Νίκη Κεραμέως: Συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα την αναβάθμιση των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Τι είπε στην Ιωάννα Κουλούρη και στο Corfu Channel

Πολύωρη ήταν η συζήτηση στην σύνοδο των πρυτάνεων και συζητήθηκε κυρίως ο απολογισμός της τετραετίας και τι έχει αλλάξει από το 2019, αλλά και εκκρεμότητες όπως το ταμείο ανάκαμψης και πράξεις που βγαίνουν αυτές τις μέρες συνεχώς όπως τόνισε η κυρία Κεραμέως, μια πράξη για βιομηχανικά διδακτορικά βγαίνει, μια για επισκέπτες καθηγητές κι ερευνητές, προχωράει το ιστορικό Erasmus. Όλα αυτά που ψηφίστηκαν το τελευταίο διάστημα παίρνουν σάρκα και οστά και προχωράνε.
Ο απολογισμός είναι θετικός: έχουν περισσότερα χρήματα, περισσότερες θέσεις καθηγητών, περισσότερη εσωστρέφεια, περισσότερες συνεργασίες με κορυφαία ιδρύματα του εξωτερικού, μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεως, μεγαλύτερη η αποκέντρωση. Συνολικά τα πανεπιστήμια κινούνται σε μια σημαντική ανοδική αναπτυξιακή τροχιά και το υπουργείο παιδείας είναι δίπλα τους να στηρίξει αυτή τη προσπάθεια.
Η κυρία Κεραμέως ευχαρίστησε τον πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου και όλο το προεδρείο για την εξαιρετική συνεργασία που είχαν αυτά τα χρόνια. Συνεχίζουμε μέχρι και την τελευταία ημέρα αυτής της θητείας να λύνουμε εκκρεμότητες και να προχωρούμε κανονιστικές πράξεις. Ήδη μιλήσαμε για πράξεις που πρόκειται να βγουν τις επόμενες εβδομάδες. Συνεχίζουμε λοιπόν με την έκδοση πράξεων που αξίζουν τα Πανεπιστήμια μας, για να προχωρήσουν τα Πανεπιστήμια μας ακόμα πιο μπροστά ακόμα πιο ψηλά στο μέλλον που πραγματικά αξίζει συνολικά στους φοιτητές μας στους πανεπιστημιακούς και στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Συζητήθηκε και το ζήτημα της ανώτατης σχολής παραστατικών τεχνών, υπήρξε μια ερωτηση σχετικά με το εάν αυτή η σχολή θα υπάγεσαι στο υπουργείο πολιτισμού και ήμασταν κάθετοι σε αυτό ότι πρόκειται για δομή που θα υπάγεται στο υπουργείο παιδείας. Συζητήθηκαν πτυχές αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία προχωράει σε συζητήσεις με το υπουργείο πολιτισμού στο πλαίσιο μιας επιτροπής η οποία συνεδριάζει κάθε εβδομάδα πολλες φορές για να προχωρήσει το ζήτημα αυτό.
Ερωτηθείσα για το ζήτημα της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, τόνισε ότι δεν τέθηκε από ούτε έναν πρύτανη και τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό μέτρο που βοηθάει στο να δίνει προοπτικές στα παιδιά μας και στο να αναβαθμίζει συνολικά τα πανεπιστήμια μας και να αξιοποιεί με βέλτιστο τρόπο τους φόρους των Ελλήνων πολιτών προς οφέλους της εκπαίδευσης. Γνωστοποίησε επίσης ότι βρέθηκε δημοσιονομικός χώρος για τα ΑΕΙ ενώ σε σχέση με το 2019 υπάρχει μια αύξηση της τακτικής χρηματοδότησης κατά 29%. Εξεδόθη σχετική υπουργική απόφαση πριν από κάποιες εβδομάδες η οποία δείχνει ακριβώς την τακτική χρηματοδότηση που πλέον έχει ανέλθει στα 117 εκ ευρώ από τα 90 που την παραλάβαμε το 2019. Μιλάμε για μια αύξηση που αγγίζει το 30% κι έχουμε 1850 νέες θέσεις καθηγητών, έχουμε πλέον θετικό ισοζύγιο, έχουμε 122 περισσότερες προσλήψεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *