Μείωση αντικειμενικών αξιών στο Δήμο κεντρικής Κέρκυρας και η πρόταση του Δημοτικού μας Συμβουλίου. Γράφει η Φανή Τσιμπούλη

Περιθώριο διορθώσεων στις τιμές ζώνης που εφαρμόστηκαν τον Ιανουάριο του 2022, οι οποίες οδήγησαν στη μεγάλη αύξηση του ΕΝΦΙΑ, αφήνει το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση, παρέχοντας τη δυνατότητα στους Δήμους να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου.
Οι ενστάσεις , ως γνωστόν, πρέπει να είναι αιτιολογημένες , δηλαδή με απόδειξη των νέων γεγονότων που τις θεμελιώνουν, ή επίκληση πραγματικών στοιχείων που ίσως δεν ελήφθησαν υπόψη τότε που επεβλήθησαν , ώστε να επανεξεταστούν και να οδηγήσουν σε αναθεωρήσεις των τιμών εκκίνησης ,άλλως απορρίπτονται……
Οι ενστάσεις κατατίθενται ηλεκτρονικά στη βάση δεδομένων που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και θα πρέπει να συνοδεύονται από κάθε πραγματικό αποδεικτικό στοιχείο.
Το δημοτικό μας συμβούλιο, συνεδρίασε προχθές, 19 -1-2023 , δια περιφοράς(!) για το συγκεκριμένο θέμα και η εισήγηση που ψηφίσαμε είναι η εξής: «….Ειδικότερα, προτάθηκε ο εξορθολογισμός (μείωση) των αντικειμενικών αξιών με αντίστοιχες νησιωτικές περιοχές όπως αυτή του Δήμου Χανίων Κρήτης, η οποία έχει πανομοιότυπα χαρακτηριστικά με το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, ήτοι νησιωτικότητα, εισοδηματικά κριτήρια δημοτών, τουριστική περιοχή, ιστορικό κέντρο, παλαιά πόλη, οικισμούς ορεινών όγκων.
Συγκεκριμένα προτείνεται α) στους ορεινούς οικισμούς του Δήμου μας και στους οικισμούς στους οποίους δεν εφαρμοζόταν το σύστημα των αντικειμενικών αξιών κατά το έτος 2018 και προστέθηκαν μεταγενέστερα, η μείωση να είναι της τάξης του 50% και β) στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες (πόλη και περιαστικές περιοχές) στις οποίες προϋπήρχε αντικειμενικός προσδιορισμός το έτος 2018 – που ήταν έτος αφετηρίας των αυξήσεων – να γίνει επαναφορά των αντικειμενικών αξιών όπως ίσχυαν προ της αύξησης, μειωμένων περαιτέρω κατά 25% (συνολική δηλαδή μείωση 50%)».
Όπως γίνεται αντιληπτό, το μοναδικό επιχείρημα που επικαλείται η εισήγηση είναι η σύγκριση των αντικειμενικών αξιών της Κέρκυρας με εκείνες των Χανίων (τόπος καταγωγής του πρωθυπουργού!!!) και τίποτα άλλο.
Κατά τη δική μου άποψη ένα σοβαρό στοιχείο που θα μπορούσε να στοιχειοθετήσει την μείωση των αντικειμενικών αξιών στην Κέρκυρα, θα ήταν η συλλογή και επίκληση αγοραπωλητηρίων συμβολαίων του τελευταίου έτους, όπου η διαφορά μεταξύ της δηλωμένης τιμής αγοράς και της αντικειμενικής έχουν τεράστια απόκλιση!! Και αυτό έχει αξία διότι η εφορία το δέχεται ως τίμημα πωλήσεως αλλά τη φορολογία την επιβάλλει στην αντικειμενική τιμή. Βέβαια , αυτό θέλει χρόνο και δουλειά και δεν μπορεί να εξαντληθεί σε μια δια περιφοράς συνεδρίαση…
Είθε, λοιπόν , να εισακουστεί το αίτημα του Δημοτικού μας Συμβουλίου, από το υπουργείο οικονομικών!!!!!!!!!!!!!!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *