«Με το ΚΚΕ για το πραγματικά νέο και καινοτόμο στην Επιστήμη και την Έρευνα»

Η Αφροδίτη Κτενά, καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και μέλος του Τμήματος Παιδείας και Έρευνας της ΚΕ του ΚΚΕ, θα μιλήσει τη Πέμπτη 23 Μάρτη στην εκδήλωση που διοργανώνουν οι Τομεακές Οργανώσεις Κέρκυρας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με θέμα «Με το ΚΚΕ για το πραγματικά νέο και καινοτόμο στην Επιστήμη και την Έρευνα». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί, στις 6:00 το απόγευμα, στην αίθουσα 1 του Τμήματος Ιστορίας.

 

Απέναντι στο σημερινό πανεπιστήμιο που συνεχώς προσαρμόζεται στις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας, που σταθερά λειτουργεί αναπαράγοντας την κυρίαρχη ιδεολογία, που ευθύνεται για την αβεβαιότητα της εργασιακής προοπτικής, των σπουδών που προσαρμόζονται στην κατηγοριοποίηση ιδρυμάτων, Τμημάτων και επιστημόνων, η νεολαία μπορεί να διεκδικήσει τα δικαιώματά της, βλέποντας ποιοι και γιατί της τα στερούν, κατανοώντας το πώς και με ποιους μπορεί να τα κατακτήσει. Μπορούν οι νέοι και οι νέες να εξοπλιστούν για να δώσουν απάντηση στα ερωτήματα: Ποιος, πώς και τι σπουδάζει, αλλά και για ποιον.

 

Η προβολή της υπεροχής του πανεπιστημίου των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας είναι όπλο για την οργάνωση αγώνων και την παρέμβασή στα διάφορα μέτωπα πάλης και διεκδίκησης. Συμβάλλει και στην αναμέτρηση με τα διάφορα ιδεολογήματα που προωθούνται από την αστική τάξη και τους πολύμορφους μηχανισμούς της, τις αστικές κυβερνήσεις και τα κατά καιρούς νομοθετήματά τους.

 

Ταυτόχρονα, μπορεί να εμπνεύσει ώστε οι σημερινοί επιστήμονες να θέσουν τη γνώση τους, το ερευνητικό τους έργο στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών, των προβλημάτων που βιώνουν ο λαός και η νεολαία. Να συμβάλουν με το ερευνητικό τους έργο και στην υπόθεση της ανάπτυξης της σύνθετης ιδεολογικής διαπάλης που διεξάγεται.

 

Συζητάμε την πρόταση του ΚΚΕ για το πραγματικά νέο και καινοτόμο στην Επιστήμη και την Έρευνα, παίρνοντας υπόψη τις σύνθετες εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση και οργανώνουμε την αντεπίθεση μας με άξονα τις κοινωνικές ανάγκες και δυνατότητες της εποχής μας. Μπορούμε να σπείρουμε το σπόρο της αμφισβήτησης για το τι είναι πραγματικά νέο, σύγχρονο και ρεαλιστικό και τι παλιό και ξεπερασμένο.

Οι κομμουνίστριες και οι κομμουνιστές επιμένουμε. Παλεύουμε για ν’ ανοίξει ο δρόμος για μια κοινωνία στο ύψος των ονείρων και των ανθρώπων.

Εκεί θα βρίσκει νόημα ο σκοπός της επιστήμης, που είναι να συμβάλλει στο ξαλάφρωμα της ανθρώπινης ύπαρξης από το μόχθο, την άγνοια και το σκοταδισμό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *