ΛΑ.ΣΥ: Η ματαίωση της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου: Ένας ακόμη κρίκος στις συνεχείς, σκόπιμες προσπάθειες υποβάθμισης του ανώτατου πολιτικού οργάνου της ΠΙΝ (όπως βαρύγδουπα αρέσκονται να αποκαλούν το Π.Σ.)

Είναι γνωστό πως στο μόνο όργανο της Περιφέρειας που μπορεί, έστω και στοιχειωδώς, να ακουσθεί και η αντίθετη προς την πολιτική της άρχουσας τάξης, φωνή, είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο. Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες όλων των κυβερνήσεων του αστικού κράτους, τους καλπονοθευτικούς και εμφανώς αντισυνταγματικούς νόμους, τους άκρως αντιδημοκρατικούς κανονισμούς λειτουργίας κλπ. δεν κατάφεραν να φιμώσουν την φωνή της Λαϊκής Συσπείρωσης. Τη φωνή δηλ. που εκφράζει τα λαϊκά συμφέροντα, την φωνή που ξεσκεπάζει την υποκρισία των Περιφερειακών Αρχών που υπηρετούν πειθήνια τις αντιλαϊκές επιλογές των κυβερνήσεων που δεν είναι άλλες από τις επιλογές των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Επιλογές, βέβαια, που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα συμφέροντα των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Έτσι η Λαϊκή Συσπείρωση, παρά τον ασφυκτικό κλοιό αντιλαϊκών νόμων και κανονισμών, παρά την απαράδεχτα εχθρική στάση ενός, κάθε άλλο παρά ουδέτερου, προέδρου του Π.Σ., παρά την επαμφοτερίζουσα στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατάφερε και ανέδειξε στο λαό των Ιονίων νησιών μια σειρά από σκληρές αλήθειες που η Περιφερειακή αρχή επί μονίμου βάσεως προσπαθούσε να αποκρύψει ή στη καλύτερη περίπτωση, με ψέματα, να ωραιοποιήσει. Τηλεγραφικά αναφέρουμε μερικά, μόνο, θέματα που η Λαϊκή Συσπείρωση απεκάλυψε και μέσα αλλά και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
1. Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν ως επιχορηγήσεις σε μεγαλοξενοδόχους και άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες. Την ίδια στιγμή ούτε μία ανέγερση νέου σχολείου… ούτε καν σαν εγγραφή δεν έγινε στο προϋπολογισμό.
2. Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σπαταλήθηκαν σε ταξιδάκια της κας Περιφερειάρχη και των Αντιπεριφερειαρχών ( βαριδιών και μη).
3. Επανειλημμένα και επίμονα φέραμε το πρόβλημα της έντονης δυσλειτουργίας των υπηρεσιών της Περιφέρειας λόγω της τεράστιας υποστελέχωσης και ζητούσαμε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Η απάντηση ήταν η «σκληρή δημοσιονομική πολιτική» των κυβερνήσεων. Σκληρή δημοσιονομική πολιτική για προσλήψεις… εκατομμύρια ευρώ χάρισμα στο μεγάλο κεφάλαιο.
4. Επανειλημμένα και επίμονα φέραμε θέματα που αφορούσαν την πολιτική προστασία ( αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική προστασία). Προτείναμε και ζητήσαμε άμεσες λύσεις. Στου κουφού την πόρτα, όμως, όπως λέει και ο λαός μας, όσο θέλεις βρόντα. Ο αντισεισμικός έλεγχος στα σχολεία στοιχίζει μας είπαν, ενώ τα έργα για αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία πνίγηκαν τα ίδια, μέσα σε μια τεράστια, και εν πολλοίς, σκόπιμη γραφειοκρατία. Σήμερα χρόνια μετά τον Ιανό, τον Μπάλλο, την Αθηνά και τις καταστροφικές φωτιές στα νησιά μας οι πληγές, παρά τα όποια προχειρομπαλλώματα, χαίνουν ανοιχτές, αλλά το κυριότερο τα νησιά μας παραμένουν εντελώς ανοχύρωτα, χωρίς κανένα ουσιαστικό αντιπυρικό, αντιπλημμυρικό ή αντισεισμικό έργο ή σχεδιασμό.
5. Επανειλημμένα και επίμονα φέραμε τα τεράστια θέματα της Δημόσιας Παιδείας και της Δημόσιας Υγείας στα νησιά μας. Ζητήσαμε άμεσες κινητοποιήσεις για άμεση συμπλήρωση των τεράστιων ελλείψεων σε εκπαιδευτικό και υγειονομικό προσωπικό. Την αναβάθμιση των απαρχαιωμένων σχολικών υποδομών και την ανέγερση νέων σύγχρονων σχολικών υποδομών. Την ουσιαστική βελτίωση των δομών υγείας. Ουσιαστικές λύσεις στις μεταφορές των μαθητών κ.ά. Σε όλα αυτά η Περιφερειακή Αρχή μας πουλούσε φύκια για μεταξωτές κορδέλες, αλλά σε πρακτικό επίπεδο δεν έκανε απολύτως τίποτε.
Όπως ήταν φυσικό όλα αυτά που αποκάλυπτε η Λαϊκή Συσπείρωση, επί μονίμου βάσεως χαλούσαν την επίπλαστη εικόνα που με ψέματα, βαρύγδουπες δηλώσεις, γιορτές και πανηγύρια, προσπαθούσε να δημιουργήσει η Περιφερειακή Αρχή. Πριν το γυαλί της εικονικής πραγματικότητας που πλάσαραν στο κόσμο ράγιζε οριστικά, έπρεπε άμεσα να λάβουν, ριζικά για την σωτηρία τους, μέτρα. Ο δρόμος για να το πετύχουν αυτό ήταν ένας: Η υποβάθμιση μέχρι εξευτελισμού της λειτουργίας του Π.Σ. Έτσι με εξόφθαλμα αντισυνταγματικούς νόμους η κυβέρνηση αφαίρεσε ζωτικές αποκλειστικές αρμοδιότητες από τα Π.Σ. και τις μεταβίβασε στις οικονομικές επιτροπές, στις οποίες φρόντισε – νομοθετικά πάλι- την συντριπτική πλειοψηφία να την έχουν οι Περιφερειακές Αρχές. Ακόμη άλλαξαν προς το συντηρητικότερο τον κανονισμό λειτουργίας του Π.Σ. αφαιρώντας το δικαίωμα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης να προτείνουν θέματα προς συζήτηση, μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο ομιλίας των περιφερειακών συμβούλων και σε μερικές περιπτώσεις αποκλείοντας τους εντελώς από τη συζήτηση (π.χ. ψηφίσματα), αλλά και πολλά άλλα.
Στην υποβάθμιση της λειτουργίας του Π.Σ. σημαντικό ρόλο έπαιξε και η στάση του Προέδρου του Π.Σ., ο οποίος θύμιζε περισσότερο κυβερνητικό εκπρόσωπο παρά πρόεδρο του οργάνου. Ερμηνεύοντας κατά το δοκούν τον αντιδραστικό κανονισμό αφαιρούσε τον λόγο αμέσως από τους περιφερειακούς συμβούλους της αντιπολίτευσης με τη πάροδο 3΄από την έναρξη της ομιλίας τους, αλλά ήταν πολύ γαλαντόμος με τους περιφερειακούς συμβούλους της συμπολίτευσης. Έδινε απεριόριστο χρόνο ομιλίας σε καλεσμένους που ο ίδιος θεωρούσε πολύ σπουδαίους (π.χ. στον μεγαλοξενοδόχο κ. Ανδρεάδη για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του ενάντια στα συμφέροντα των κατοίκων της περιοχής της Δασιάς, στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ για να υπερασπιστεί την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών στη Κεφαλονιά κ.ά), αλλά ήταν εξαιρετικά άτεγκτος στην τήρηση του χρόνου των 3΄στους εκπροσώπους φορέων και εργαζομένων. Ο ίδιος διέκοπτε επανειλημμένα ομιλητές εκνευρίζοντας τους, αλλά επέτρεπε, ερμηνεύοντας αυθαίρετα τον κανονισμό, και στην κα Περιφερειάρχη να παρεμβαίνει και να διακόπτει ομιλίες επικεφαλής παρατάξεων αλλά και άλλων περιφερειακών συμβούλων. Ο κύριος πρόεδρος ακόμη επικαλούμενος πως ο κανονισμός του επιτρέπει να συγκαλέσει κατεπείγουσα συνεδρίαση του Π.Σ., ακόμη και εντός 2 ωρών από την αποστολή της πρόσκλησης, έκανε κατάχρηση έκτακτων συνεδριάσεων. Πολλές φορές μάλιστα χωρίς την ύπαρξη ουσιαστικού επείγοντος θέματος. Μετά από όλα αυτά διερωτόμαστε αν το ερώτημα που διατυπώνει στην ανακοίνωσή του ( 8/9/2023) «υπάρχουν όρια μεταξύ ηθικής και μικροπολιτικής σκοπιμότητας;» αφορά και τον ίδιο αλλά και την εναπομείνασα παράταξή του.
Τέλος στην υποβάθμιση της λειτουργίας του Π.Σ. συνέβαλε με την στάση της και η παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ΑΝΑΣΑ αδυνατώντας –αφού το κόμμα που την στήριζε ψήφιζε στην βουλή σωρηδόν τα νομοσχέδια της ΝΔ- να ασκήσει ουσιαστική αντιπολίτευση προς φιλολαϊκή κατεύθυνση, εξαντλούσε τις προσπάθειές της σε μια ρηχή, επιφανειακή αντιπολίτευση για το πόσο ανίκανη τάχατες ήταν η Περιφερειακή Αρχή Κράτσα και πόσο ικανή η προηγούμενη του κ. Γαλιατσάτου. Βέβαια η ταχτική αυτή αποδείχτηκε ατυχέστατη αφού όλα σχεδόν όσα καταλογίζουμε πιο πάνω στην τωρινή Περιφερειακή Αρχή αφορούν, στον ένα ή στον άλλο βαθμό, και τις προηγούμενες Περιφερειακές Αρχές ( Σπύρου, Γαλιατσάτου). Με την ατυχή αυτή ταχτική το μόνο ουσιαστικά που κατάφερνε η ΑΝΑΣΑ ήταν να δίνει μια καλή πάσα στην Περιφερειακή Αρχή να αντεπιτίθεται και από στριμωγμένη στη γωνία να καταφέρνει να αλλάζει πλήρως το κλίμα και την ατζέντα.
Όσο αφορά τώρα τη ματαίωση της έκτακτης συνεδρίασης του Π.Σ. της 7/9/2023 δηλώνουμε τα εξής:
1. Πράγματι τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης 6/9/2023 πήραμε πρόσκληση για έκτακτη συνεδρίαση του Π.Σ. για την επομένη 7/9/2023.
2. Κανένα από τα αναφερόμενα στην πρόσκληση θέματα δεν πληρούσε την έννοια του όρου «κατεπείγον». Τις διάφορες – προεκλογικού χαρακτήρα- προγραμματικές συμβάσεις, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις θα μπορούσαν να τις είχαν φέρει σε προηγούμενες συνεδριάσεις του Π.Σ. ακόμη και μήνες πριν.
3. Έλαμπε δια της απουσίας του το μοναδικό, ίσως, πραγματικά κατεπείγον θέμα για την αντιπλημμυρική προστασία των νησιών μας. Θέμα που η Λαϊκή Συσπείρωση πρότεινε για συζήτηση στην προηγούμενη ταχτική συνεδρίαση του Π.Σ. και απορρίφτηκε από τη Περιφερειακή Αρχή αλλά με την δέσμευση πως θα το φέρει αυτή στο αμέσως επόμενο Π.Σ. Δέσμευση που όμως δεν τηρήθηκε.
4. Είναι τεράστιο ψέμα αυτό που επικαλούνται στις ανακοινώσεις τόσο ο κ. πρόεδρος όσο και η Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου, ότι δηλ. στην Η.Δ. της πρόσκλησης υπήρχε θέμα για επείγοντα αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχές των πρόσφατων πυρκαγιών στη Βόρεια Κέρκυρα. Το θέμα ήρθε στο Π.Σ. σαν ΕΗΔ θέμα ελάχιστη ώρα πριν την καθορισμένη ώρα έναρξης της συνεδρίασης και ο κ. πρόεδρος που παριστάνει τον κήνσορα του κανονισμού λειτουργίας γνώριζε πολύ καλά πως σύμφωνα με αυτόν δεν επιτρέπονται θέματα εκτός ημερησίας διάταξης σε έκτακτες συνεδριάσεις. Εδώ θέλουμε να παρατηρήσουμε, ακόμη, πως άνθρωποι που επικαλούνται την ηθική δεν μπορούν στο ίδιο κείμενο να λένε και ασύστολα ψέματα.
5. Πάει πολύ η κα Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου στην ανακοίνωσή της να μιλάει για «τεχνητή έλλειψη απαρτίας». Πραγματικά εδώ ταιριάζει γάντι η παροιμία «Δεν μιλάνε για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου». Αλήθεια τόσο γρήγορα ξεχνά την τεχνητή έλλειψη απαρτίας που η ενιαία τότε παράταξή της μαζί με τους τότε συμμάχους της από την παράταξη του κ. Σπύρου δημιούργησαν στην συνεδρίαση του Π.Σ. της Κεφαλονιάς επειδή φοβήθηκαν την πιθανή παρουσία κόσμου που θα διαμαρτύρονταν για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετώπιζαν στο νησί τους.
6. Παρά τα όσα αναφέρουμε πιο πάνω αποφασίσαμε, σαν Λαϊκή Συσπείρωση, να παρευρεθούμε στην συνεδρίαση του Π.Σ. αφενός μεν για να διαφυλάξουμε όσο κύρος του απομένει και αφετέρου να καταδείξουμε και να καταγγείλουμε τον προεκλογικό χαρακτήρα και τις προεκλογικές σκοπιμότητες που εξυπηρετούσε η συγκεκριμένη συνεδρίαση.
7. Δυστυχώς, όπως εκ του αποτελέσματος φάνηκε, την άποψη αυτή δεν την είχαν ούτε η παράταξη του κ. Γαλιατσάτου ούτε η παράταξη του κ. Σπύρου που σύσσωμες δεν προσήλθαν στην συνεδρίαση, με αποτέλεσμα την ματαίωσή της.
8. Η άποψή μας είναι πως ο καθένας κρίνεται για τις πράξεις του. Είχαν κάθε δικαίωμα να μην έλθουν στη συνεδρίαση αλλά δεν είχαν κανένα δικαίωμα να είναι εξαφανισμένοι. Δεν είχαν κανένα δικαίωμα να κρύβονται. Έπρεπε να κάμουν γνωστές τις απόψεις και τις προθέσεις τους στους υπόλοιπους περιφερειακούς συμβούλους, αλλά και στο λαό των Ιονίων νησιών, πριν από την ώρα έναρξης της συνεδρίασης του Π.Σ. Δεν το έπραξαν και γι αυτό είναι υπόλογοι πως με τη στάση τους εξυπηρετούν μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες, όπως μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες εξυπηρετούσε από μεριάς της Περιφερειακής Αρχής η επείγουσα σύγκλειση του Π.Σ. μία μόνο ημέρα πριν από την επίσημη έναρξη του προεκλογικού αγώνα με θέματα προεκλογικού χαρακτήρα που αυθαίρετα τα βάπτισαν επείγοντα.
Τελειώνοντας καλούμε τον λαό των Ιόνιων νησιών στο κριτήριο ψήφου του να λάβει υπόψη και όλα όσα αναφέρουμε πιο πάνω. Να λάβει υπόψη του ποιά παράταξη τηρεί υπεύθυνη στάση και ποιές κινούνται με πυξίδα τα μικροκομματικά τους και μόνο συμφέροντα. Να σκεφτεί ποιά παράταξη ήταν πάντοτε δίπλα του στις πλημμύρες, στις κατολισθήσεις, στις πυρκαγιές αλλά και στους καθημερινούς κοινωνικούς και εργατικούς αγώνες. Στους αγώνες για καλύτερη δημόσια δωρεάν Υγεία και Παιδεία. Στους αγώνες των αγροτών, των μικροεπαγγελματιών, των εργαζομένων στο τουρισμό.
Είμαστε βέβαιοι πως ο λαός των Ιονίων νησιών αφού λάβει υπόψη του όλα τα παραπάνω στις 8 του Οκτώβρη θα στείλει πιο ενισχυμένη σε ψήφους και έδρες την Λαϊκή Συσπείρωση στην Περιφέρεια Ιονίων νησιών. Γιατί δυναμώνοντας την Λαϊκή Συσπείρωση ξέρει πως δυναμώνει την δική του φωνή και την κάνει πιο αποτελεσματική μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *