. Ο Κωνσταντίνος Καβάφης ο οποίος θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της σύγχρονης εποχής έγραψε ένα υπέροχο και πολύ επίκαιρο ποίημα: «Θερμοπύλες».
«Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των
ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες.
Ποτέ από το χρέος μη κινούντες•
δίκαιοι κ’ ίσιοι σ’ όλες των τες πράξεις,
αλλά με λύπη κιόλας κ’ ευσπλαχνία•
γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
είναι πτωχοί, πάλ’ εις μικρόν γενναίοι,
πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε•
πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τούς πρέπει
όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος,
κ’ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.
Ο Πλοίαρχος Έκτορας Γιαλοψός , έπεσε υπέρ Πατρίδας. ΑΘΑΝΑΤΟΣ».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι πολιτικές αρχές , αξιωματικοί των Ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας εν ενεργεία κατά ιεραρχική τάξη, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης , συλλογικοτήτων και πολίτες.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *