Αλέξης Μητρόπουλος: “Μονόδρομος η νομοθετική παρέμβαση της Κυβέρνησης. Δεν πρέπει να δίνουμε φρούδες ελπίδες στους δανειολήπτες”

Στην εκπομπή ΘΕΣΕΙΣ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ μίλησε ο καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος για το τοπίο που δημιουργείται μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, ανατρέποντας δική του περσινή απόφαση, θέτοντας σε δεινή θέση τους δανειολήπτες:

«Στα 188 χρόνια λειτουργίας του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας δεν έχει παρατηρηθεί απόφαση Ολομέλειας μέσα σε δύο εβδομάδες.

Συν τοις άλλοις, ο Άρειος Πάγος ανέτρεψε δική του περσινή απόφαση, σύμφωνα με την οποία οι διαχειριστές των funds απαγορεύεται να εκπροσωπούνται και να κυνηγούν δικαστικώς δανειολήπτες.

Προσέφυγαν οι συστημικές τράπεζες και ανέτρεψε δική του απόφαση. Είπε, δηλαδή, ότι οι servicers μπορούν και να εκπροσωπούνται και να προβαίνουν σε δικαστικές πράξεις και να κάνουν πλειστηριασμούς.

Η απόφαση, επί της ουσίας, λέει ότι οι βραχίονες των funds που πήραν και κατέχουν το 83% των κόκκινων δανείων στην πατρίδα μας μπορούν εφεξής και νομιμοποιούνται να διενεργούν πλειστηριασμούς.

Είναι πλέον θέμα της κυβέρνησης αν την εφαρμόσει».

Για τις επιπτώσεις στους δανειολήπτες: «Μιλάμε για ένα τσουνάμι. Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου. Αυτή τη στιγμή το σύστημα έχει 726 χιλιάδες κόκκινα δάνεια.

Αν εφαρμόσουν οι εταιρείες την απόφαση όπως τη διαβάζουμε, θα έχουμε πογκρόμ κατά δανειοληπτών και θα αντιμετωπίσουμε ανθρώπινες και οικογενειακές τραγωδίες. Κανένα ανώτατο δικαστήριο δεν έβγαλε τόσο γρήγορα στον κόσμο τόσο σημαντική απόφαση».

«Να δώσει λύση η κυβέρνηση»
Όσο για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα;

Ο Αλέξης Μητρόπουλος είναι ξεκάθαρος. Για να μη χάσουν χιλιάδες άνθρωποι το σπίτι τους είναι μονόδρομος η νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης.

«Πρέπει η κυβέρνηση με πολιτική απόφαση να δώσει λύση στο θέμα αυτό. Αν δημοσιευτεί η απόφαση και αρχίσουν να την υλοποιούν οι servicers, αντιλαμβάνεστε τι θα ζήσουμε. Πρέπει να το δει η κυβέρνηση για να μην πάμε σε δράματα.

Πρέπει να αλλάξει ο νόμος. Πάτησαν στον νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος νομιμοποιεί τα funds. Ήταν θεσμός του μνημονίου που συμφώνησαν και τα τρία κόμματα του μνημονιακού τόξου.

Πρέπει να συνεννοηθούν να ανατραπεί το πλαίσιο νόμου του ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Αυτός έβαλε τα funds στα δικαστήρια και τους πλειστηριασμούς. Και το 2021 η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιβεβαίωσε με δικό της νόμο ό,τι ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Πρέπει να δοθεί πολιτική λύση για να μην ταλαιπωρηθούν φτωχοί και καθημερινοί άνθρωποι. Ο Μητσοτάκης πρέπει να αναστείλει τον νόμο Τσίπρα του 2015».

Για το αν μπορεί να ανατραπεί το ισχύον νομικό πλαίσιο: «Μπορεί να γίνει με νέο νόμο, όμως φοβάμαι ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν δεσμευτεί να συζητούν αυτά τα θέματα με τους δανειστές».

Για τη στάση των δανειοληπτών: «Δεν πρέπει να δίνουμε φρούδες ελπίδες. Μετά από αυτή την εξέλιξη, οι δικαστές δεν θα δίνουν τόσο εύκολα αναστολές πλειστηριασμών ή ανακοπές. Γι’ αυτό είναι αναγκαία μια πολιτική παρέμβαση».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *