Συνάντηση Περιφερειάρχη με τον Πρύτανη του Ι.Π. – Στο ΠΕΠ ΙΝ η αποκατάσταση του Μεγάρου Καποδίστρια, στήριξη για νέα φοιτητική εστία στο Αργοστόλι

Σήμερα Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024 ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Γιάννης Τρεπεκλής υποδέχθηκε στο γραφείο του τον Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητή Ανδρέα Φλώρο. Η εθιμοτυπική συνάντηση έδωσε την ευκαιρία στις δύο πλευρές να συζητήσουν θέματα στρατηγικού σχεδιασμού και γενικότερης συνεργασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στη στρατηγική και ακαδημαϊκή ανάπτυξη του Ιονίου Πανεπιστημίου με κύριο αντικείμενο την υλοποίηση του κτιριολογικού προγράμματος και την άμεση εξεύρεση λύσεων για το πρόβλημα της φοιτητικής στέγης για όλα τα νησιά.

Ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου τόνισε ότι οι δύο αυτές πτυχές είναι σημαντικοί παράγοντες για τη βιωσιμότητα του Ιονίου Πανεπιστημίου στο συνεχώς μεταβαλλόμενο ακαδημαϊκό περιβάλλον.

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Τρεπεκλής υπογράμμισε ότι κατανοεί πλήρως τις ιδιαίτερες ανάγκες του Ιονίου Πανεπιστημίου και ότι είναι αποφασισμένος να στηρίξει τον μοναδικό φορέα ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας στην Περιφέρεια, στην προσπάθεια που καταβάλει για τη στρατηγική του ανάπτυξη.

Ως πρώτο βήμα η Περιφέρεια ξεκινά άμεσα τις διαδικασίες για την ένταξη του έργου αποκατάστασης του Μεγάρου Καποδίστρια στο ΠΕΠ Ιονίων Νήσων καθώς είναι έτοιμο, εκ μέρους του Πανεπιστημίου, προς δημοπράτηση. Επιπρόσθετα, προτίθεται να χρηματοδοτήσει τη μελέτη του νέου κτιρίου του ιδρύματος στην πόλη του Αργοστολίου, αν τελικά δεν χρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης. Παράλληλα, η Περιφέρεια θα συνεργαστεί με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο αλλά και με άλλους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων για την ανέγερση του νέου κτιρίου του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Την Περιφέρεια την απασχολεί το ζήτημα της φοιτητικής στέγης για όλα τα νησιά και θα συνδράμει με την ενίσχυση της προσφοράς από την τοπική κοινωνία και τη στήριξη οικονομικά και πολιτικά της προσπάθειας του πανεπιστημίου για την ανέγερση φοιτητικών εστιών σε όλα τα νησιά, μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης στην αναγκαιότητα προαγωγής της καινοτομίας που θα κεφαλαιοποιεί τα ερευνητικά αποτελέσματα προς όφελος πρωτίστως της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης του τόπου. Απαιτείται μια στοχευμένη προσέγγιση της χρηματοδότησης της έρευνας η οποία να φέρει την Περιφέρεια στο ανταγωνιστικό προσκήνιο μεταξύ των άλλων περιφερειών της χώρας, με ίσες ευκαιρίες πρόσβασης σε αυτήν και ενισχύοντας κατά προτεραιότητα νέες ερευνητικές ομάδες και αντικείμενα άμεσα σχετιζόμενα με τις τοπικές κοινωνίες.

Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων προέβη στην εξής δήλωση:

«Είναι χαρά και τιμή μας να έχουμε το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Περιφέρειά μας που με το έργο του προβάλλει τον τόπο μας αλλά και συμβάλλει στην ανάπτυξή του. Διαβεβαίωσα τον κύριο Πρύτανη πως θα σταθούμε αρωγοί με άμεσες και γρήγορες ενέργειες στο σημαντικό θέμα του κτιριολογικού και στο ζήτημα της άμεσης εξεύρεσης λύσεων για τη φοιτητική στέγη σε όλα τα νησιά. Θα προχωρήσουμε και ένα ακόμα βήμα και θα ενεργοποιήσουμε όλες τις χρηματοδοτήσεις τις οποίες δικαιούται το Ιόνιο Πανεπιστήμιο για να διατηρηθεί στην πορεία ανάπτυξης και εξωστρέφειας που έχει χαράξει.»

Με την σειρά του, ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου ανέφερε:

«Η σημερινή συνάντηση, παρά τον εθιμοτυπικό της χαρακτήρα, επικεντρώθηκε σε θέματα ουσίας, εστιάζοντας τόσο στην καλλιέργεια μιας ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ Ιονίου Πανεπιστημίου και Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, όσο και στην υποστήριξη του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης, αλλά και της βιωσιμότητας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Το σύγχρονο ακαδημαϊκό περιβάλλον μεταβάλλεται δυναμικά διεθνώς και πλέον χαρακτηρίζεται από πολλές νέες δυνατότητες για το δημόσιο Πανεπιστήμιο, όπως τα ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών, αλλά και από νέες δυσκολίες και πιέσεις που επιδεινώνουν τις προοπτικές βιωσιμότητάς τους και που απορρέουν για παράδειγμα από την σχεδιαζόμενη λειτουργία μη-κρατικών Πανεπιστημίων. Είναι πολύ σημαντικό που η νέα Περιφερειακή Αρχή κατανοεί την νέα πραγματικότητα στην οποία το Ιόνιο Πανεπιστήμιο καλείται να λειτουργήσει και ταυτόχρονα προτείνει απτές λύσεις σε χρόνια προβλήματα και εκκρεμότητες, όπως για παράδειγμα το έργο αποκατάστασης του Μεγάρου Καποδίστρια, η μελέτη του κτιρίου στο Αργοστόλι και το θέμα της ποσοτικής και ποιοτικής διεύρυνσης των δυνατοτήτων φοιτητικής στέγης, ενώ παράλληλα δίνει ένα ηχηρό παρόν ως εταίρος και υποστηρικτής του Ιδρύματος. Ευχαριστώ θερμά τον νέο Περιφερειάρχη κ. Γιάννη Τρεπεκλή και του εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο του. Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο δεσμεύεται με την σειρά του ότι θα συμβάλλει με τεχνογνωσία, συμβουλευτικό ρόλο και επιστημονική τεκμηρίωση στην λειτουργία της Περιφέρειας, όταν και όπου αυτό απαιτηθεί.»

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *