Αυτοδιοικητικές εκλογές: Το διακύβευμα είναι να πάρει μπρος ο τόπος. Γράφει ο Ηλίας Βαλάρης

Στις εθνικές εκλογές το διακύβευμα ήταν σαφές και έδειξε και το δρόμο προς την κάλπη στους ψηφοφόρους. Η σταθερότητα και η προοπτική μιας ισχυρής κυβέρνησης, που θα μπορέσει ν’ απαντήσει στις προκλήσεις ήταν το κύριο κριτήριο και έδωσε την άνετη νίκη στη ΝΔ που έπεισε τους πολίτες για το σχέδιό της.
Αντιστοίχως το ερώτημα που προκύπτει σήμερα λίγες μέρες πριν κατατεθούν οι συνδυασμοί για τις αυτοδιοικητικές είναι για ποιο λόγο να ψηφίσει κάποιος ένα συνδυασμό κι όχι κάποιον άλλο, πόσο μάλλον που προκύπτει και ένα μεγάλο κίνημα άρνησης ψήφου, ως απόκοτος της απογοήτευσης που έχει ενσκήψει από τις χαμηλές… πτήσεις αυτοδιοικητικών παραγόντων, που όλως περιέργως έχουν βρει μια καλή δικαιολογία για την αδράνειά τους στον κορωνοϊό.
Προφανώς και το διακύβευμα για την επόμενη μέρα είναι να πάρει μπρος ο τόπος, να αξιοποιηθούν οι χρηματοδοτήσεις, να βγουν από το τέλμα ένα σωρό έργα και υποδομές, που λείπουν δραματικά σε καθημερινή βάση και εντέλει να δημιουργηθούν οι συνθήκες ανάπτυξης που όλοι έχουμε ανάγκη.
Η αλήθεια είναι πως ένα τέτοιο επιχείρημα είναι πολύ βολικό για εκείνους που έκαναν τη δουλειά τους… που πάλεψαν κόντρα στις αντιξοότητες, κόντρα στον κορωνοϊό, που δεν δικαιολογήθηκαν, αλλά βρήκαν τον τρόπο να κάνουν αυτό που όφειλαν, αντί να βαυκαλίζονται κρυπτόμενοι πίσω από το δάχτυλό τους.
Αντιστοίχως αυτό το διακύβευμα δεν είναι καθόλου βολικό για εκείνους που απλά διαχειρίστηκαν το χρόνο, αλλά και για όλες εκείνες τις κακές αντιπολιτεύσεις που στο όνομα των σκοπιμοτήτων τους και της μικροπολιτικής δεν δίστασαν να υπονομεύσουν τη γειτονιά τους, την πόλη ή το χωριό τους αρκεί να πλήξουν τους αντιπάλους τους, που ειρήσθω εν παρόδω κατέκτησαν με την ψήφο του κόσμου τη θέση που θέλανε οι ίδιοι για τον εαυτό τους.
Σε αυτές τις εκλογές λοιπόν, για πρώτη φορά τα πράγματα δεν θα είναι όπως τα είχαμε συνηθίσει, όπως άλλωστε συνέβη και με τις εθνικές κάλπες. Ευτυχώς οι πολίτες και πλέον οι δημότες… έχουν αλλάξει μυαλά, όπως λέγεται, οπότε όπως δείχνουν τα πράγματα και οι συμπεριφορές, δεν «μασάνε άλλο πολιτικό σανό», όπερ μεταφραζόμενο, να υποκύπτουν και να τείνουν προς επικρότηση κενών λόγων παλαιοκομματικών τακτικών, μικροπολιτικών διλημμάτων ή και κούφιων εξαγγελιών.
Αξίζει να σημειώσουμε μάλιστα, πως η ειλικρινής προσέγγιση των δεδομένων ακόμα κι αν είναι επώδυνη, ή προκαλεί απογοήτευση στους ίδιους τους πολίτες , δείχνει να είναι προτιμητέα αντί των ψεύτικων υποσχέσεων και των ανούσιων προσδοκιών.
Η επόμενη μέρα λοιπόν στον αυτοδιοικητικό στίβο, όσο πολύπλοκη κι αν είναι, είναι και από τις πλέον ξεκάθαρες των τελευταίων δεκαετιών, μιας και όλα τα προηγούμενα συμπυκνώνονται σε μια μόνο απαίτηση των πολιτών έναντι των υποψηφίων και αυτή δεν είναι άλλη από την αξιοπιστία.
Κι η αλήθεια είναι πως στην πολιτική κι ιδιαιτέρως στην αυτοδιοίκηση δεν είναι εύκολο πράγμα να τη συναντήσεις, μιας και στην πλειοψηφία τους οι ταγοί έχουν μάθει σε μια πολιτική παραπλάνησης, υπεκφυγής και αποφυγής ευθυνών.
Πολύ λίγες είναι περιπτώσεις που συναντάμε πολιτικούς που κράτησαν το λόγο τους έκαναν το παν για να προχωρήσει ο τόπος τους, ακόμα και υπό πολύ δύσκολες συνθήκες και αναποδιές, όταν στην αντίθετη πλευρά προκύπτει ένας υπερβάλλον πληθωρισμός πολιτικού τυχοδιωκτισμού και αριβισμού, που φιλοδοξεί να αποτελέσει κι εχέγγυο για τις προσεχείς εκλογές.
Είναι εντέλει διασκεδαστικό πρέπει να ομολογήσω να βλέπουμε διατάξεις πολιτικών που επιχειρούν να διαχειριστούν την εκλογική διαδικασία με όρους όχι απλά παρωχημένους αλλά και κατά κόρον καταδικασμένους στη συνείδηση των πολιτών, στάση που κατεγράφη και στις εθνικές εκλογές και όπως απέδειξαν οι κάλπες καταδικάστηκαν σε απόλυτο βαθμό.
Βέβαια, το μάθημα κάποιοι δεν φαίνεται να το έλαβαν, ή πιθανώς επειδή μπορεί να πιστεύουν ότι καλύπτονται από το μανδύα του νικητή των εθνικών, μπορούν να περάσουν τον αριβισμό τους χωρίς να κριθούν, να ζυγιστούν και να κερδίσουν το εκλογικό στοίχημα, με όρους που η συλλογική πλέον συνείδηση δεν ανέχεται, ούτε ως φάρσα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *