Πούτιν για το «πραξικόπημα» Πριγκόζιν: Πισώπλατη μαχαιριά, οι προδότες θα τιμωρηθούν

Διάγγελμα προς τον ρωσικό λαό απηύθυνε ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφορικά με το «πραξικόπημα» της Wagner του Γεβγκένι Πριγκόζιν και τόνισε ότι «οι προδότες θα τιμωρηθούν».

Ο Ρώσος πρόεδρος προχώρησε σε σύντομο διάγγελμα διάρκειας λιγότερης του ενός λεπτού και ενημέρωσε τους πολίτες ότι «πρόκειται για εγκληματική εκστρατεία. Ισοδυναμεί με ένοπλη ανταρσία. Η Ρωσία θα αμυνθεί και θα αποκρούσει αυτή την κίνηση. Αγωνιζόμαστε για τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών μας».

Ο Πούτιν είπε ότι ο στρατός και οι αξιωματικοί επιβολής του νόμου έλαβαν τις απαραίτητες εντολές κι ότι οι προδότες της Wagner θα τιμωρηθούν. Η είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου.

Στην ομιλία του, ο Πούτιν ανέφερε ότι ορισμένοι Ρώσοι έχουν «εξαπατηθεί σε μια εγκληματική περιπέτεια» – χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα τους εξεγερμένους μαχητές του Βάγκνερ.

Ανέφερε ότι διακυβεύεται το μέλλον της Ρωσίας, περιγράφοντας τις ενέργειες των στασιαστών ως «πισώπλατη μαχαιριά» και πρόσθεσε, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον Πριγκόζιν, ότι οι υψηλές «φιλοδοξίες» ορισμένων οδήγησαν σε «εσχάτη προδοσία».

Ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε επίσης για «αναπόφευκτη τιμωρία» όσων διχάζουν τη ρωσική κοινωνία και εί´ε ότι ένα αντιτρομοκρατικό καθεστώς είναι πλέον σε ισχύ στην πρωτεύουσα Μόσχα και σε πολλές άλλες περιοχές.

Ο Πούτιν τόνισε επίσης ότι έχουν δοθεί όλες οι «απαραίτητες εντολές» για την αντιμετώπιση της κρίσης, δεσμευόμενος να υπερασπιστεί τη Ρωσία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απηύθυνε ακόμη έκκληση στις δυνάμεις της Βάγκνερ. «Απευθύνω έκκληση σε όσους ωθούνται στην πρόκληση στρατιωτικής εξέγερσης», είπε και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή «χρειαζόμαστε ενότητα και υπευθυνότητα».

«Εκείνοι που οδηγούνται σκόπιμα σε έναν δρόμο προδοσίας, προετοιμάζοντας μια ένοπλη εξέγερση και προετοιμάζατε τρομοκρατικές επιθέσεις, θα τιμωρηθούν», είπε ο Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι «οποιαδήποτε εσωτερική αναταραχή είναι μια θανάσιμη απειλή για την κρατική μας υπόσταση για εμάς ως έθνος, είναι ένα πλήγμα για τη Ρωσία για το λαό μας και τις ενέργειές μας για την προστασία της πατρίδας μας. Μια τέτοια απειλή θα αντιμετωπίσει μια σοβαρή απάντηση».

Η κατάσταση στο Ροστόφ είναι δύσκολη
Ο Πούτιν αναφερόμενος στο Ροστόφ είπε ότι η κατάσταση παραμένει δύσκολη λόγω της «ένοπλης εξέγερσης». Και πρόσθεσε: «Στο Ροστόφ, το έργο της πολιτικής και στρατιωτικής διοίκησης είναι ουσιαστικά μπλοκαρισμένο», είπε ο Πούτιν.

Κατά τη διάρκεια του εξαιρετικά σύντομου διαγγέλματός του ο Πούτιν δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά συγκεκριμένα στους μισθοφόρους της Βάγκνερ και τον αρχηγό τους Πριγκόζιν.

Πηγή: iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *