Πραγματοποιήθηκε στον Αφιώνα το ετήσιο μνημόσυνο στη μνήμη του ήρωα Έκτορα Γιαλοψού

Ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας σε συνεργασία με την Πρόεδρο, τον πολιτιστικό σύλλογο, το εκκλησιαστικό συμβούλιο Αφιώνα – ΔΕ Αγίου Γεωργίου και την οικογένεια του ήρωα του Πολεμικού Ναυτικού Πλοίαρχου Έκτορα Γιαλοψού οργάνωσαν την ετήσια εκδήλωση μνήμης και τιμής, στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Αφιώνα. Χοροστάτησε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Αφιώνα ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων κ.κ Νεκτάριος.

Η απόδοση νοήματος της ημέρας από τον κ. Γεωργάτο Βασίλειο Σημαιοφόρο ΠΝ /ΕΑ. Ακολουθεί η ομιλία:

Όπως κάθε χρόνο έτσι και σήμερα ήρθαμε όλοι εμείς εδώ με σεβασμό να σταθούμε εμπρός από το μνημείο και να αποτίνουμε φόρο τιμής στον συνάδελφο Πλοίαρχο του Π.Ν Έκτορα Γιαλοψό.

Πέρασαν κιόλας 27 χρόνια από το τραγικό συμβάν της πτώσης του ελικοπτέρου που ήταν πλήρωμα ο ήρωας Έκτορας Γιαλοψός.

Ήταν Τετάρτη 31 Ιανουαρίου το 1996 τέσσερεις και μισή το πρωί όταν το ελικόπτερο τύπου Αγκούστα μπελ με διακριτικό ΠΝ 21 πήρε διαταγή απογείωσης από την φρεγάτα Ναυαρίνο που στεγάζονταν, με αποστολή την αναγνώριση εχθρικών κινήσεων στην βραχονησίδα Ίμια.

Ο καιρός ήταν ιδιαίτερα άσχημος, βαθύ σκοτάδι, έντονη βροχόπτωση, θυελλώδεις άνεμοι, περιορισμένη ορατότητα. Το πλήρωμα του ελικοπτέρου απογειώθηκε άμεσα χωρίς να λογαριάσει της κακές καιρικές συνθήκες.

Αφού έκανε οπτική αναγνωριστική περιπολία πάνω από τα Ίμια με την βοήθεια προβολέα , διαπίστωσε την ύπαρξη Τούρκων καταδρομέων , απομακρύνεται από την βραχονησίδα, αναφέρει στην φρεγάτα τα σχετικά ευρήματα κάνοντας ξανά περιπολία πάνω από την βραχονησίδα για επιβεβαίωση όσων ανέφερε στην φρεγάτα , και σε αυτό το κομβικό σημείο συνέβη το αναπάντεχο… χάθηκε η επαφή μεταξύ ελικοπτέρου και φρεγάτας.

Το ελικόπτερο έπεσε στα παγωμένα νερά βυθίζοντας μαζί του τον κυβερνήτη του ελικοπτέρου Υποπλοίαρχο Χριστόδουλο Καραθανάση, τον συγκυβερνήτη Υποπλοίαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο και τον χειριστή οργάνων Αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψό.

Είναι επίσης γνωστό ότι εκείνο το βράδυ επικρατούσαν πολεμικές συνθήκες, τα πολεμικά μας πλοία είχαν εγκλωβίσει τον Τούρκικο στόλο και είναι κοινώς αποδεκτό ότι είχαμε το στρατηγικό πλεονέκτημα , όπως επίσης είναι γνωστό ότι εκείνο το μοιραίο βράδυ υπήρχε κακή συνεννόηση μεταξύ της Στρατιωτικής και της πολιτικής ηγεσίας με τα γνωστά αποτελέσματα.

Ο ιστορικός του μέλλοντος ίσως αποκαλύψει και ρίξει περισσότερο φως από σε εκείνη την σκοτεινή νύχτα.

Αγναντεύοντας από αυτό το υπέροχο χωριό του Αφιώνα και βλέποντας απέναντι το νησί των Οθωνών, δεν δικαιούμεθα να ξεχνάμε ότι η οικογένεια Γιαλοψού χάρισε στην πατρίδα έναν ακόμη ήρωα, εκεί βρίσκεται ένα άλλο μνημείο αυτό του υποβρυχίου ΠΡΩΤΕΥΣ που βυθίστηκε αύτανδρο την 29 Δεκεμβρίου 1940 παίρνοντας μαζί του τον Ναύτη εσχαρέα Σπύρο Γιαλοψό προσθέτοντας ακόμη ένα ήρωα από την οικογένεια Γιαλοψού.αδελφό του παππού του Έκτορα.

Ο Κωσταντίνος Καβάφης ο οποίος θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της σύγχρονης εποχής έγραψε ένα υπέροχο και πολύ επίκαιρο ποίημα. ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ

Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των

ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες.

Ποτέ από το χρέος μη κινούντες·

δίκαιοι κ’ ίσιοι σ’ όλες των τες πράξεις,

αλλά με λύπη κιόλας κ’ ευσπλαχνία·

γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι,

κι όταν είναι πτωχοί, πάλ’ εις μικρόν γενναίοι,

πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε·

πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,

πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.

Και περισσότερη τιμή τούς πρέπει

όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν).

πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος,

κ’ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

Ο Πλοίαρχος Έκτορας Γιαλοψός. Έπεσε υπέρ πατρίδας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *