Στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της CPMR στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης o Αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δρ Κωνσταντίνος Καποδίστριας

Ο Αντιπεριφερειάρχης ευρωπαϊκών προγραμμάτων Δρ. Κωνσταντίνος Καποδίστριας εκπροσώπησε την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στην ετήσια Γενική Συνέλευση της CPMR, καθώς και στις παράλληλες συνεδριάσεις της Επιτροπής Νήσων, της Διαμεσογειακής Επιτροπής και της Επιτροπής Μαύρης Θάλασσας και Βαλκανίων.
Στη Γενική Συνέλευση της CPMR συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο υπουργός ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής κ. Πλακιωτάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κ Αλεξάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ Φ. Ζαΐμης, ο Γ.Γ του Υπουργείου Ναυτιλίας κ Μανώλης Κουτουλάκης. η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα. Metsola, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υψηλά στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το μέλος του Δ.Σ.και Οικονομικός Επόπτης του Insuleur κ Νικόλαος Τσίπηρας καθώς επίσης και εκπρόσωποι από 150 παράκτιες και νησιωτικές περιφέρειες της ΕΕ.
Κυρίαρχα θέματα της φετινής Γενικής Συνέλευσης ήταν η πολιτική συνοχής στο νέο δημοσιονομικό πλαίσιο, η ενεργειακή κρίση, η γαλάζια οικονομία και η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, καθώς και η εισβολή στην Ουκρανία. Ο κ Καποδίστριας, στην τοποθέτηση που έκανε, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ολόκληρος ο κόσμος λόγω των συνεπειών της πανδημίας Covid 19, της κλιματικής κρίσης, της εισβολής στην Ουκρανία και της εκτίναξης των τιμών των πρώτων υλών, των τροφίμων και της ενέργειας.
«Απαιτούνται τοποκεντρικές πολιτικές, που θα λαμβάνουν υπόψη την ποικιλομορφία, και τις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε περιοχής, ειδικά τη νησιωτικότητα, όπως είναι η δική μας περίπτωση. Και οι περιφερειακές αρχές είναι εκείνες που μπορούν και οφείλουν να παίξουν ενεργό ρόλο στη χάραξη πολιτικών και στην εξεύρεση από κοινού λύσεων. Χρειαζόμαστε εξωστρέφεια, συνέργειες και ενισχυμένη συνεργασία με τις γειτονικές περιφέρειες, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα κοινά προβλήματα».
Με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Επιτροπής Βαλκανίων και Ευξείνου Πόντου, ο κ. Καποδίστριας δήλωσε:
«είναι αναγκαίος ο συντονισμός δράσεων με τα υπόλοιπα μέλη για την εν εξελίξει διαμόρφωση του νέου σχεδίου δράσης της μακροπεριφερειακής στρατηγικής της ΕΕ για την Αδριατική και το Ιόνιο, προκειμένου να έχουμε ένα λειτουργικό σχέδιο δράσης που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της περιφέρειάς μας. Μάλιστα, έχουμε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την NALED, την Εθνική Συμμαχία για την Τοπική Οικονομική Ανάπτυξη της Σερβίας, με δράσεις και συνέργειες σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια, και μπορούμε να εξετάσουμε από κοντά κοινές δράσεις μαζί τους για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *