Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας: Παγκερκυραικό συλλαλητήριο στις 17 Φεβρουαρίου

Οι εργαζόμενοι στενάζουν κάτω από τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων, τη σκληρή εκμετάλλευση από την εργοδοσία και τις επιπτώσεις της ακρίβειας. Τα λαϊκά νοικοκυριά αδυνατούν να καλύψουν τις άμεσες βιοτικές τους ανάγκες.
Ακόμα οξύτερα είναι τα προβλήματα για τους εποχιακούς εργαζόμενους που αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων στο νησί μας. Τα πενιχρά εισοδήματα των εργαζομένων από την καλοκαιρινή εργασία, δηλαδή τα «ψίχουλα» που έλαβαν ως μισθούς κι επιδόματα, έχουν ήδη εξανεμιστεί ενώ μέσα στον Φλεβάρη σταματάει και η καταβολή του τρίμηνου και κουτσουρεμένου επιδόματος ανεργίας. Ακόμη και αυτό το πενιχρό επίδομα ανεργίας δεν το λαμβάνουν όλοι οι εποχιακοί εργαζόμενοι, αφού έχουν τεθεί από τον ΟΑΕΔ διαφορετικά κριτήρια αναγνώρισης της εποχικότητας για κάθε κλάδο εργαζομένων, με αποτέλεσμα να αποκλείονται από το επίδομα χιλιάδες εποχιακοί εργαζόμενοι.
Η Κυβέρνηση, η εργοδοσία και οι μηχανισμοί τους χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την έλλειψη εργαζομένων στα τουριστικά κι εποχιακά επαγγέλματα, την ίδια ώρα όμως αρνούνται πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, εντατικοποιούν την εργασία, τσακίζοντας τα εργατικά δικαιώματα κι επιβαρύνοντας την υγεία των εργαζομένων, συνεχίζουν να δίνουν με τη σέσουλα τα χρήματα του ΟΑΕΔ στους επιχειρηματικούς ομίλους, περικόπτοντας ταυτόχρονα παροχές προς τους εργαζόμενους και τους ανέργους.
Με απύθμενο θράσος Κυβέρνηση κι εργοδοσία συνεχίζουν να κρατούν παγωμένο το επίδομα προϋπηρεσίας και τριετιών, με πρόσχημα το ύψος του ποσοστού ανεργίας, ακόμα και για τους κλάδους των εργαζομένων όπου υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση τα σωματεία μας στον επισιτισμό – τουρισμό και στα ξενοδοχεία πήραν την πρωτοβουλία να οργανώσουν παγκερκυραϊκό συλλαλητήριο για τις 17 Φλεβάρη, καλώντας την εργατική τάξη του νησιού να δώσει τη μάχη ενάντια στην ακρίβεια και να διεκδικήσει εισόδημα αξιοπρέπειας και συλλογικές συμβάσεις με διευρυμένα δικαιώματα.

Το Εργατικό Κέντρο στηρίζει τις αποφάσεις των σωματείων και μπαίνει μπροστά στον αγώνα, ώστε από σήμερα και μέχρι τις 17 Φλεβάρη, να μεταφερθεί το αγωνιστικό κάλεσμα σε κάθε εργασιακό χώρο και σε κάθε γωνιά του νησιού. Με τη σημερινή συμβολική ενέργεια της ανάρτησης των πρώτων τριών πανό από μέλη διοικητικών συμβουλίων των σωματείων, το Εργατικό Κέντρο κηρύσσει την έναρξη της μεγάλης αυτής κινητοποίησης των εργατοϋπαλλήλων της Κέρκυρας, με στόχο την επιτυχία του συλλαλητηρίου και τον εξαναγκασμό της Κυβέρνησης και της εργοδοσίας να υποχωρήσουν μπροστά στα άμεσα και δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, τα οποία έχουν ως ακολούθως:
• Επίδομα ανεργίας στους εποχιακούς για ολόκληρο το διάστημα της ανεργίας
• Αναγνώριση της εποχικότητας για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους που
εργάζονται εποχιακά
• Καταβολή του επιδόματος προϋπηρεσίας και τριετιών για όλα τα έτη
προϋπηρεσίας, καθώς και απόσυρση της 6ης ΠΥΣ του 2012
• Υπογραφή τοπικών Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με
ευνοϊκότερους όρους και πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς
• Επαναφορά του εφάπαξ των εποχιακών στην εικοσαετία
• Κατάργηση του ΦΠΑ για τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *