Μήνυμα Δ. Μπιάγκη για την 49η Επέτειο για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας  

Σήμερα, συμπληρώνονται 49 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, 49 χρόνια της πλέον παρατεταμένης και σταθερότερης Δημοκρατικής Διακυβέρνησης στην Ιστορία της Ελλάδας.

Δυστυχώς,  οι τρέχουσες, ειδικές, πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες δεν μας επιτρέπουν σήμερα να σταθούμε μόνο σε συμβολικές επετειακές αναφορές και ιστορικές αναδρομές αλλά μας καλούν να αναστοχαστούμε, να αναθεωρήσουμε και να προχωρήσουμε σε αλλαγές που αφορούν την ίδια την ποιότητα της Δημοκρατίας.

Η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με προβλήματα που αφορούν τη θωράκιση του Κράτους Δικαίου, την περιφρούρηση της ανεξαρτησίας των θεσμών, την ενίσχυση της διαφάνειας, της λογοδοσίας και την προάσπιση της πολυφωνίας. Η Δημοκρατία διαρκώς απειλείται από την έξαρση και την έκρηξη των κοινωνικών ανισοτήτων, από την απουσία ισχυρών Θεσμών, από την ανυπαρξία του κράτους δικαίου, από την αναποτελεσματικότητα του επιτελικού κράτους.

Η Δημοκρατία, σήμερα, όσο «δεδομένη» και αν θεωρείται, διαρκώς απειλείται. Βάλλεται από την επεκτατική πολιτική της γείτονας χώρας, που προβαίνει διαρκώς σε επίδειξη στρατιωτικής ισχύος,  αδιαφορώντας για το διεθνές δίκαιο, ενώ η επιθετικότητά της παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις, με την πληθώρα των καθημερινών παραβιάσεων στο Αιγαίο.

Σήμερα, η Ελλάδα χρειάζεται τολμηρά, θαρραλέα βήματα και αποφασιστικές αλλαγές. Επιβάλλεται η υιοθέτηση μιας Εθνικής Στρατηγικής που θα απαντά στην προκλητικότητα της Τουρκίας και θα δίνει τέλος στην πολιτική της ανοχής, ενώ παράλληλα είναι άμεση ανάγκη η ενίσχυση της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας των Θεσμών, με περαιτέρω εμβάθυνση στη Δημοκρατία και με την παράλληλη οικοδόμηση μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης των πολιτών με την πολιτική για να επαναφέρουμε στο προσκήνιο τις αρχές και τις αξίες της Εθνικής Ανεξαρτησίας και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης που στιγμάτισαν, καθόρισαν και ενέπνευσαν την Μεταπολιτευτική Ελλάδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *