Αλέξανδρος Αυλωνίτης : Απαράδεκτο το κυβερνητικό χαράτσι για τα ζώα συντροφιάς

Απαράδεκτο το κυβερνητικό χαράτσι για τα ζώα συντροφιάς, επιμένοντας στον αντιφιλοζωϊκό νόμο-πλαισίο η ΝΔ

Χωρίς διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και παρά τις μεγάλες αντιδράσεις, η ΝΔ νομοθέτησε το 2021 ένα αντιεπιστημονικό και αντιζωοφιλικό για την προστασία των ζώων συντροφιάς θεσμικό πλαίσιο.

Η πρακτική αποτυχία του νόμου-πλαισίου της είναι ορατή από την ουσιαστική μη προστασία των αδέσποτων και των ζώων συντροφιάς.

Το μητρώο ζώων συντροφιάς που λειτούργησε επί ΣΥΡΙΖΑ το 2015 παρείχε σε Δήμους, Περιφέρειες και Αστυνομία, ιδιαίτερες προϋποθέσεις για την προστασία των ζώων. Το μητρώο αυτό, απαξιώθηκε από τη ΝΔ, έτσι ώστε να δαπανηθούν 2,5 εκατ. ευρώ για την επανασύστασή του.

Σήμερα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές και με τον ίδιο αντιεπιστημονικό τρόπο, ο κ. Πέτσας αποφασίζει την επιβολή ενός απαράδεκτου τέλους 150 ευρώ για τους πολίτες που φροντίζουν ζώο συντροφιάς, μέσω της υποχρεωτικής λήψης και αποστολής του DNA του ζώου σε βάση δεδομένων, με σκοπό την επιβολή προστίμων και ποινών βάσει του γενετικού υλικού.

Είναι αναίτια η στάση της κυβέρνησης και πλήρως αναποτελεσματική, την ώρα που οι ειδικοί εκτιμούν πως μόνον το 1/3 των ζώων έχει καταγραφεί σχετικά. Παράλληλα, είναι κραυγαλέο να χρηματοδοτεί η ΝΔ με χρήματα των πολιτών ύψους 2 εκατ. ευρώ ένα εργαστήριο που θα διαχειριστεί την όλη διαδικασία καταγραφής.

Όλα δείχνουν πως για τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δεσμεύονταν προεκλογικά το 2019 για την προστασία των ζώων, δεσποζόμενων και μη, δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια επικοινωνιακή φούσκα προσέγγισης των ζωόφιλων, ενώ ο νόμος που θέσπισε υιοθετεί το δόγμα της εξυπηρέτησης συμφερόντων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεσμεύεται για την προστασία των ζώων, την ενίσχυση της ζωοφιλίας αλλά και των δημόσιων λειτουργιών στον αγώνα επίλυσης του κοινωνικού ζητήματος των αδέσποτων ζώων και του παράνομου εμπορίου ζώων, χωρίς την εκμετάλλευση από ιδιωτικά συμφέροντα αλλά και με την επιστημονικότητα που σίγουρα, απαιτείται και επιβάλλουν οι κανόνες της ΕΕ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *