Φωνή Κέρκυρας Πολιτική Γραμματεία: “Σας βαρέθηκε ο Κερκυραϊκός Λαός…”

Σας βαρέθηκε ο Κερκυραϊκός Λαός…

Άναυδοι μείναμε για ακόμα μία φορά στο άκουσμα της μειωτικής και αναίσχυντης έκφρασης απέχθειας «εγώ με την κα Ρίγγα βαριέμαι να ασχολούμαι και ας γραφτεί στα πρακτικά, έχω να ασχοληθώ με πολύ σημαντικότερα πράγματα…» που εκστόμισε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Μεταλληνός, κατά παρέκκλιση κάθε μορφής συναδελφικότητας και προστασίας του κύρους του Συμβουλίου, προς τη Δημοτική της «Φωνής – Δημότες για Διαφάνεια» Άντζελα Ρίγγα επειδή τόλμησε να ρωτήσει αν προβλέπεται νομοθετικά η αποδοχή ψήφου στο Δημοτικό Συμβούλιο από απόντες Δημοτικούς Συμβούλους!

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 5 Μαΐου 2023 κατά την έναρξη της κατεπείγουσας 11ης Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας και Ιονίων Νήσων μέσω τηλεδιάσκεψης, ο φοβικός για την μη ύπαρξη απαρτίας, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου υπήρξε για άλλη μία φορά κατώτερος του θεσμικού του ρόλου καθώς αγνόησε τον γενικό κανόνα λήψης αποφάσεων, ότι δηλαδή στην απαρτία προσμετρώνται μόνον οι παρόντες, όπως άλλωστε αναφέρεται ρητά και για τις κατεπείγουσες συνεδριάσεις με τηλεδιάσκεψη [υπ. αρ. 375/39167/2.6.2022 Εγκύκλιος Υπουργείου Εσωτερικών, περί της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου (ΑΔΑ: Ψ42Π46ΜΤΛ6-4ΙΓ)].

Αντ’ αυτού κατά την λήψη των παρουσιών, με απροκάλυπτο τρόπο απέφυγε να καταγράψει ως απόντες δύο νέους Δημοτικούς Συμβούλους, που εκ παραδρομής θέλησαν να δηλώσουν παρόντες και να ψηφίσουν, γνωστοποιώντας την πρόθεσή τους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, και στη συνέχεια επιχείρησε να τους προσμετρήσει στους παρόντες βαφτίζοντας την περίπτωσή τους ως ένα «λεπτό θέμα», ενώ κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται σε καμία περίπτωση. Πριν την τηλεδιάσκεψη, η κα Α. Ρίγγα του είχε αποστείλει, μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, το εύλογο ερώτημα, αν υπάρχει σχετική νομοθεσία που επιτρέπει την «επιστολική» ψήφο απόντων από τα Δημοτικά Συμβούλια, ώστε να μην υπάρξουν παρεκκλίσεις κατά την ψηφοφορία, αφού όσοι θα απουσίαζαν (όπως και η ίδια) δεν είχαν δικαίωμα ψήφου. Ο Πρόεδρος Μεταλληνός μόνο όταν κατάλαβε ότι υπάρχει οριακή απαρτία, και χωρίς να μπει στον κόπο να εξηγήσει τι προβλέπεται από τις διατάξεις για την ορθή λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, που ο ίδιος επικαλέστηκε στην πρόσκληση της συνεδρίασης, «έβαλε την ουρά κάτω από τα σκέλια» υποστηρίζοντας υποκριτικά πως «για να μην μπλέξουμε με ενστάσεις κτλ. ας μην λάβουμε υπόψη τα κείμενα αυτά, αφού υπάρχει απαρτία». Παράλληλα, φανερά εκνευρισμένος δε ξέχασε να εξαπολύσει με περίσσεια θρασύτητα τα δηλητηριώδη βέλη του απαξιώνοντας για ακόμα μία φορά μία εκλεγμένη Δημοτική Σύμβουλο, επειδή η ίδια τιμώντας τον όρκο της, έπραξε το αυτονόητο, να επισημάνει την νομιμότητα.

Θυμίζουμε στον κο Μεταλληνό ότι ως Πρόεδρος ενός Δημοτικού Συμβουλίου οφείλει να εγγυάται την ενότητα του Δημοτικού Συμβουλίου, την ελευθερία του δημοσίου λόγου των Συμβούλων, τη διαφάνεια στις διαδικασίες του έργου της Δημοτικής Αρχής, όπως αυτή εξουσιοδοτήθηκε από τη λαϊκή ετυμηγορία. Κάθε Δημοτικός Σύμβουλος είναι αξιοσέβαστος ως φυσικό πρόσωπο και ο κος Μεταλληνός , ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου οφείλει να τον τιμά ως προσωπικότητα. Επιπρόσθετα, θα έπρεπε εκ των καθηκόντων του να γνωρίζει επαρκώς τα θέματα της σύγκλησης, της απαρτίας, του τρόπου λήψης των αποφάσεων και γενικότερα της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου (ν.5043/2023) και ειδικότερα όταν συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης, ότι δηλαδή ισχύει το ίδιο κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο διέπει και τη δια ζώσης συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως επί λέξη αναφέρεται στην Εγκύκλιο Υπ. Εσ. 488, Α.Π.:35496/25-4-2023.

Ευκαιρίας δοθείσης να θυμίζουμε στον Κερκυραϊκό Λαό ολίγα από το ένοχο παρελθόν του κου Μεταλληνού, όταν γίναμε μάρτυρες της προσβολής της προσωπικότητας με βάση το φύλλο, των Δημοτικών Συμβούλων κυριών Μ. Δρυ, Α. Καρδακάρη και Α. Ρίγγα, μετά την διαμαρτυρία τους για την πραξικοπηματική απενεργοποίηση των μικροφώνων από πλευράς του στην έκτακτη συνεδρίαση για το άρθρο 93 του Νομοσχεδίου για «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» στις 29.04.2020, της επιβολής «δημοτικής Σπιναλόγκας» στους Δημοτικούς Συμβούλους με την παντελώς αυθαίρετη υποχρέωση επίδειξης των ιατρικών προσωπικών τους δεδομένων σε δημοτικό υπάλληλο, κατά την είσοδό τους στα Δημοτικά Συμβούλια, με αποκορύφωμα την αποπομπή της αρνούμενης να το πράξει Α. Ρίγγα, οπότε και την θεώρησε απούσα και δεν της επέτρεψε να υποβάλλει ερώτηση στα πλαίσια του δικαιώματός της κατά τον δημοτικό έλεγχο, στις 26.08.2021, την αδιανόητη διαστρέβλωση αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, την μη επίδοση προς υπογραφή και την μη κοινοποίηση στους Δημοτικούς Συμβούλους των απομαγνητοφωνημένων πρακτικών του Δημοτικού Συμβουλίου, για διάστημα μεγαλύτερο από δύο χρόνια, τις κατ’ εξακολούθηση ειρωνικές και υποτιμητικές εκφράσεις σε συγκεκριμένους Δημοτικούς Συμβούλους κατά τη διάρκεια των συζητήσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, κ.ά.

Δυστυχώς για όλους μας αυτή είναι η κρατούσα αντίληψη των θεσμικά υπευθύνων για τη δημοκρατική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας και για το λόγο αυτό θεωρούμε πως η δημόσια συγγνώμη τους είναι επίσης μια άγνωστη έννοια. Ελπίζουμε τον ερχόμενο Οκτώβρη ο Κερκυραϊκός Λαός «να ασχοληθεί με πολύ σημαντικότερα πράγματα», όπως η προοπτική και η ποιότητα στη ζωή του, «να βαρεθεί» αυτούς που επιδεικνύουν αυταρχική συμπεριφορά απέναντι στους άλλους συναδέλφους εκπροσώπους του Κερκυραϊκού λαού και «να εγγράψει στα πρακτικά του» με μια ψήφο επιδοκιμασίας, μόνο σε συμπολίτες που αποδεδειγμένα διακρίνονται για το ήθος τους και την πίστη στο καθήκον, ώστε επιτέλους να αποκατασταθεί αυτή η απαράδεκτη και άδικη για όλους μας εικόνα του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *