Αλέξανδρος Αυλωνίτης : Άμεση ανάγκη αποκατάστασης του συνόλου των σχολικών μεταφορών στα σχολεία της Κέρκυρας

Ερώτηση κατέθεσε αρμοδίως ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Αυλωνίτης για το “φιάσκο” των μαθητικών μεταφορών στην Κέρκυρα.

Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι αναστάτωση έχει προκληθεί στην εκπαιδευτική κοινότητα της Κέρκυρας εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης έναρξης των δρομολογίων μεταφοράς μαθητών. Οι γονείς αντιμετωπίζουν ένα καθημερινό αγώνα αναζήτησης τρόπων/μέσων για τη μεταφορά των παιδιών τους από και προς το σχολείο τους, μεταφέροντας τους μαθητές με ό,τι μέσα διαθέτουν, δημιουργώντας κίνδυνο ατυχημάτων λόγω του συνωστισμού που επικρατεί έξω από τα σχολεία κατά την άφιξη και την αποχώρηση τους, ενώ πολλοί μαθητές απουσιάζουν καθημερινά από τα σχολεία τους λόγω αδυναμίας μεταφοράς.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης :

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την κυρία και τον κύριο Υπουργό:
 Εσωτερικών
 Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

Θέμα: «Άμεση ανάγκη αποκατάστασης του συνόλου των σχολικών μεταφορών στα σχολεία της Κέρκυρας»

Αναστάτωση έχει προκληθεί στην εκπαιδευτική κοινότητα της Κέρκυρας εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης έναρξης των δρομολογίων μεταφοράς μαθητών και εν συνεχεία της αποκατάστασης της ομαλότητας στο σύνολο αυτών. Παρότι η σχολική χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει από τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, επικρατεί πρωτοφανές χάος στη διεκπεραίωση των σχολικών μεταφορών με ευθύνη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, η οποία μέχρι και σήμερα δεν έχει φροντίσει να αποκαταστήσει την ομαλή μετάβαση προς και από τις σχολικές μονάδες, με τα σημαντικότερα προβλήματα να εντοπίζονται στις σχολικές μονάδες της Βόρειας Κέρκυρας.
Από την λήξη της περσινής σχολικής χρονιάς έως και σήμερα υπήρξαν διαβεβαιώσεις ότι οι σχολικές μεταφορές θα ξεκινήσουν στην ώρα τους για την νέα σχολική χρονιά. Στις 01/09/2023 η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προχώρησε στην καθυστερημένη προκήρυξη ενός διαγωνισμού για την ανάθεση των δρομολογίων, κατά τον οποίο για μεγάλο αριθμό δρομολογίων εντοπίστηκαν παραλείψεις, οι οποίες αποκαταστάθηκαν σε μεταγενέστερο χρόνο, και για κάποια εξ’ αυτών δεν υπήρξε ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα να κηρυχθούν άγονα, χωρίς έως σήμερα να επαναπροκηρυχθούν.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Βόρειας Κέρκυρας και μετά από ενημέρωση από τους διευθυντές/διευθύντριες των σχολικών μονάδων της Βόρειας Κέρκυρας η εικόνα των δρομολογίων που ξεκίνησαν έως τις 11/10/2023 και των άγονων δρομολογίων έχει ως εξής:
• 2ο Ειδικό Δημοτικό-Νηπιαγωγείο: Άγονα 2
• Γυμνάσιο-Λύκειο Αγρού: Εκτελούνται 4, άγονα 2
• Σχολικό Κέντρο Αγρού: Εκτελούνται 3, άγονο 1
• Σχολικό Κέντρο Βελονάδων: Εκτελούνται 3, άγονα 3
• Γυμνάσιο Αμφιπαγιτών: Εκτελούνται 2, άγονο 1
• Δημοτικό Αυλιωτών: Εκτελούνται 2
• Δημοτικό Καρουσάδων: Εκτελείται 1, άγονο 1
• Γυμνάσιο Καρουσάδων: Εκτελείται 1, άγονο 1
• 2ο Σχολικό Κέντρο Θιναλίου: Άγονα 2
• 1ο Σχολικό Κέντρο Θιναλίου: Εκτελούνται 3, άγονο 1
• Γυμνάσιο Θιναλίου: Εκτελούνται 2, άγονο 1
• Γυμνάσιο Κασσιώπης: Άγονα 3
• Δημοτικό Κασσιώπης: Άγονα 2

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, στις υπόλοιπες σχολικές μονάδες πλην Βόρειας Κέρκυρας δεν εκτελούνται τα κάτωθι δρομολόγια, τα οποία επίσης απέβησαν άγονα:
– Δημοτικό Σχολείο Λακώνων (1 άγονο δρομολόγιο)
– Γυμνάσιο με λυκειακες τάξεις Σκριπερού (1 άγονο δρομολόγιο)
– Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Σιναραδων (1 άγονο δρομολόγιο)
– Δημοτικό σχολείο Σπαρτύλα (1 άγονο δρομολόγιο)
– 1ο ειδικό Νηπιαγωγείο (1 άγονο δρομολόγιο)
– 1ο ειδικό Δημοτικό & Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κέρκυρας (1 άγονο δρομολόγιο)
– Μουσικό Σχολείο Κέρκυρας ((2 άγονα δρομολόγια)
– 4ο πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Κέρκυρας- Αθηναγόρειο (2 άγονα δρομολόγια)
– Δημοτικό σχολείο Αγ.Ματθαίου (1 άγονο δρομολόγιο)
– Δημοτικό σχολείο Λευκιμμης Μελικιων (1 άγονο δρομολόγιο)
– Γυμνάσιο Λευκίμμης (1 άγονο δρομολόγιο)
– Δημοτικό σχολείο Κάτω Κορακιάνας (1 άγονο δρομολόγιο)
– Δημοτικό σχολείο Γαστουρίου (1 άγονο δρομολόγιο)
– Δημοτικό Σχολείο & Γυμνάσιο-Λύκειο Καστελλάνων Μέσης (1+ 1 κοινά άγονα δρομολόγια)
– Νηπιαγωγείο Καστελλάνων Μέσης (1 άγονο δρομολόγιο)
-Δημοτικό σχολείο Ποταμού (1 άγονο δρομολόγιο)

Από τα έως άνω στοιχεία, αποδεικνύεται ότι τα δρομολόγια που όντως εκτελούνται καλύπτουν μόνο το 50%-55% των αναγκών στη Βόρεια Κέρκυρα, ενώ και στην υπόλοιπη Κέρκυρα υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα. Οι γονείς αντιμετωπίζουν ένα καθημερινό αγώνα αναζήτησης τρόπων/μέσων για τη μεταφορά των παιδιών τους από και προς το σχολείο τους, μεταφέροντας τους μαθητές με ό,τι μέσα διαθέτουν, δημιουργώντας κίνδυνο ατυχημάτων λόγω του συνωστισμού που επικρατεί έξω από τα σχολεία κατά την άφιξη και την αποχώρηση τους.
Επιπλέον πολλοί μαθητές απουσιάζουν καθημερινά από τα σχολεία τους λόγω αδυναμίας μεταφοράς τους από τους γονείς τους. Όπως αναφέρει η Ένωση Γονέων Βόρειας Κέρκυρας, για παράδειγμα πολλά παιδιά από το 2ο Ειδικό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο που εδρεύει στους Βελονάδες της Βόρειας Κέρκυρας δεν έχουν πάει στο σχολείο τους από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Αντιλαμβάνεστε ότι κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο εν έτει 2023, δηλαδή να υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε στο σχολείο, αντιμετωπίζοντας σημαντικές συνέπειες τόσο τα ίδια, όσο και οι γονείς τους.
Με προηγούμενη αναφορά μου ως βουλευτής Κέρκυρας και Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ (αρ.231/20/9/2023) και με συνημμένες τις Επιστολές της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βόρειας Κέρκυρας και της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) που κατέθεσα στη Βουλή, ανέδειξα το μείζον θέμα της απαράδεκτης καθυστέρησης έναρξης των σχολικών μεταφορών στα σχολεία της Κέρκυρας. Με απάντησή του, το Υπουργείο Εσωτερικών δια του Αν. Υπουργού κου Θ. Λιβάνιου (με αριθ. πρωτ. 86304 της 6/10/2023) μας παρέπεμψε στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η οποία έχει την αποκλειστική ευθύνη για τις σχολικές μεταφορές, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι παρότι έχουν ζητηθεί τα εν λόγω στοιχεία, δεν έχουν ακόμη προσκομιστεί.
Ως τελευταία εξέλιξη είχαμε την προκήρυξη των ως άνω δρομολογίων μόλις την 1/11/2023, με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, διαδικασία όμως που και σε αυτήν την περίπτωση (κατάθεση κλειστών φακέλων, εξέταση από τριμελή επιτροπή, συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής, τυχόν ενστάσεις, κατακύρωση, ανάθεση και έναρξη δρομολογίων) αναμένεται να διαρκέσει ένα μήνα, κατ’ ελάχιστον.
Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Εσωτερικών ως ο εποπτεύων φορέας του συνόλου των Ο.Τ.Α. και το Υπουργείο Παιδείας ως αρμόδιο για την ομαλή και ισότιμη πρόσβαση στην μάθηση και την εκπαιδευτική διαδικασία του συνόλου των μαθητών/μαθητριών της χώρας, δεν είναι δυνατόν να μένουν απλοί θεατές.

Επειδή, παρά τις διαβεβαιώσεις της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων σε γονείς και μαθητές, το πρόβλημα υφίσταται κάθε χρόνο (με μικρότερη ή μεγαλύτερη ένταση), με καθυστερήσεις στη δρομολόγηση των μαθητικών μεταφορών, ενώ παρά την διευκόλυνση που δίνει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, δεν γίνεται ούτε μεταφορά με μισθωμένα οχήματα των ΟΤΑ, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ανισότητες στην πρόσβαση των μαθητών της Κέρκυρας στην μάθηση

Ερωτώνται η κα. και ο κ. Υπουργός:
1. Ποιές πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβετε άμεσα ώστε να δοθεί άμεση λύση στα παραπάνω ζητήματα; Προτίθεστε να επανεξετάσετε το θεσμικό πλαίσιο των μαθητικών μεταφορών;
2. Τι σκοπεύει να πράξετε για την αποκατάσταση της ισότιμης και δίκαιης αντιμετώπισης των μαθητών της Κέρκυρας; Και επιπλέον θα προβείτε σε νομοθετική ρύθμιση για τον χαρακτηρισμό ορισμένων σχολείων ως δυσπρόσιτων;

Ο ερωτών Βουλευτής
Αλέξανδρος –Χρήστος Αυλωνίτης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *