Μαρία Δρυ: “Τα κόκκινα δάνεια και η μαύρη πραγματικότητα”

Η έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής μου θεώρησης και της κοινωνικής ευαισθησίας που νιώθω για τους συνανθρώπους μου, δεν θα μπορούσε να μην κεντρίσει το ενδιαφέρον μου για το θέμα που έχει προκύψει και αφορά τα κόκκινα δάνεια.

Τα κόκκινα δάνεια που αφορούν κατοικίες και επιχειρήσεις, έχουν φτάσει (σε απόλυτο αριθμό) στο τεράστιο μέγεθος του ενός εκατομμυρίου, αλλά και τις παντός είδους οφειλές των πολιτών σε εφορία, ΕΦΚΑ, εταιρείες ενέργειας, δήμους κ.λ.π. που ανέρχονται, τουλάχιστον, στα 270 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το πλέον όμως ευαίσθητο θέμα, που θεωρώ καταλύτη για την αξιοπρεπή ζωή του κάθε πολίτη, είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας, που το ΠΑΣΟΚ θεσμοθέτησε το 2010 με το νόμο Κατσέλη, παρά την τεράστια οικονομική κρίση που περνούσε η χώρα και τις διαφωνίες της Τρόικας. Το νόμο Κατσέλη, που να θυμίσω, ότι δεν ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, η σημερινή Κυβέρνηση με τον πτωχευτικό νόμο του 2020 κατήργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Φυσικά και δεν δέχομαι την άποψη της ΝΔ ότι ο Νόμος Κατσέλη είναι για τους “μπαταχτσήδες”, γιατί αυτός παρείχε την προστασία της πρώτης κατοικίας ΜΟΝΟ μετά την απόφαση δικαστηρίου το οποίο έκρινε την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη. Αποδεδειγμένα άλλωστε το 75% των οφειλετών του νόμου Κατσέλη, λόγω οικονομικής κρίσης, ήταν αντικειμενικά αδύναμοι οικονομικά.

Ένα ακόμη στοιχείο που καταρρίπτει την επιχειρηματολογία της ΝΔ για τους “μπαταχτσήδες”, είναι το γεγονός ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου του 2022 το 70% των πλειστηριασμών αφορούσε αγροτικές εκτάσεις, κτηνοτροφικές μονάδες και κατοικίες μέχρι 100.000 ευρώ και όχι εξοχικά και βίλες πλουσίων.

Το συγκλονιστικό όμως στοιχείο το οποίο πρέπει όλοι να γνωρίζουμε είναι το ότι τα κόκκινα δάνεια πουλήθηκαν στα funds, στο 15-20% της αξίας τους, ενώ τα funds ζητούν από το δανειολήπτη το 80-90%(!) της αξίας.

Συνειδησιακά, αλλά και σαν άνθρωπος της γενιάς μου, της γενιάς των 500 ευρώ, αρνούμαι να δεχθώ τέτοιου είδους απάνθρωπες πολιτικές περαιτέρω εξαθλίωσης και φτωχοποίησης των συμπολιτών μου.

Για το λόγο αυτό, πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μαζί, ενωμένοι, να πιεστούν οι εκλεγμένοι (από το λαό) βουλευτές μας, να υπερψηφίσουν την τροπολογία που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ θέτοντας ως βασικούς άξονες:

1. Προστασία της κύριας κατοικίας στη φιλοσοφία του νόμου του ΠΑΣΟΚ του 2010 με επικαιροποιημένα κριτήρια

2. Προστασία της αγροτικής γης

3. Συνολικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται η πρόνοια για 120 δόσεις για τα χρέη στην εφορία και τον ΕΦΚΑ, με “κούρεμα” 30% της οφειλής για τους συνεπείς και

4. Λύση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκo

Αν δεν προστατεύσουμε ΤΩΡΑ την πρώτη κατοικία (και το σύνολο των δανειοληπτών) μετά την απόφαση-αστραπή του Αρείου Πάγου, που δίνει το πράσινο φώς στα funds για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, χωρίς καμία διαπραγματευτική δύναμη στους οφειλέτες, εκατοντάδες συμπολίτες μας θα βρεθούν στο δρόμο. Δεν είναι κάτι μακρινό ούτε ξένο. Συμβαίνει και μας αφορά όλους! Σήμερα είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας… Αύριο ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας θα είμαστε εμείς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *