Αλέξανδρος Αυλωνίτης για την συμπλήρωση 192 χρόνων από τη δολοφονία του Ι.ΚαποδίστριαΦ

Δήλωση του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρου Αυλωνίτη για την συμπλήρωση 192 χρόνων από τη δολοφονία του Ι.Καποδίστρια:

Ήταν Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου του 1831, όταν ο πρώτος κυβερνήτης της Ελληνικής Πολιτείας, Ιωάννης Καποδίστριας δολοφονήθηκε μπροστά από το ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο, αλλάζοντας τον ρου της ιστορίας της σύγχρονης Ελλάδας.

Χωρίς αμφιβολία, η προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια καταλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στη συλλογική συνείδηση των Ελλήνων, και πιο συγκεκριμένα σε εκείνη των Κερκυραίων. Υλοποίησε πολλαπλές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αναστηλώσει το μετα-επαναστατικό διαλυμένο κρατικό οικοδόμημα: έκοψε νόμισμα, ίδρυσε τυπογραφεία με ελληνικό και γαλλικό χαρακτήρα, εγκαθίδρυσε σχολεία και προχώρησε στην διαμόρφωση της βάσης ενός μοντέρνου ελληνικού κράτους, ενισχύοντας τόσο τη διαχείριση όσο και την οικονομική σφαίρα της χώρας.

Στην κατεύθυνση αυτή, με το θεσμικό μου ρόλο ως βουλευτής, είχα αποστείλει επιστολή στον Πρωθυπουργό (8/5/2020) επισημαίνοντας την σημαντικότητα της ιστορικής προσωπικότητας του Καποδίστρια καθώς και με επιστολή μου στον Πρόεδρο της Βουλής ζήτησα την καθιέρωση της ημέρας θανάτου του, ως ημέρα πανελλήνιου εορτασμού τιμής και μνήμης στον πρώτο Έλληνα Κυβερνήτη.

Δυστυχώς χωρίς ανταπόκριση. Και κάτι τελευταίο για προβληματισμό: Λείπει η πολιτική φυσιογνωμία του Καποδίστρια στις μέρες μας. Λείπει ειδικά το παράδειγμα ζωής του και το πρότυπο των μεγάλων υπηρεσιών που προσέφερε στη χώρα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *