Ερώτηση (και) Αλέξανδρου Αυλωνίτη για την αύξηση της χρηματοδότησης των σχολικών μονάδων

Στη Βουλή φέρνουν 23 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τα προβλήματα χρηματοδότησης των σχολικών μονάδων της χώρας που δεν μπορούν λίγες ημέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να καλύψουν τις λειτουργικές τους ανάγκες, με πρωτοβουλία του βουλευτή Μαγνησίας Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου και συνυπογραφή του βουλευτή Κέρκυρας Αλέξανδρου Αυλωνίτη.

Οι βουλευτές καλούν τον Υπουργό Παιδείας να υιοθετήσει τα μέτρα που προτείνει η Πανελλήνια Επιστημονική Ένωση Διευθυντών/τριών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την αποτελεσματική και επαρκή οικονομική ενίσχυση των δημόσιων σχολικών δομών.

Το Υπουργείο θα πρέπει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την στήριξη των σχολικών μονάδων, όπως η άμεση αύξηση της κρατικής επιχορήγησης των σχολικών μονάδων τουλάχιστον κατά 30%, η δωρεάν κρατική χορήγηση των παγίων δαπανών (φωτισμού, θέρμανσης, ύδρευσης, τηλεφώνου) σε όλες τις σχολικές μονάδες, η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης(ΕΦΚ) αλλά και του ΦΠΑ στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο των σχολικών μονάδων, προκειμένου να δοθεί «ανάσα» στον οικονομικό προϋπολογισμό των σχολείων και όλοι οι εκπαιδευτικοί παράγοντες να έχουν κατά το δυνατόν μία ομαλή και δημιουργική σχολική χρονιά.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: Δεν μπορούν να καλύψουν τις λειτουργικές τους ανάγκες τα σχολεία. Αναγκαία η αύξηση χρηματοδότησης
Λίγες μέρες πριν το πρώτο κουδούνι «χτυπήσει» για τα δημόσια σχολεία της χώρας και η Πανελλήνια Επιστημονική Ένωση Διευθυντών/τριών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καταγγέλλει ότι η κρατική χρηματοδότηση για τις δομές δημόσιας εκπαίδευσης δεν επαρκεί ούτε για να καλύψουν τις λειτουργικές τους ανάγκες.
Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του 2023, η συνολική δαπάνη για το Υπουργείο Παιδείας φτάνει στα 6,08 δισ. ευρώ με τις δαπάνες του Υπουργείου να είναι μειωμένες κατά -0,44% σε σχέση με το 2022 και τη συνολική δαπάνη για την Παιδεία ως ποσοστό του ΑΕΠ να υποχωρεί κατά -0,1%.
Τα παραπάνω έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα και την αποτελεσματική λειτουργία των σχολικών μονάδων σύμφωνα με τους Διευθυντές που πασχίζουν να καλύψουν τα λειτουργικά κόστη.
Οι απαραίτητες εργασίες για τη συντήρηση του εξοπλισμού των σχολικών μονάδων, την απόκτηση επαρκούς γραφικής ύλης και υλικών καθαρισμού αλλά και η πληρωμή των παγίων λογαριασμών για ρεύμα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο δεν μπορούν να καλυφθούν από την υπάρχουσα χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων.
Η παρατεταμένη ενεργειακή κρίση και η διαρκής αύξηση των τιμών σε όλα τα είδη επιβαρύνει επιπρόσθετα τον προϋπολογισμό των σχολικών μονάδων που καλούνται να καλύψουν αυξημένα κόστη με μειωμένα κονδύλια.
Την ίδια ώρα, ειδική μέριμνα θα πρέπει να υπάρξει για τα ολοήμερα σχολεία, καθώς η λειτουργία τους μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες αυξάνει όλα τα λειτουργικά κόστη και τις αναγκαίες δαπάνες.
Η Πανελλήνια Επιστημονική Ένωση Διευθυντών/τριών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την ανακούφιση και την αποτελεσματική ενίσχυση των δομών δημόσιας εκπαίδευσης.
Μέτρα όπως, η άμεση αύξηση της κρατικής επιχορήγησης των σχολικών μονάδων τουλάχιστον κατά 30%, η δωρεάν κρατική χορήγηση των παγίων δαπανών(φωτισμού, θέρμανσης, ύδρευσης, τηλεφώνου) σε όλες τις σχολικές μονάδες, η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης(ΕΦΚ) αλλά και του ΦΠΑ στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο των σχολικών μονάδων, η κατάργηση του ΦΠΑ για όλες τις δαπάνες των σχολικών μονάδων και η ειδική επιχορήγηση των σχολικών μονάδων που λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο Ολοήμερου Προγράμματος έως τις 5:30 μ.μ. θα δώσουν «ανάσα» στον οικονομικό προϋπολογισμό των σχολείων και θα οδηγήσουν σε μία ομαλή και δημιουργική σχολική χρονιά.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:
1. Προτίθεται να υιοθετήσει τα μέτρα που προτείνει η Πανελλήνια Επιστημονική Ένωση Διευθυντών/τριών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την αποτελεσματική και επαρκή οικονομική ενίσχυση των σχολικών μονάδων της χώρας;
2. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την κάλυψη των αυξημένων λειτουργικών δαπανών των ολοήμερων σχολείων;
3. Ποια άλλα μέτρα προτίθεται να λάβει για άμεση κάλυψη των απαραίτητων δαπανών για τις σχολικές μονάδες λίγες μέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *