Στέφανος Γκίκας: «Επωφελούνται Ασφαλισμένοι και Συνταξιούχοι, λύνεται το Θέμα των Ξεναγών»

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τον εξορθολογισμό ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων.

Ο κ. Γκίκας ανέφερε ότι το Υπουργείο Εργασίας προέβη τα τρία τελευταία χρόνια σε σειρά διορθώσεων σε ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και προνοιακά ζητήματα, διορθώθηκαν αδικίες προηγούμενων νόμων και έγιναν σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Επιπλέον «εκσυγχρονίστηκε η εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της εποχής μας, ενώ άλλαξε επί τα βελτίω ο ΕΦΚΑ, ο οποίος έγινε πιο αποτελεσματικός».

Αναφέρθηκε επιπλέον στην επιτάχυνση της απονομής συντάξεων, ενώ σημείωσε ότι «βρίσκεται στην τελική φάση εκκαθάρισης το σκοτεινό κεφάλαιο των εκκρεμών συντάξεων».

Σε ότι αφορά στον σχέδιο νόμου, ο Στέφανος Γκίκας υπογράμμισε ότι υλοποιούνται δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού για την οικονομική στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Χάρη στα διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, 2,3 εκατ. πολίτες θα λάβουν τον Δεκέμβριο έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Συγκεκριμένα, χαμηλοσυνταξιούχοι, δικαιούχοι του αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ και της μηνιαίας σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων, θα λάβουν φέτος 250 Ευρώ.

Παράλληλα, όπως τόνισε, οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν τον Δεκέμβριο διπλή δόση, ενώ οι οικογένειες που δικαιούνται επίδομα παιδιού θα λάβουν μιάμιση δόση του επιδόματος.

Αναφερόμενος στις ασφαλιστικές διατάξεις του νομοσχεδίου, ο κ. Γκίκας εστίασε στην μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, που σημαίνει αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Σημαντική είναι επιπλέον η μείωση του χρόνου παραγραφής των ασφαλιστικών εισφορών που δεν έχουν βεβαιωθεί από τον ΕΦΚΑ, από τα 20 στα 10 χρόνια. Παράλληλα, «για τη διευκόλυνση όσωνέχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, διπλασιάζονται οι μηνιαίες δόσεις της πάγιας ρύθμισης από 12 σε 24», ανέφερε. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Γκίκας επανέφερε το αίτημα πολιτών και φορέων για την επαναφορά των 100 δόσεων για την εξόφληση ασφαλιστικών οφειλών, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ο Στέφανος Γκίκας ανέδειξε τη ρύθμιση, με την οποία το Υπουργείο Εργασίας «βάζει τέρμα στην ταλαιπωρία των Ξεναγών, οι οποίοι εντάσσονται επιτέλους στον ΕΦΚΑ και στον θεσμό της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης.» Υπογράμμισε ότι παύει έτσι η ταλαιπωρία τους από την καθυστερημένη καταμέτρηση των χειρόγραφων ενσήμων τους.

Σε ότι αφορά στις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ο Βουλευτής σημείωσε ότι μετά από 12 ολόκληρα χρόνια, το 2023 αυξάνονται οι συντάξεις. «Από την αύξηση θα επωφεληθούν 2 εκατ. από τα 2,7 εκατ. συνταξιούχων», είπε χαρακτηριστικά. Επεσήμανε ότι προβλέπεται στο νομοσχέδιο ότι η ΚΥΑ που ορίζει το ποσοστό αύξησης των συντάξεων θα εκδίδεται πλέον έως 31 Δεκεμβρίου, προκειμένου οι αυξημένες συντάξεις να πληρώνονται νωρίτερα, έως τοτέλος Ιανουαρίου.Χαιρέτισε σε αυτό το πλαίσιο και τον ορισμό της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ στα 360 Ευρώ, η οποία θα αυξάνεται πλέον από 1/1/2023 με τον ίδιο τρόπο όπως οι υπόλοιπες συντάξεις του ΕΦΚΑ.

Ο Στέφανος Γκίκας υπογράμμισε τη δημιουργία ενός ενιαίου πλαισίου για τη χορήγηση αναπηρικών συντάξεων από κοινή νόσο για τους ασφαλισμένους όλων των πρώην Ταμείων που έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ. «Κατά συνέπεια, προκειμένου να λάβουν τις προβλεπόμενες παροχές αναπηρίας, μειώνεται το ποσοστό αναπηρίας από 67% σε 50% για συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων», εξήγησε.

Επιπλέον, ο κ. Γκίκας έκανε ειδική μνεία στην υλοποίηση ενός χρόνιου αιτήματος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας για την λεγόμενη «μάχιμη πενταετία». «Δίνεται πλέον σε όλα τα στελέχη το δικαίωμα της αναγνώρισης έως πέντε επιπλέον ετών ασφάλισης, καταβάλλοντας τις αντίστοιχες εισφορές, ανεξαρτήτως της σχέσης εργασίας, της μονάδας υπηρεσίας ή του χρόνου πρώτης ασφάλισής τους. Πρόκειται για μία δίκαιη ρύθμιση», είπε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Βουλευτής ζήτησε τη διατήρηση της εισφοράς 1% επί των αμοιβών των εν ενεργεία στελεχών υπέρ των Μετοχικών Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως προβλεπόταν στην αρχική μορφή του νομοσχεδίου. Αναφέρθηκε σε επιστολή του Συντονιστικού Συμβουλίου των τριών Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών Ε.Δ., στην οποία τονίζεται ότι πρόκειται για μία σημαντική πηγή εσόδων για τα Μετοχικά Ταμεία, η οποία είναι ανταποδοτική.

Αναφερόμενος στις προνοιακές ρυθμίσεις ο Στέφανος Γκίκας χαιρέτισε στην αύξηση της περιόδου ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας για τις μητέρες του εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες. «Παύει έτσι η διάκριση μεταξύ των μητέρων του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα», τόνισε. Ζήτησε ωστόσο από την ηγεσία του Υπουργείου να νομοθετηθεί η προστασία της μητρότητας και για τις γυναίκες που εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Επεσήμανε ότι η απουσία κάθε πρόνοιας τις αναγκάζει να εργάζονται σχεδόν μέχρι τη γέννηση του παιδιού τους και να επιστρέφουν στην εργασία τους σύντομα μετά τον τοκετό.

Σε ότι αφορά στην μεταβίβαση της κυριότητας των κατοικιών προς τους δικαιούχους των κοινών στεγαστικών προγραμμάτων του πρ. ΟΕΚ, ο κ. Γκίκας σημείωσε ότι προβλέπεται η καταβολή ενός σημαντικού αντιτίμου. Σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε να εξεταστεί η προσθήκη ένταξης των δικαιούχων σε ευνοϊκότερους τρόπους αποπληρωμής.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Στέφανος Γκίκας υπογράμμισε ότι «το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει πληθώρα διατάξεων που είναι προς όφελος των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων, των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων, αλλά και των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας» και κάλεσε όλες τις πτέρυγες της Βουλής να το υπερψηφίσουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *