Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Λεωνίδας Ρουμπάτης για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και η εκπαίδευση γύρω από τις ψυχικές ασθένειες σε όλο τον κόσμο, καθώς και η κινητοποίηση των προσπαθειών για τη στήριξη της.Η ψυχική μας υγεία επηρεάζεται από διάφορους λόγους όπως κοινωνικούς, ψυχολογικούς και βιολογικούς παράγοντες.

Αυτό προτάσσει άλλωστε και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, με αφορμή την 10ή Οκτωβρίου.

Τα στοιχεία άλλωστε είναι συγκλονιστικά: Περισσότεροι από 450 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ψυχικές διαταραχές, οι οποίες έξι στις δέκα φορές ξεκινούν στην εφηβεία. Μάλιστα, πολύ συχνά δεν δίνεται τότε η κατάλληλη σημασία και αγνοούνται ή παρουσιάζεται άρνηση του προβλήματος. Παράλληλα, οι διαταραχές που σχετίζονται με κατάχρηση αλκοόλ φτάνουν τα 95 εκατομμύρια κρούσματα, ενώ η σχιζοφρένεια είναι μια από τις 10 συχνότερες αιτίες αναπηρίας στον κόσμο. Είναι σαφές ότι η ψυχική υγεία είναι πλέον πρώτη στη λίστα των προβλημάτων που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο. Πρέπει να ενισχύσουμε,την περίθαλψη για την ψυχική υγεία, ώστε να καλύπτεται όλο το φάσμα των αναγκών ψυχικής υγείας μέσω ενός δικτύου προσβάσιμων, προσιτών και ποιοτικών υπηρεσιών υποστήριξης, που απευθύνεται σε κάθε κοινότητα

Ας βάλουμε λοιπόν και εμείς ένα χεράκι βοηθώντας έναν συνάνθρωπο μας. Ας είμαστε δίπλα και όχι απέναντι γιατι οπως εγραφε ο γιατρος και συγγραφέας Χόρχε Μπουκάι “Η ψυχική υγεία συνεπάγεται συμπεριφορά θερμή, γενναιόδωρη και γεμάτη κατανόηση,συναίσθημα τρυφερό, στάση εγκάρδια και πράξεις αλληλεγγύης…”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *