Οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν συμφέρον από την πρόταση του ΚΚΕ

«Εγγύηση για να κερδίσει ο λαός απέναντι στον πραγματικό του αντίπαλο, τους επιχειρηματικούς ομίλους, το κράτος και τις κυβερνήσεις τους, είναι κυριολεκτικά μόνο το ΚΚΕ» υποστήριξε ανάμεσα στα άλλα ο Θανάσης Τζίμας μέλος της ΚΕ, απευθύνοντας κάλεσμα στήριξης του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές, στην εκδήλωση που πραγματοποίησε η κομματική οργάνωση αυτοαπασχολούμενων της Κέρκυρας στην αίθουσα της ΟΕΒΕΚ.
Ο Θανάσης Τζίμας αναφερόμενος στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη ανέδειξε τη διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων στους σιδηροδρόμους, από το ΠΑΣΟΚ που έσπασε την εταιρεία σε «κερδοφόρα» και «ζημιογόνα» κομμάτια, τον ΣΥΡΙΖΑ που ξεπούλησε την εταιρεία για 45 εκ. ευρώ, μέχρι τη ΝΔ που αύξησε τις επιδοτήσεις στην Hellenic Train στα 750 εκατομμύρια για 10 χρόνια. «Για αυτό πρέπει η θλίψη και η στεναχώρια να γίνει συνειδητή δράση απέναντι σε αυτές τις πολιτικές» υποστήριξε.
Χαρακτήρισε απολύτως δικαιολογημένες τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του ελληνικού λαού που δεν βλέπει μόνο στο πρόσωπο των θυμάτων τα παιδιά του. «Είναι πρόκληση να σου παίρνουν το σπίτι με ένα κλικ και την ίδια ώρα να μην μπορεί να ανιχνευτεί με GPS ένα τρένο μισού χιλιομέτρου πάνω στις ράγες» ανέφερε, για να καταλήξει ότι αυτό το κράτος είναι εχθρικό απέναντι στο λαό και λειτουργεί σαν ντίλερ των επιχειρηματικών ομίλων, όποιος κι αν είναι στην κυβέρνηση.
Με αφορμή τα τραγικά γεγονότα στα Τέμπη, κάλεσε τους αυτοαπασχολούμενους να αναρωτηθούν γιατί όπως με τους σιδηρόδρομους, έτσι και στο νησί, οι βασικές υποδομές, (Νοσοκομείο, οδικό δίκτυο, σχολικές και αθλητικές εγκαταστάσεις, ύδρευση, διαχείριση σκουπιδιών) είναι υποβαθμισμένες, δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις σύγχρονες ανάγκες τους.
«Είναι ο σημερινός δρόμος ανάπτυξης» που για την Κέρκυρα σημαίνει τουρισμός στην υπηρεσία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που αναγκάζει τους μικρούς επαγγελματίες και εμπόρους «να σκοτώνονται για 10 και 12 ώρες στη δουλειά, έστω κι αν κάποια στιγμή μπορεί να τα φέρνει η ζωή και να έχεις ένα ικανοποιητικό εισόδημα, και να βλέπεις ότι είσαι από όλες τις πλευρές ξεκρέμαστος, να μην ξέρεις τι σου ξημερώνει» υποστήριξε.
Αναφερόμενος στους σχεδιασμούς κατασκευής πλωτού νησιού 35 χιλ. από την Κέρκυρα με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού, την ώρα που δεν δίνεται ευρώ για τις υποδομές από την σκοπιά των λαϊκών αναγκών, υπογράμμισε ότι «πρέπει σήμερα να γίνει κριτήριο ψήφου πώς στέκεται το κάθε κόμμα απέναντι στις ανάγκες των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας ή οργανώνει τα πράγματα από τη σκοπιά των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρήσεων».
Την σταθερότητα, που υπόσχονται είτε η ΝΔ, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Θ. Τζίμας την παρομοίασε σαν «δρόμο γεμάτο λακκούβες» που σε συνθήκες οξύτατου ανταγωνισμού, που «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό», σε ρίχνει από τη μία κρίση στην άλλη, για να αναφερθεί στο φόβο των αστικών επιτελείων για το ενδεχόμενο νέας καπιταλιστικής κρίσης. «Και βέβαια αυτή τη σταθερότητα θα τη χτίσουν οργώνοντας το κορμί των εργαζομένων και των επαγγελματιών» τόνισε, υπενθυμίζοντας τους πλειστηριασμούς, την φοροληστεία, και της απανωτές ρυθμίσεις χρεών που μόνο στόχο έχουν την αύξηση της εισπραξιμότητας του κράτους.
Για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της επόμενης κυβέρνησης έφερε ως παράδειγμα την κοινή γραμμή πλεύσης ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για το Ταμείο Ανάκαμψης και πως αυτό θα αξιοποιηθεί για να λυθεί το διαρθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας που είναι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις. «Ο Μητσοτάκης ο “δεξιός”, λέει ότι η Ελλάδα είναι γεμάτη με μικρές επιχειρήσεις, μη ανταγωνιστικές και πρέπει να πάρουμε μέτρα συνεργατικότητας, μεγέθυνσης και όσοι δεν αντέξουν ας φύγουν απ’ τη μέση, ο δέ “αριστερός” Τσίπρας λέει, όχι, η Ελλάδα είναι γεμάτη πολύ μικρές επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες και θα γίνουν πολύ πιο βιώσιμες, αν εφαρμόσουμε την συνεργατικότητα, τη μεγέθυνση, την εξωστρέφεια κτλ. Δηλαδή εμφανίζουν τα ίδια μέτρα, που είναι αστικοί στόχοι για την στήριξη του κεφαλαίου, με άλλο περιτύλιγμα» τόνισε.
Αντίστοιχα στις τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ στη βουλή, όπως «την παύση των πλειστηριασμών, να μην αυξηθούν φέτος οι ασφαλιστικές εισφορές», οι βουλευτές όλων των κομμάτων κάνουν τα «χρυσόψαρα» την ίδια ώρα που έχουν μειώσει τις εργοδοτικές εισφορές δύο και τρεις φορές.
Η «θηλιά» των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων
Στη συζήτηση που ακολούθησε αναδείχτηκε ότι και οι αυτοαπασχολούμενοι στην Κέρκυρα πνίγονται από την «θηλιά» των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Καταγγέλθηκε ότι η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Παλαιοκαστρίτσας είχε σαν αποτέλεσμα ο νέος ιδιοκτήτης να χαρατσώσει τους αυτοαπασχολούμενους στα μικρά τουριστικά σκάφη, απαιτώντας να εισπράττει για κάθε πελάτη 5 ευρώ, πέρα από τα λιμενικά τέλη που πληρώνουν μέχρι σήμερα. Διαψεύστηκαν δηλαδή τα παραμύθια των αστικών κομμάτων ότι η ιδιωτικοποίηση της Παλαιοκαστρίτσας και η έλευση επενδυτή θα αναβαθμίσει τις υποδομές και θα βγει ωφελούμενος και ο μικρός αυτοαπασχολούμενος από αυτήν την εξέλιξη.
Στις αναφορές πρατηριούχου καύσιμων ότι στην Κέρκυρα 11 από τα 85 πρατήρια καύσιμων είναι ιδιολειτουργούμενα από τις μεγάλες εταιρείες διύλισης πετρελαίου δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες ανταγωνισμού, ο ομιλητής υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που καταψήφισε το σύστημα εισροών εκροών στα πρατήρια ζητώντας ελέγχους στα διυλιστήρια.
Αντίστοιχα στη διαπίστωση ότι στην Κέρκυρα έχουν κλείσει το 25% των βιβλιοχαρτοπωλείων αποτέλεσμα και της όξυνσης του ανταγωνισμού μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου, επισημάνθηκε ότι αυτός είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, δηλαδή «το μεγάλο ψαρί τρώει το μικρό», ενώ ιδιαίτερα στο εμπόριο, η κυριαρχία εταιρειών με ψηφιακές πλατφόρμες, οδηγούν πολλές μικρές επιχειρήσεις σε συμβόλαια μαζί τους, που από την μια εισπράττουν τμήμα του τζίρου, ενώ παράλληλα οδηγούν στην εντατικοποίηση των ωρών εργασίας.
«Διέξοδο σε αυτή την κατάσταση δίνουν οι θέσεις του ΚΚΕ γιατί είναι το μοναδικό κόμμα που το οικονομικό και πολιτικό του πρόγραμμα, θέτει επί τάπητος στην εφαρμογή του, το πώς “θα χάσει η μεγάλη επιχείρηση και πώς μπορεί να κερδίσει ο μισθωτός και οι ελεύθεροι επαγγελματίες”. Γιατί είναι ένα σχέδιο που καταργεί την επιχειρηματική καπιταλιστική δράση, ενσωματώνει στις υποδομές, τα μέσα παραγωγής στην κοινωνική ιδιοκτησία, σε έναν κεντρικό σχεδιασμό και σε αυτή τη βάση μπορεί να οργανώσει την οικονομία με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες» κατέληξε ο ομιλητής.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *