ΟΟΣΑ: Πόσες θέσεις εργασίας κινδυνεύουν από την τεχνητή νοημοσύνη

Τρεις στους πέντε εργαζόμενους φοβούνται ότι θα μπορούσαν να χάσουν τη θέση τους λόγω της ΑΙ τα επόμενα 10 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που έκανε πέρυσι ο ΟΟΣΑ
Σε κίνδυνο βρίσκονται μια στις τέσσερις θέσεις εργασίας στις χώρες του ΟΟΣΑ, για την ακρίβεια το 27%, κινδυνεύουν από την επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης καθώς αφορούν δεξιότητες που μπορούν εύκολα να αυτοματοποιηθούν με τη χρήση της ΑΙ, με περισσότερο εκτεθειμένες να είναι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η ταχεία ανάπτυξη της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, η οποία είναι σε θέση να εκτελεί περίπλοκη γραπτή εργασία με ολοένα και πιο χαμηλό κόστος, σε συνδυασμό με την ευκολία υιοθέτησης αυτών των νέων τεχνολογιών «υποδηλώνουν ότι οι οικονομίες του ΟΟΣΑ ενδέχεται να βρίσκονται στο κατώφλι μιας επανάστασης της τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσε να αλλάξει θεμελιωδώς τον εργασιακό χώρο », δήλωσε ο οργανισμός που εδρεύει στο Παρίσι την Τρίτη.

Τρεις στους πέντε φοβούνται ότι θα χάσουν τη θέση τους
Η έκθεση αναφέρει πάντως ότι δεν υπάρχουν έως τώρα ενδείξεις πως η ΑΙ έχει σημαντικό αντίκτυπο στην απασχόληση, αλλά σημειώνει ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι η νέα τεχνολογική επανάσταση είναι στα αρχικά στάδιά της.

Ο Στέφανο Σκαρπέτα, διευθυντής απασχόλησης, εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων στον ΟΟΣΑ, δήλωσε ότι παρά τον περιορισμένο αντίκτυπο της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας μέχρι στιγμής, «είναι σαφές ότι η δυνατότητα υποκατάστασης παραμένει σημαντική, αυξάνοντας τους φόβους για μείωση μισθών και απώλεια θέσεων εργασίας».

Τρεις στους πέντε εργαζόμενους φοβούνται ότι θα μπορούσαν να χάσουν τη θέση τους λόγω της ΑΙ τα επόμενα 10 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που έκανε ο ΟΟΣΑ πέρυσι, πριν δηλαδή την εκρηκτική πορεία της δημιουργικής ΑΙ και του ChatGPT. Η έρευνα έγινε μεταξύ 5.300 εργαζόμενων σε 2.000 εταιρείες του μεταποιητικού και του χρηματοπιστωτικού τομέα σε επτά χώρες του Οργανισμού.

Παρά τον φόβο για την ΑΙ, πάντως, δύο στους τρεις εργαζόμενους που ήδη τη χρησιμοποιούν ανέφεραν ότι η αυτοματοποίηση έχει κάνει τις θέσεις τους λιγότερο επικίνδυνες ή βαρετές.

Τα επαγγέλματα που κινδυνεύουν περισσότερο
Τα επαγγέλματα με τον υψηλότερο κίνδυνο σε τομείς όπως τα χρηματοοικονομικά, η ιατρική και η νομική είναι θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 27 τοις εκατό της απασχόλησης στις οικονομίες των μελών του ΟΟΣΑ, που είναι από τις πλουσιότερες στον κόσμο. Το μερίδιο είναι ακόμη υψηλότερο σε μέλη όπως η Ιταλία, η Γερμανία και η Γαλλία και χαμηλότερο στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Άλλοι οικονομολόγοι έχουν σημειώσει ότι η τεχνολογία είναι πιθανό να τονώσει την ανάπτυξη. Η Goldman Sachs δήλωσε νωρίτερα αυτό το έτος ότι τα κέρδη παραγωγικότητας που συνδέονται με την υιοθέτηση της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να αυξήσουν την παγκόσμια παραγωγή κατά 7% σε διάστημα 10 ετών. Ωστόσο, η επενδυτική τράπεζα προειδοποίησε επίσης ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να διαταράξει 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ τόνισε ότι η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και αυξάνει τους μισθούς και ότι πολλοί εργαζόμενοι είπαν ότι αυτές οι τεχνολογίες είχαν βελτιώσει την απόλαυσή τους στην εργασία αυτοματοποιώντας επικίνδυνες ή κουραστικές εργασίες.

Ωστόσο, ο Σκαρπέτα προειδοποίησε επίσης ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης συνοδεύεται επίσης από σοβαρές ηθικές προκλήσεις σχετικά με την προστασία των δεδομένων και την ιδιωτικότητα, τη διαφάνεια και την επεξήγηση, την προκατάληψη και τις διακρίσεις, την αυτόματη λήψη αποφάσεων και τη λογοδοσία.

Κόρμαν: Ανάγκη να υπάρξει πολιτική για την ΑΙ
«Το πώς η ΑΙ θα επηρεάσει τελικά τους εργαζόμενους στους τόπους δουλειάς και το αν τα οφέλη της είναι μεγαλύτερα από τους κινδύνους θα εξαρτηθεί από τα μέτρα που θα πάρουμε», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν, σε συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει.

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να ετοιμαστούν για τις αλλαγές και τα οφέλη από τις ευκαιρίες που θα φέρει η ΑΙ», είπε.

«Η πρόσφατη επιτάχυνση των εξελίξεων και των εργαλείων σχετικών με τη δημιουργική ΑΙ σηματοδοτεί έναν τεχνολογικό κατακλυσμό με σημαντικές συνέπειες σε πολλές δουλειές. Υπάρχει πραγματική ανάγκη να εξετασθούν πλαίσια μακροπρόθεσμης πολιτικής για τη χρήση της ΑΙ και για τη συνέχιση της ενίσχυσης της διεθνούς συνεργασίας ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη, με παράλληλη διαχείριση των καθοδικών κινδύνων», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *