Στέφανος Γκίκας: «Ο Προϋπολογισμός 2023 θέτει τα Θεμέλια για την περαιτέρω Ανάπτυξη της Οικονομίας».

«Η επόμενη Κυβέρνηση της ΝΔ θα δρομολογήσει και το έργο του Οδικού Άξονα Βορρά – Νότου της Κέρκυρας»

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας Στέφανος Γκίκας κατά την συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2023.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο Στέφανος Γκίκας υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση έχει να επιδείξει ένα πολύ σημαντικό, μετρήσιμο, πλούσιο και παραγωγικό έργο σε όλους τους τομείς, σημειώνοντας ότι η Οικονομία είναι ο πρώτος τομέας όπου απεικονίζεται η ανάπτυξη μίας χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε ότι η Ελληνική Οικονομία το 2022 αυξήθηκε κατά 5,6%, σχεδόν κατά το διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Παράλληλα, για το 2023 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης ύψους 1,8%, έναντι 0,3% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Ο Βουλευτής έκανε επιπλέον ειδική αναφορά στην αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά περίπου 10% έναντι του στόχου, ενώ το 2023 αναμένεται και νέα αύξηση κατά 3,3%. Σε ότι αφορά στο πρωτογενές έλλειμα, φέτος θα κυμανθεί στο 1,6% του ΑΕΠ. Ωστόσο για το 2023 προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ.

Συνεχίζοντας την αναφορά του στα ποιοτικά στοιχεία της Οικονομίας, ο Στέφανος Γκίκας επεσήμανε την συρρίκνωση της ανεργίας κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες από το 2019, όπως και το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος το 2022 θα μειωθεί στο 168,9% του ΑΕΠ, ενώ για το 2023 προβλέπεται περαιτέρω μείωση στο 159% του ΑΕΠ.

Ο Βουλευτής τόνισε ότι η εφαρμογή κατάλληλων πολιτικών έχει οδηγήσει σε ρεκόρ επενδύσεων. Παράλληλα, όπως είπε «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι τα επόμενα 3 χρόνια η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια στην αύξηση των επενδύσεων».

Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε και στην χρηματοδότηση έργων ύψους 12 δις Ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, εκ των οποίων 3,6 δις προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σε ότι αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης – το οποίο χαρακτήρισε «πολύτιμο εργαλείο» – σημείωσε ότι έχουν ήδη ενταχθεί και θα υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια, 440 έργα ύψους 13,7 δις Ευρώ. Ένα από αυτά τα έργα, όπως σημείωσε, είναι το έργο Ύδρευσης της Κέρκυρας, συνολικού ύψους 200 εκατ. Ευρώ. «Πρόκειται για ένα όνειρο δεκαετιών που επιτέλους θα υλοποιηθεί», είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την πεποίθηση ότι την επόμενη κυβερνητική περίοδο, που η ΝΔ θα είναι και πάλι Κυβέρνηση, θα δρομολογηθεί και το έργο του οδικού άξονα Βορρά – Νότου της Κέρκυρας με τις 4 παρακάμψεις του.

Εκτενής ήταν η αναφορά του Στέφανου Γκίκα στην εξωτερική και αμυντική πολιτική της Κυβέρνησης:

«Τα τελευταία 3,5 χρόνια έχει αναβαθμιστεί σημαντικά η γεωπολιτική ισχύς της χώρας. Έχει επίσης αναβαθμιστεί σημαντικά η διπλωματική ισχύς της χώρας. Έχει ισχυροποιηθεί όσο ποτέ άλλοτε η αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, μετά από την σοφή απόφαση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να τετραπλασιαστούν οι εξοπλιστικές δαπάνες των ΕΔ και να θωρακιστεί με αυτό τον τρόπο η Άμυνα της χώρας.

Σήμερα βρίσκονται πολλά εξοπλιστικά προγράμματα σε εξέλιξη. Είναι αξιοσημείωτο ότι μόνο το 2022 υπεγράφησαν περισσότερες από 30 μεγάλες συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων. Συνολικά τα τελευταία 3,5 χρόνια τα προγραμματισμένα εξοπλιστικά προγράμματα έχουν ξεπεράσει το ύψος των 10 δις Ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα Rafale, οι φρεγάτες Belharra, οι τορπίλες των Yποβρυχίων κ.α. Πρόκειται για μία μεγάλη σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων που θα τα βλέπουμε να υλοποιούνται.

Η εγχώρια αμυντική βιομηχανία, όλα τα προηγούμενα χρόνια υπέστη τα δεινά της οικονομικής κρίσης. Αυτή η Κυβέρνηση την έβαλε σε ρότα ανάπτυξης, με πρώτη την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ). Σήμερα η ΕΑΒ, με αποφάσεις της Κυβέρνησης για την ανανέωση του εξοπλισμού, προσλήψεις προσωπικού και νέο εκτελεστέο έργο, έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα. Π.χ. παραλαμβάνουμε κάθε μήνα ένα εκσυγχρονισμένο Αεροσκάφος F-16 σε Viper. Μέχρι στιγμής έχουμε παραλάβει 5 και ένα πρωτότυπο. Στο τέλος του 2023 θα έχουμε άλλα 12, δηλαδή συνολικά 18, δηλαδή μία Μοίρα. Συνυπολογίζοντας και τα Αεροσκάφη Rafale που παραλαμβάνουμε και στο τέλος του 2023 θα είναι επίσης 18, σημαίνει ότι θα έχουμε τότε δύο Μοίρες υπερσύγχρονων Αεροσκαφών, που θα μας δώσουν το τακτικό πλεονέκτημα στους ουρανούς του Αιγαίου και της ΝΑ Μεσογείου.

Αυτά δεν είναι λόγια. Είναι πράξεις και έργα που βλέπουμε μπροστά μας.

Ένα μεγάλο κεφάλαιο αυτής της χώρας είναι ο ναυπηγοεπισκευστικός τομέας. Μετά από κρίσιμες αποφάσεις αυτής της Κυβέρνησης ως προς το ιδιοκτησιακό, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε πρόγραμμα εξυγίανσης. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα αναλάβουν σημαντικό κατασκευαστικό έργο, τόσο στο πρόγραμμα των Κορβετών, όσο και στον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής των Φρεγατών ΜΕΚΟ, ένα πρόγραμμα 500 εκατ. Ευρώ που έχει εγκριθεί.

Επίσης, οι συμμετοχές της Ελλάδας στο European Defense Fund είναι από τις μεγαλύτερες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, βρισκόμαστε στην 5η θέση. Τα άμεσα οφέλη για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία ξεπερνούν φέτος τα 45 – 50 εκατ. Ευρώ.»

Κλείνοντας την ομιλία του ο Στέφανος Γκίκας υπογράμμισε ότι πρόκειται για τον πρώτο Προϋπολογισμό που συντάσσεται μετά από 12 χρόνια, εκτός μνημονιακών δεσμεύσεων και ενισχυμένης εποπτείας. Υπογράμμισε ότι είναι αναπτυξιακός και μεταρρυθμιστικός και θέτει τα θεμέλια για την περαιτέρω ανάπτυξη της Οικονομίας μας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *