Κερκυραίων Δήμος: ΠΑΣΧΑ ΚΕΡΚΥΡΑ 2024: « ‘Ελα πάρε-πάρε,OΛΑ σπάνε!»

Δυστυχώς αυτό ήταν το σύνθημα που επικράτησε στην πόλη μας τις Άγιες αυτές ημέρες που κάθε Κερκυραίος και επισκέπτης προσμένει με μεγάλη κατάνυξη και ψυχική ευφορία, για τις ξεχωριστές εκδηλώσεις, τα ήθη και έθιμα μας, που κάνουν το Κερκυραϊκό Πάσχα μοναδικό και κατανυχτικό.
Αντί αυτού ,όμως, βιώσαμε ένα πρωτόγνωρο και εντελώς διαφορετικό περιβάλλον που δεν περιποιεί τιμή για την Κέρκυρα και το Δήμο μας και που δυστυχώς μαζί με την έλλειψη οργάνωσης, συντονισμού ,καθαριότητας και ατυχημάτων, που ευτυχώς δεν εξελίχθηκαν σε άκρωςσοβαρά ή θανάσιμα, άφησαν μία πολύ δυσάρεστη και κακή εικόνα που κανείς δεν ξέρει για πόσο θα μας συνοδεύει, αφού οι κακές ειδήσεις και τα πετεγολέτσα που τις συνόδευαν, έφτασαν και στο εξωτερικόσε πολλές εφημερίδες, δημοσιεύσειςέντυπων και ηλεκτρονικώνμέσων.
Ξεκινάμε, λοιπόν, τον απολογισμό:
40 περίπου άδειες,οι οποίες μπορεί στο δρόμο να αυγατίστηκαν, δόθηκαν από τη δημοτική αρχή σε πλανόδιους υπαίθριους πωλητές κάθε προελεύσεως κατ εξουσιοδότηση Δημάρχου, οι οποίοι άπλωσαν πάγκους, καρότσια,ακόμα και τα παγκάκια για τους πολίτες χρησιμοποιήθηκαν, για να απλωθεί η πραμάτεια, με αποτέλεσμα καφάσια, χαρτόκουτα, πλαστικούρα να βρίσκεται διάσπαρτησε όλους τους κεντρικούς δρόμους και τις πλατείες της πόλης μας και όχι μόνο. Το αποτέλεσμα ήτανη Κέρκυρα να αποπνέει την αίσθηση και την εικόνα εμποροπανήγυρης, κοινώς γιουσουρούμ, και να ακούγεται παντού το σύνθημα «Έλα πάρε-πάρε όλα σπάνε».Μέχρι που μας έσπασαν τα νεύρα και μαζί έσπασε κάθε φινέτσα, κάθε αίσθηση μιας πολιτισμένης πόλης και κάθε θρησκευτική κατάνυξη και παραδοσιακό χρώμα που χαρακτήριζε το Κερκυραϊκό Πάσχα.
Σκουπιδαριό παντού, στο οποίο συνέτεινε και η παραπάνω κατάσταση, πολύ χαμηλά αντανακλαστικά στην περισυλλογή και τη μικροκαθαριότητα (τα καδάκια ξεχείλιζαν) που έπρεπε να εντατικοποιηθεί στην πόλη τις ημέρες αυτές λόγω του μεγάλου όγκου των επισκεπτών. Το αποκορύφωμα ήταν μετά την ρίψη των μπότηδων. Μεγάλη καθυστέρηση στην περισυλλογή των κομματιών και θραυσμάτων, τα οποία ήταν συγκεντρωμένα σε μικρά βουναλάκια σε διάφορα σημεία της πόλης ακόμη και σε κεντρικά σημεία μέχρι και τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα αμάζευτα και έχοντας αναμειχτεί με σκουπίδια να έχουν εξαπλωθεί και πάλι. Παράλληλα στη ύπαιθρο οι όγκοι σκουπιδιών επικρατήσαν στην εικόνα και πολλοί έκαναν Ανάσταση παρέα με τα σκουπίδια! Ας ελπίσουμε ότι δεν θα συνεχιστεί και το καλοκαίρι το ίδιο φαινόμενο. Από φρεσκαρίσματα – διαγραμμίσεις – διαβάσεις ; μόνο μια-δυο για δείγμα και για το δελτίο τύπου και τη φωτογραφία !
Οι χώροι στάθμευσης που παρασχέθηκαν από το Δήμο έμειναν χωρίς προσωπικό να κατευθύνει τους οδηγούς, (αντίθετα με ότι συνέβη τα προηγούμενα έτη), με αποτέλεσμα να γίνεται κυκλοφοριακό κομφούζιο και οι ντόπιοι και επισκέπτες να περάσουν απίστευτη ταλαιπωρία στην προσέγγιση και αποχώρηση τους από την πόλη!Επίσης, σε μια πολιτισμένη πόλη σαν την Κέρκυρα δεν υπήρξε ΚΑΜΙΑ πρόβλεψη για πρόσβαση των ΑΜΕΑ για αυτές τις ημέρες, ενώ την προηγούμενη περίοδο στον χάρτη υπήρχαν χωροθετημένες θέσεις για την πρόσβαση τους. Αυτά συμβαίνουν όταν ο Δήμαρχος θεωρεί ότι είναι πάνω απ’ όλους και τους εντέλλει, πάνω από την Αστυνομία, την Τροχαία, τον ΟΛΚΕ και τους φορείς με τους οποίους πρέπει να συνεργαστεί και να σχεδιάσει μαζί, και ο Δήμος να συνεπικουρήσει το έργο τους με το προσωπικό του και τις υπηρεσίες του.
Και φθάνουμε στη μεγαλύτερη λιτανεία του επιταφίου της Μητροπόλεως , την Μ. Παρασκευή το βράδυ. Επικράτησε απίστευτο αλαλούμ, με μεγάλες καθυστερήσεις, έλλειψη οργάνωσης και συντονισμού. Το αποτέλεσμα ήταν την ώρα που πέρναγε η λιτανεία να προσπαθούν μάταια να ανοιχτούν εκείνη την ώρα οι οδοί διέλευσης, αφού η ευφάνταστη ιδέα των σχοινιών απέτυχε παταγωδώς (ο κόσμος κάθονταν και μπρος και πίσω από τα σχοινιά που δεν σκέφτηκαν ότι έπρεπε κάπου να τα στηρίξουν και πολλοί μπουρδουκλώθηκαν και σκόνταφταν). Απόγειο ήταν όταν ο Επιτάφιος μπροστά από το ιστορικό Δημαρχείο πέρασε χωρίς τη συνοδεία μουσικής, αποκομμένος από την υπόλοιπη πομπή, με τους θαμώνες των μπαρ να θεωρούν ότι έχει τελειώσει και να έχουν σταθεί με τα ποτά στους πεζόδρομους! Και τί να σχολιάσει κανείς για το γεγονός ότι στο ιστορικό Δημαρχείο SanGiacomo, Μ. Παρασκευή οι σημαίες αντί να είναι μεσίστιες ήταν ανεβασμένες ωσάν να επρόκειτο για χαρμόσυνο –γιορτινό γεγονός και ουδείς κατανοούσε το λάθος(δεν ήξερες δεν ρώταγες;)! Κατά τα άλλα οι φωτογραφίες, τα χαμογελάκια και το κουτσομπολιό μεγαλοφώνως πίσω από τον Επιτάφιο έδιναν και έπαιρναν!
Το αποκορύφωμα όλων, για να επαληθευτεί το σύνθημα OΛΑ ΣΠΑΝΕ, υπήρξε όταν έσπασαν μπότη στο κεφάλι συνδημότισσας οι κύριοι της δημοτικής αρχής από το ιστορικό Δημαρχείο!! Τί απέγιναν οι νουθεσίες του Δημάρχου που μας κούναγε το δάχτυλο να έχουμε μικρό μέγεθος μπότη; Nα περιοριστούμε στο 7λεπτο και να τηρήσουμε όλα τα μέτρα ασφαλείας ; να είμαστε κοινώς πολύ προσεχτικά παιδιά ενώ εκείνος δεν περιφρούρησε το «σπίτι» του, το Δημαρχείο, ώστε να δώσει το καλό παράδειγμα; και έριξαν τη μεγαλύτερη γλάστρα-μπότη που κυκλοφορούσε!!;; Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο και λόγο δεν εκράτεις!
Και αφού έγινε ο τραυματισμός, που χαρακτηρίστηκε ως ασήμαντο γεγονός (αν ήταν κόρη τους ή συγγενής τους ή αν ήταν ηλικιωμένη και έμενε στον τόπο η γυναίκα δεν θα το έβλεπαν έτσι) δεν βγήκε ο Δήμαρχος, ως όφειλε, ούτε καν οι Αντιδήμαρχοι που το έπραξαν να δουν αν είναι καλά ο συνάνθρωπος τους, αν έχει χτυπήσει, αλλά ΚΡΥΦΤΗΚΑΝ μέσα στο Δημαρχείο για να μην αναλάβουν την ευθύνη, κοινώς ΛΟΥΦΑΞΑΝ!Και ούτε λόγος για ΜΙΑ ΣΥΓΝΩΜΗ από κανέναν παρακαλώ, ούτε από τους αυτουργούς, ούτε από τον πρώτο δημότη που πρώτος έπρεπε να σπεύσει…….. κατά τα αλλά απλώς λυπήθηκε για το ασήμαντο συμβάν και σκέπτεται να περιορίσει και το έθιμο γιατί αυτό φταίει, μάλιστα φταίει ο μπότης-γλάστρα που δεν κοίταξε κάτω πριν πέσει!
Κατά τα άλλα « Έλα πάρε-πάρε όλα σπάνε» για να ξεπληρώσουμε προεκλογικά -γραμμάτια των ψήφων από συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών……ΝΑΙ, λοιπόν, τα καταφέρατε , τα σπάσατε ΟΛΑ!!! Σπάσατε την καλή εικόνα που χρόνια κτίζαμε για το μοναδικό κερκυραϊκό Πάσχα, την αξιοπιστία του Δήμου, τη σύγχρονη προβολή και υγιή εξωστρέφεια, την ασφάλεια και το κύρος που οφείλουν να αποπνέουν οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης. Η Κέρκυρα δυσφημίστηκε με αρνητικές εικόνες σε εφημερίδες και ηλεκτρονικό τύπο που γύρισαν όλον τον κόσμο, χωρίς κανένα αντανακλαστικό και σχέδιο για να ανατραπεί η αρνητική αυτή διαφήμιση.
Όσα συνέβησαν τις προηγούμενες μέρες δεν περιποιούν τιμή για το Δήμο και τους κερκυραίους και δεν μας αντιπροσωπεύουν αυτές οι πρακτικές και συμπεριφορές. Είναι φανερό ότι δεν υπήρξε επαρκής προετοιμασία, η ευταξία απουσίαζε και μαζί με αυτήν απουσίαζε και η συναίσθηση ευθύνης της δημοτικής αρχής. Το ατύχημα έξω από το Δημαρχείο δεν οφείλεται στην κακιά στιγμή αλλά στην ελαφρότητα. Ελπίζουμε να μην συνεχιστεί αυτή η ελαφρότητα γιατί θα αποβεί μοιραία για τον τόπο και τους συμπολίτες.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *