Χριστουγεννιάτικο μήνυμα Δημάρχου Βόρειας Κέρκυρας Γιώργου Μαχειμάρη

«Εορτάζει σήμερον -όπως λέει η Αγία Εκκλησία μας-, η κατά σάρκα Γέννησις του προαιωνίου Υιού και Λόγου του Θεού», με συγκλονιστική διακήρυξη το:
«Δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῷ καί ἐπί γῆς εἰρήνη, ἐν ἀνθρώποις εὐδοκία» (Λουκ. 2,14) Καί ἐπί γῆς εἰρήνη! Ένα αίτημα πανανθρώπινο, διαχρονικό, αλλά αιώνες τώρα ανικανοποίητο! Σίγουρα όμως «πονάει αφάνταστα τούτο το «επί γης ειρήνη» και οι χριστουγεννιάτικες ευχές για ευτυχία … στη σκιά της βαθιάς ανθρωπιστικής κρίσης, των τραγικών γεγονότων της Ουκρανίας , της Μέσης Ανατολής. Με αναρίθμητους ανθρώπους όλων των ηλικιών να ζουν σε ακραία φτώχεια, σε ακατάλληλα σπίτια, εκτιθέμενοι στις όποιες καιρικές συνθήκες, ή να εκτοπίζονται μακριά από την πατρίδα τους, στο δρόμο της προσφυγιάς με αβέβαιο μέλλον. Η φτώχεια παλιότερων εποχών, οι αγώνες αξιοπρεπούς επιβίωσης είναι πλέον χαρακτηριστικά της εποχής μας με αυξητικές τάσεις.
Από την άλλη η εόρτιος χαρά της ημέρας , «αδελφώνει τους ανθρώπους», και θέλει κάλαντα-ευχές ελπίδας , ζεστές οικογενειακές στιγμές , χαμόγελα, χριστουγεννιάτικες ιστορίες και εθιμικές πρακτικές σε αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης .
Σ αυτά τα έθιμα νοιώθεις την ανθρώπινη αγωνία, τον ψυχισμό του λαού μας και την ποιότητα ενός πολιτισμού που ξέρει και τολμά να συναρθρώνει το θείο με το ανθρώπινο, τις αξίες, που μεταφέρθηκαν από γενιά σε γενιά κι αναπλάστηκαν πολλές φορές, τις αξίες που συνεχίζουν ν’ αναπλάθονται και να προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε εποχής.
Ιστορία και παράδοση γίνονται ένα για να μυήσουν τις μελλούμενες γενιές στα θαύματα ενός μεγάλου πολιτισμού που ήξερε να συνταιριάζει το φυσικό με το υπερκόσμιο, να βάζει τάξη στην αταξία, να ερμηνεύει τ’ ανερμήνευτα.
Μ αυτές τις σκέψεις, στο πνεύμα αλληλεγγύης των Αγίων ημερών , με αυτογνωσία, υπομονή, συγχώρηση και ενσυναίσθηση ας εργαστούμε στην οικοδόμηση πολιτισμού ειρήνης στη ζωή μας , ας διασώσουμε το αληθινό πνεύμα των Χριστουγέννων, ας χαρούμε τα σοφά έθιμα μας με την οικογένεια και τους αγαπημένους μας, ας πιστέψουμε στην αύρα-μαγεία κάθε ευχής που δίνουμε και δεχόμαστε και ας τη διατηρήσουμε όλο τον χρόνο.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ με αδιασάλευτη υγεία.
«Σαν την ελιά να θάλλετε (ανθίζετε) πάντα. Να έχετε τα χρόνια και την ευλογία του λιόδεντρου».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *