Μερόπη Υδραίου: «Η Κέρκυρα αλλάΖΕΙ- Το ιστορικό κέντρο της πόλης αποκτά ανθρώπινους ρυθμούς.»

Το πρώτο βήμα για να αλλάξει η εικόνα του Ιστορικού Κέντρου της Κέρκυρας έγινε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο κατά πλειοψηφία επικύρωσε με απόφαση του, το πιλοτικό μέτρο περιορισμού για λίγες ώρες, της κυκλοφορίας οχημάτων στο Ιστορικό Κέντρο της Κέρκυρας.
Στο ιστορικό κέντρο της Κέρκυρας από την ερχόμενη Παρασκευή 4 Αυγούστου ως τις 27 Αυγούστου και από τις 8 το απόγευμα ως τις 12 το βράδυ θα επιτρέπεται η πρόσβαση οχημάτων μόνο:
α) των μόνιμων κατοίκων, των δικύκλων, των ταξί και των μέσων μαζικής μεταφοράς αστικής και τουριστικής συγκοινωνίας.
β) των οχημάτων ΑμεΑ, των Σωμάτων Ασφαλείας, της Πυροσβεστικής και των ασθενοφόρων.
γ) για έκτακτες ανάγκες και ειδικές περιπτώσεις.
Το πιλοτικό αυτό μέτρο θα ισχύσει από την ερχόμενη Παρασκευή έως την Κυριακή 27 Αυγούστου ενώ θα λειτουργήσει δωρεάν χώρος στάθμευσης ως τις 2 μετά τα μεσάνυχτα στην περιοχή του εσωτερικού πορθμείου του Λιμένα για τους ερχόμενους από Βορρά. Για τους ερχόμενους από Νότο και Μέση Κέρκυρα θα γίνει χρήση του χώρου του ΕΑΚ και έμπροσθεν του Α΄ Κοιμητηρίου. Αστική γραμμή λεωφορείου από τα σημεία αυτά διέρχεται ανά 20λεπτο προς το κέντρο της πόλης.
«Αν είμαστε από αυτούς που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα, δεν θα κάναμε και εμείς τίποτα. Αυτή η δημοτική αρχή τολμά, αγγίζει και καταπιάνεται με δύσκολα θέματα. Κατά το παρελθόν κανείς δεν το τόλμησε. Δεν είναι στη δική μας λογική η επιλογή της ακινησίας, το να μην αλλάξει τίποτα, να συνεχίσουμε να βλέπουμε τις εικόνες κυκλοφοριακού χάους στο ιστορικό κέντρο της Κέρκυρας.
Κάνουμε το πρώτο βήμα. Δεν είναι όμως ένα αποσπασματικό βήμα , υπάρχει ένα μεγάλο και συνολικό σχέδιο για την αλλαγή της εικόνας του Ιστορικού Κέντρου της Κέρκυρας που φτάνει στο 2028 και αφορά ολοκληρωμένη μελέτη για την επίλυση του κυκλοφοριακού και την ανακούφιση της πόλης μας.
Το 2028 θα έχει αλλάξει πλήρως η εικόνα, το Ιστορικό Κέντρο θα έχει ανθρώπινους ρυθμούς και κλίμακες , θα υπάρχει υψηλή ποιότητα ζωής, θα γίνει πόλος έλξης και όχι ένα πεδίο κυκλοφοριακού χάους όπως είναι σήμερα. Η κίνηση αυτή είναι μόνο η αρχή. Το σχέδιο μας ΚΕΡΚΥΡΑ 2028, περιλαμβάνει την αλλαγή της εικόνας του ιστορικού κέντρου της Κέρκυρας που θα γίνει πιο όμορφο, σημείο αναφοράς, η πόλη θα «αναπνεύσει», θα αναδεικνύει το φυσικό και πολιτιστικό της μεγαλείο.
-Θέλουμε το κέντρο να έχει ανθρώπινους ρυθμούς και κλίμακες, να είναι στο επίκεντρο οι πεζοί, το ποδήλατο, τα μέσα μαζικής κυκλοφορίας και όχι το αυτοκίνητο.
-Σε αυτό το σχέδιο εντάσσονται οι αναπλάσεις, η εφαρμογή του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, η δημιουργία και επέκταση ποδηλατοδρόμων όπου είναι εφικτό σε όλη την πόλη.
Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας είναι η μεγάλη αλλαγή με την οποία συνέδεσε αυτή τη δημοτική αρχή την πρώτη θητεία της. Είναι ο οδικός χάρτης για μια ανθρώπινη, φιλική, προσβάσιμη και πιο όμορφη πόλη που περιλαμβάνει:
-Μπάρες
-Αναπλάσεις
-Πεζοδρομήσεις
-Μόνιμες θέσεις στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους.
-Μικρά πάρκα και χώρους αναψυχής» τονίζει η Μερόπη Υδραίου.
Παράλληλα, μέσα από την εφαρμογή αυτού του μέτρου αναφέρθηκε ότι:
-Ανακουφίζεται το ιστορικό κέντρο της Κέρκυρας από έναν αφόρητο και διαρκώς ογκούμενο κυκλοφοριακό φόρτο.
-Επανέρχονται οι ανθρώπινοι ρυθμοί στο ιστορικό κέντρο που σήμερα δεν υπάρχουν.
-Θα υπάρχει στενή συνεργασία με την Τροχαία που θα έχει διαρκεί παρουσία, διευκολύνοντας την κίνηση και το σχεδιασμό.
-Το πιλοτικό αυτό μέτρο θα αξιολογείται και θα επικαιροποιείται διαρκώς αν χρειαστεί μέχρι τις 27 Αυγούστου.
Η Δήμαρχος πρόσθεσε: «Προχωράμε μπροστά με τόλμη, με αλλαγές. Για μια Κέρκυρα όπως της αξίζει».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *