Ευαγγελία Αλεξάκη: Μόνο θάνατο υπόσχεται η πολιτική σας για τη δημόσια υγεία

Στην Ελλάδα 2.0 του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, οι πολίτες αυτής της χώρας πεθαίνουν στις καρότσες των αγροτικών ή περιφέρονται ανά την επικράτεια από νοσοκομείο σε νοσοκομείο μέχρι να καταλήξουν.

Ήταν ο 6χρονος από τα Γρεβενά που έχασε τη ζωή του ύστερα από μια περιπετειώδη διακομιδή καθώς οι ΜΕΘ Παίδων δεν επαρκούν.

Ήταν το παιδί από το Καστελόριζο που για ένα -ευτυχώς όχι σοβαρό τραυματισμό- η λύση δόθηκε από το ΕΚΑΒ Τουρκίας.

Ήταν ο 60χρονος στην Εύβοια που κατέληξε στην καρότσα του αγροτικού.

Και εδώ στο νησί μας, στην Κέρκυρα, μια 28χρονη γυναίκα κατέληξε να θρηνεί για το νεκρό βρέφος της, για το παιδί που έχασε, γιατί εσείς με την θανατοπολιτική σας, του στερήσατε την ευκαιρία να παλέψει για τη ζωή του.

Όπως συνέβη και με το ασύλληπτο δυστύχημα των Τεμπών, όταν οι συνδικαλιστές των σιδηροδρόμων -φωνές βοώντων εν τη ερήμω- προειδοποιούσαν για το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου, έτσι και τώρα η πολιτική σας στην δημόσια υγεία μοιράζει απλόχερα θάνατο, δυστυχία και πόνο.

Στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας, το υγειονομικό- νοσηλευτικό προσωπικό του με επανειλημμένες ανακοινώσεις και κινητοποιήσεις, έχει προειδοποιήσει για το επικίνδυνο τοπίο που έχει παγιωθεί, τόσο για τους ίδιους τους υγειονομικούς όσο και για τους ασθενείς, εξαιτίας της τραγικής υποστελέχωσης του. Για το ζήτημα το ΜέΡΑ 25-Συμμαχία για τη Ρήξη έχει ζητήσει, κατόπιν αναφοράς της στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κέρκυρας, από το περασμένο καλοκαίρι, τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών της πολιτείας για την δραματική επιδείνωση της ποιότητας των υπηρεσιών του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας.

Φωνές βοώντων εν τη ερήμω: Όταν προειδοποιούσαν γιατροί και νοσηλευτές ότι καλύπτεται μόλις το 45% των οργανικών θέσεων του Νοσοκομείου, όταν η αυταρχική διοίκηση απαντούσε στις εκκλήσεις του προσωπικού με ποινές και παραπομπές στο πειθαρχικό, όταν οι εργαζόμενοι σε αυτό κατέρρεαν από τα εξαντλητικά ωράρια με αποτέλεσμα κάποιοι εξ αυτών να καταλήξουν στα επείγοντα, όταν υπογράμμιζαν το γεγονός ότι για απλά καθημερινά περιστατικά γίνονται συνεχείς διακομιδές στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων.

Στην Κέρκυρα ετησίως διενεργούνται 240 διακομιδές στα Γιάννενα. Για να συμβεί αυτό απαιτείται το ασθενοφόρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου να μεταβεί στην Κέρκυρα το οποίο θα πρέπει βάσει πρωτοκόλλου να συνοδεύεται και από έναν γιατρό (με δικά του μάλιστα έξοδα)!

Σύμφωνα με την θανατοπολιτική ιδεολογία σας , η επιλογή είναι οι αεροδιακομιδές. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση το κόστος γίνεται δυσθεώρητο ενώ παράλληλα οι πιθανότητες θετικής έκβασης των περιστατικών μειώνονται δραματικά.

Και για να μιλήσουμε με τη δική σας τη γλώσσα του κόστους-οφέλους, αυτή είναι η ιδανικότερη επιλογή και όχι η ενίσχυση των περιφερειακών νοσοκομείων;

Στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας τα τελευταία χρόνια δεκαπέντε γιατροί αποχώρησαν, άλλοι παραιτήθηκαν καθώς δεν άντεξαν την τρομαχτική ψυχοσωματική πίεση που τους ασκήθηκε από την ανίκανη διοίκηση ενώ άλλοι προσέφυγαν στην πρόωρη συνταξιοδότηση. Και τους κατανοούμε.

Στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας, που είναι και σημείο αναφοράς και για άλλα νησιά του Ιουνίου, δεν υπάρχει παιδοχειρουργός, το νεφρολογικό έχει εξ ολοκλήρου αποδυναμωθεί ενώ νεογνολογική κλινική ή νεογνολόγο έχουν να δουν από το 1995.

Στο Ιόνιο μας απαγορεύετε να τεκνοποιήσουμε; Εσείς οι ίδιοι που υποκριτικά στήνετε εθνικοπατριωτικές φιέστες για το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας;

Η δυστοπική πραγματικότητα που έχετε επιβάλλει μέσα στην νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία σας και μνημονιακή ρητορική, της απουσίας εναλλακτικής, είναι αυτή ακριβώς που περιγράφεται στην ανακοίνωση των Ιατρών και εργαζομένων στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας : “Διακομιδές σε καρότσια, ασθενείς που κάνουν βόλτα στη μισή Ελλάδα με ελικόπτερο πριν φτάσουν στο νοσοκομείο προορισμού τους, ταχύπλοα πολιτών που μπορούν να ταξιδέψουν τη στιγμή που ο επίσημος κρατικός μηχανισμός αδυνατεί, καθυστερήσεις ή αδυναμία έγκαιρης προσέλευσης πτητικών μέσων, είναι καταστάσεις που έχουμε βιώσει κατ’ επανάληψη»

Η Ένωση γιατρών του ΕΣΥ Κέρκυρας υπογραμμίζει για μια ακόμη φορά πώς έχει αναλύσει διεξοδικά σε όλους τους αρμόδιους φορείς τα προβλήματα καταθέτοντας προτάσεις για οριστικές λύσεις, όπως η δημιουργία μονάδας εμφραγμάτων και μονάδας νεογνών. Πρότειναν επίσης -έστω ως προσωρινή λύση- “ένα άρτιο σύστημα διακομιδών για την αποφυγή θανάτων και τη μείωση της βλάβης λόγω της πολύωρης αναμονής της διακομιδής. Και το μόνο που έλαβαν ήταν “υποσχέσεις ότι θα ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας -λες και το πρόβλημα αφορά τους γιατρούς και όχι τους πολίτες – ιδιαίτερα δε τη στιγμή που το νοσοκομείο προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του και να μη καταρρεύσει. Ρωτάμε αυτούς που υπόσχονταν (έστω) πτητικό μέσο με 24ωρη κάλυψη του νησιού: Τι έχετε να πείτε (όχι σε εμάς) σε αυτή τη μητέρα, που με την οκνηρότητα και την αδιαφορία σας στερήσατε από το παιδί της τη δυνατότητα έσω να παλέψει για τη ζωή του;”

Και η διοίκηση του νοσοκομείου τι έπραξε; Με μια ασυνάρτητη ανακοίνωσή του σημειώνει πώς “δεν καταγράφονται ελλείψεις σε πόρους;!”

Αλήθεια; Σύμφωνα με την Eurostat, η χώρα μας ήταν πρώτη τον Φεβρουάριο στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα με την αύξηση να αγγίζει το 12,3% όταν στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης προσδιορίζεται στο 2,3%. Και όπως τονίζει ο τομέας υγείας του ΜέΡΑ 25-Συμμαχία για τη Ρήξη “η αυξημένη θνησιμότητα είναι αποτέλεσμα της συστηματικής υποβάθμισης του ΕΣΥ, της μείωσης των δαπανών για την υγεία, των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό και φάρμακα. Τραγική απόδειξη της διάλυσης του ΕΣΥ είναι ότι 20.000 άνθρωποι πέθαναν από covid εκτός ΜΕΘ.! Κατά την δεκαετία της οικονομικής κρίσης χάθηκαν από το ΕΣΥ 19000 θέσεις εργασίας, παράλληλα με την μετανάστευση 3137 εκπαιδευμένων γιατρών. Σύμφωνα δε με στοιχεία του ΟΟΣΑ, από το 2009 μέχρι το 2019, ο αριθμός των εκπαιδευμένων γιατρών με δικαίωμα άσκησης επαγγέλματος που μετανάστευσαν σε χώρες του εξωτερικού αυξήθηκε κατά 85,6%!”

Η αποκλειστική σας αγωνία είναι ο πολλαπλασιασμός των εξωφρενικών κερδών μιας χούφτας ολιγαρχών και η εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους.

Στο μόνο σημείο που θα συμφωνήσουμε με τη διοίκηση του Νοσοκομείου είναι ότι αυτό “διαθέτει ιατρικό και λοιπό προσωπικό υψηλής επιστημοσύνης”. Και αυτό το προσωπικό αποχωρεί πλέον με κάθε τρόπο.

Γνωρίζουμε ότι έκαναν ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να σωθεί και η μητέρα και το βρέφος.

Γνωρίζουμε ότι αυτό το προσωπικό, πρώτο θρήνησε μαζί με τους γονείς και τους οικείους, για την απώλεια του βρέφους.

Γνωρίζουμε επίσης ότι όσοι μιλούν για έλλειψη εναλλακτικής πολιτικής εν τέλει υιοθετούν την ίδια ακριβώς θανατοπολιτική.

Οι ελλείψεις στα νοσοκομεία και η προωθούμενη ιδιωτικοποίηση σκοτώνουν.

Η μόνη επιλογή είναι η ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων με μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και η αύξηση των δαπανών για την υγεία.

Και όπως έγραψε ο μεγάλος ποιητής Γ. Σεφέρης : “Όταν στον δρόμο της Θήβας, ο Οιδίπους συνάντησε τη Σφίγγα και αυτή του έθεσε το αίνιγμα της, η απόκρισή του ήταν : ο άνθρωπος. Τούτη η απλή λέξη χάλασε το τέρας.”

Το ΜέΡΑ 25-Συμμαχία για τη Ρήξη διαβεβαιώνει πώς έχουμε πολλά τέρατα να καταστρέψουμε. Ας συλλογιστούμε την απόκριση του Οιδίποδα.

Ευαγγελία Αλεξάκη υποψήφια βουλεύτρια ΜέΡΑ 25-Συμμαχία για τη Ρήξη Κέρκυρας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *