GPS στο λάδι ετοιμάζονται να βάλουν οι ελαιοπαραγωγοί για να προστατέψουν τις σοδειές τους – Πώς λειτουργεί

Μέτρα ασφαλείας αρχίζουν να παίρνουν οι ελαιοπαραγωγοί, για να προστατέψουν την παραγωγή τους από τους επιτήδειους. Εκτός από το λάδι φαίνεται πως πλέον έχουν αρχίσει να γίνονται στόχοι και οι ελαιόκαρποι.

«Προβληματίζει γιατί ήδη ξεκίνησε σε βρώσιμη ελιά, στην περιοχή της Μεσαράς , με 14 κλούβες ελιές βρώσιμες. Έχει απασχολήσει πολλούς παραγωγούς το ότι θα έχουμε περισσότερα τέτοια φαινόμενα, σε σχέση με τα άλλα χρόνια», είπε ο πρόεδρος των ελαιουργών Ηρακλείου, Βαγγέλης Πρωτογεράκης, μιλώντας στο MEGA.

Έτσι, ορισμένοι ελαιοπαραγωγοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να τοποθετήσουν GPS στα δέντρα τους, όπως κάνουν εδώ και χρόνια οι συνάδελφοι τους στην Ισπανία.

«Το GPS είναι ένα ομοίωμα ελιάς, που ενεργοποιείται με την απομάκρυνση από το δέντρο, δηλαδή όταν το στίγμα που έχει η ελιά στο συγκεκριμένο δέντρο απομακρυνθεί, ενεργοποιείται. Έρχεται αυτόματα ένα μήνυμα στο τηλέφωνο που είναι συνδεδεμένο», είπε, μιλώντας στο MEGA o αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ, Μύρων Χιλετζάκης.

«Είμαστε σε διαπραγματεύσεις να δούμε πόσο θα κοστίσει σε έναν ελαιοπαραγωγό. Αν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, θα το πάρουμε σε χαμηλότερη τιμή», συμπλήρωσε.

Εκτιμήσεις για αύξηση 30% της τιμής του ελαιόλαδου
Την ίδια ώρα, η κακοκαιρία τον Μάιο και τον Ιούνιο και η ξηρασία τους καλοκαιρινούς μήνες επιβαρύνουν την παραγωγή ελαιολάδου στην Ιταλία και η παραγωγή κινδυνεύει να μειωθεί κατά το ήμισυ σε σύγκριση με το 2022, γεγονός που έχει αρνητικό αντίκτυπο στις τιμές.

«Για την επόμενη ελαιοκομική περίοδο αναμένουμε αύξηση της τιμής από 30% έως 40% σε επίπεδο χονδρικής, εμείς οι παραγωγοί θα πουλάμε ένα λίτρο λάδι προς 9 ευρώ το κιλό και στα ράφια το ιταλικό λάδι θα κοστίζει 10 έως 11 ευρώ το λίτρο, δηλαδή ο καταναλωτής θα το πληρώνει 30% σε ακριβότερο σύγκριση με πέρυσι», ανέφερε ο Gennaro Sicolo, πρόεδρος της Italia Olivicola, της μεγαλύτερης εθνικής οργάνωσης ελαιοπαραγωγών, η οποία περιλαμβάνει 47 συνεταιρισμούς σε όλες τις ιταλικές επαρχίες.

Η αύξηση των τιμών οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί λόγω της ξηρασίας και της χαμηλής παραγωγής σε όλη τη Μεσόγειο. Η τιμή του ελαιολάδου δεν θα πέσει τουλάχιστον τα επόμενα δύο χρόνια, είπε ο Sicolo, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ιταλικών μέσων ενημέρωσης. Η συγκομιδή της ελιάς ξεκίνησε στη Σικελία στα τέλη Σεπτεμβρίου και τώρα ξεκινά και στην Καλαβρία και την Απουλία. Ειδικά στην κεντρική Ιταλία, η παραγωγή δεν είναι τόσο υψηλή επειδή οι βροχές τον Μάιο και τον Ιούνιο επηρέασαν την επικονίαση των ελαιόδεντρων κατά την περίοδο της ανθοφορίας.

Σημειώνεται πως η ζήτηση στην Ιταλία είναι ένα εκατομμύριο τόνοι, οπότε ένα μεγάλο μέρος θα πρέπει να καλυφθεί από το εξωτερικό. Η Ιταλία κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ για την εγχώρια κατανάλωση ελαιολάδου. Οι Ιταλοί παραγωγοί φοβούνται ότι η μείωση της παραγωγής θα μπορούσε να αυξήσει το εμπόριο νοθευμένου λαδιού.

ΠΗΓΗ:ethnos.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *