Στ. Γκίκας: «Η Ελλάδα θα Συνεχίσει να Βοηθά την Ουκρανία, είτε σε Διμερές Επίπεδο, είτε στο Πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ»

Επίσκεψη στην Ουκρανία πραγματοποίησε ο Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Στέφανος Γκίκας, εκπροσωπώντας την Βουλή των Ελλήνων.
Ο κ. Γκίκας συμμετείχε στην επίσκεψη εκπροσώπων του «Παγκόσμιου Κοινοβουλευτικού Δικτύου “Ενωμένοι για την Ουκρανία”» («United for Ukraine» Global Parliamentary Network) μαζί με Ομολόγους του από αντίστοιχες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές από 25 χώρες του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ.
Η επίσκεψη οργανώθηκε σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ουκρανία και συνέπεσε με την επέτειο των 2 χρόνων από την απαράδεκτη και παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Κίεβο, ο κ. Γκίκας μαζί με τους Ομολόγους του, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής της Ουκρανίας Rouslan Stefanchuk και τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών της Ουκρανίας, με την Υφυπουργό Ανοικοδόμησης της Ουκρανίας Oleksandra Azarkhinaτον, με την Πρέσβη της ΕΕ στην Ουκρανία Katarina Mathernova και με Υψηλόβαθμους Αξιωματικούς και Αξιωματούχους του Ουκρανικού Στρατού.
Ξεχωριστή συνάντηση είχε ο κ. Γκικας με τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας Μητροπολίτη κκ Επιφάνειο.
Ο κ. Γκίκας είχε επίσης την ευκαιρία να συζητήσει με την Αναπληρώτρια Πρωθυπουργό της Ουκρανίας Olga Stefanishyna, θέματα σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.
Επιπλέον, κατά τη συνάντησή του με τον Επιτετραμμένο της Ελλάδος στο Κίεβο, Σύμβουλο Πρεσβείας Α’ Μανώλη Ανδρουλάκη και τον Ακόλουθο Άμυνας της Ελλάδος στο Κίεβο Συνταγματάρχη Αργύριο Χατζηαθανασίου, συζήτησαν για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην Ουκρανία.
Σε όλες τις συναντήσεις του με Ουκρανούς και Ευρωπαίους Αξιωματούχους, ο κ. Γκίκας επανέλαβε την δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στην Ουκρανία, είτε σε διμερές επίπεδο, είτε στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Επίσης υπογράμμισε ότι η χώρα μας θα μπορέσει να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, όπως άλλωστε κατεδείχθη στο πρόσφατο Συνέδριο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, που διοργάνωσε το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Σε κοινή δήλωση (Joined Statement) που εξέδωσαν οι 25 εκπρόσωποι του Κοινοβουλευτικού δικτύου «Ενωμένοι για την Ουκρανία», μεταξύ άλλων, καταδικάζουν με τον εντονότερο δυνατό τρόπο τον απρόκλητο, παράνομο και αδικαιολόγητο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, καθώς και την παράνομη κατοχή περιοχών της Ουκρανίας με κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Επιπλέον, δηλώνουν ότι η αποφασιστική νίκη της Ουκρανίας είναι κρίσιμη για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και ότι πρέπει να παρασχεθεί οτιδήποτε απαραίτητο, συμπεριλαμβανομένης άμεσης στρατιωτικής, οικονομικής, πολιτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η νίκη της στον πόλεμο το συντομότερο δυνατόν, ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω διάβρωση της παγκόσμιας ασφάλειας.
Τέλος, οι εκπρόσωποι των Κοινοβουλίων κάλεσαν τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ να εγκρίνει χωρίς άλλη καθυστέρηση το πρόσθετο ποσό για την Ουκρανία, ενώ ζήτησαν από την ΕΕ να αυξήσει σημαντικά και την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, κάτι που στην πραγματικότητα – όπως τονίζουν – αποτελεί επένδυση στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *