Αλέξανδρος Αυλωνιτης: Να μην καταντήσει η χώρα μας εργαστήρι παραγωγής φθηνών υπηρεσιών τουρισμού

Το “φάντασμα” των χιλιάδων κενών θέσεων εργασίας πλανάται και πάλι πάνω από την τουριστική σεζόν.Μπορεί η Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε για τη δυνατότητα του Τουρισμού στη μαζική απορρόφηση προσωπικού από τρίτες χώρες να απαντήσει σε αυτή την πρόκληση;

Αν μελετήσει κανείς τις απόψεις αλλά και τις μετρήσεις ειδικών αναλυτών θα οδηγηθεί στο ασφαλές συμπέρασμα πως ήδη οι κενές θέσεις εργασίας πολλαπλασιάζονται με υπαρκτό κίνδυνο να μην μπορούν να καλυφθούν ούτε από αλλοδαπούς εργαζόμενους. Οι περσινές 55.000 κενές θέσεις εργασίες με στοιχεία που επικαλούνται άνθρωποι της αγοράς ενδεχομένως να αγγίξουν κατά την καλοκαιρινή σεζόν τις 80.000. Τα πιο δυσάρεστα σενάρια μιλούν ακόμη και για 100.000.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εργαζόμενοι της προηγούμενης τουριστικής περιόδου έχουν βρει απασχόληση σε άλλους κλάδους, ενώ αλλοδαποί εργαζόμενοι που κλήθηκαν να καλύψουν κενά προηγούμενου έτους δεν επιστρέφουν στην Ελλάδα και στις αντίστοιχες ξενοδοχειακές μονάδες ή τα καταστήματα εστίασης που εργάστηκαν.

Μια τέτοια προοπτική φυσικά, σχετίζεται άμεσα με την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού, τα μεγάλα εργασιακά προβλήματα του κλάδου, τα δομικά κενά της φέρουσας ικανότητας στη φιλοξενία, τις συνθήκες εργασίας που αντιμετώπισαν οι εργαζόμενοι καθώς και τις ευκαιρίες που υπάρχουν σε άλλες χώρες και τουριστικούς προορισμούς. Για παράδειγμα, πολλοί εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν στην πατρίδα μας φαίνεται να επιλέγουν αυτό, το καλοκαίρι να εργαστούν σε Κροατία, Ιταλία και Ισπανία. Δεν είναι να απορεί κανείς λοιπόν, όταν σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και στον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) οι αλλοδαποί εργαζόμενοι θα αμειφθούν στην Ισπανία με βασικό μισθό στα ξενοδοχεία 1.600 ευρώ και θα εργαστούν 5 ημέρες με αυστηρό οκτάωρο, ενώ στην Ελλάδα θα πάρουν 900 ευρώ για 14 ώρες τη μέρα, 30 ημέρες τον μήνα!

Αν δεν ληφθούν μέτρα αναστροφής της υπάρχουσας κατάστασης το αποτέλεσμα θα είναι μείωση στην ποιότητα των τουριστικών υπηρεσιών, λόγω της αδυναμίας προσέλκυσης εκπαιδευμένων και έμπειρων εργαζόμενων, και προοδευτική αύξηση των κενών εργασίας στον κλάδο, αφού αυτή διεξάγεται με μη ανεκτούς όρους και συνθήκες.
Έχει λοιπόν σημασία αυτό που υπογραμμίζουμε τεκμηριωμένα εδώ και καιρό για την επέκταση της συλλογικής σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων που υπεγράφη το Δεκέμβρη στο σύνολο του κλάδου, καθώς μόνον έτσι θα μπει φρένο στην αύξηση των κενών θέσεων εργασίας.

Δεν αξίζει στη χώρα μας να καταντήσει εργαστήρι παραγωγής φθηνών υπηρεσιών τουρισμού, σε πλήρη αναντιστοιχία με την τουριστική μας παράδοση.

Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης με τη συνεργασία των περιφερειών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών με την εργασία να μοιράζει ισορροπημένα οφέλη για όλους και για την τοπική κοινωνία. Αυτό που συμβαίνει σήμερα, με επιλογή και ανοχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τα χιλιάδες κενά στον κλάδο των τουριστικών επαγγελμάτων, αποτελούν ξεκάθαρα κακό οιωνό για τα αποτελέσματα των στρατηγικών τουριστικών πολιτικών στο μέλλον.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *