Τι μπορούσαμε να κάνουμε και δεν κάναμε για να μειωθούν οι ποσότητες των σύμμεικτών απορριμμάτων προς μεταφορά. Γράφει ο Θεόδωρος Βώρος*

Επειδή ακριβώς η Κέρκυρα βρίσκεται σε αδιέξοδο μοναδική λύση απελπισίας ήταν η μεταφορά των παραγόμενων αποβλήτων της σε νόμιμα αδειοδοτημένο χώρο (Κοζάνη, Πάλαιρος, Γιάννενα)…
ΟΜΩΣ αυτή η λύση όπως διαπιστώσαμε είναι πανάκριβη, κατι που φυσικά γνωρίζαμε εκ των προτέρων.
ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΝΑΜΕ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΜΕΙΚΤΩΝ ΠΡΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑ και συνεπώς να γινει εξοικονόμηση μέρους του υπέρογκου κόστους?μπορούσαμε να ακολουθησουμε την προσπαθεια που εγινε στη βόρεια Κέρκυρα, να ενισχύαμε και να αναπτύσσαμε το δίκτυο πράσινων γωνιών ανακύκλωσης που υπήρχε πολύ δυνατό την περίοδο 2018-2019. Το όφελος θα προέκυπτε? Ανακυκλώσιμα υλικά πολύ υψηλής καθαρότητας (99% πέτυχαν στο βορρά) και επομένως μεγάλη μείωση των υπολειμμάτων του ΚΔΑΥ (σημερα κυμαίνεται 55-62%) με αντίστοιχη εξοικονόμηση στα κόστη διαχείρισης. 2) υπήρχε διαθέσιμη βοήθεια απο εθελοντές που δυστυχώς ουδέποτε αξιοποιήθηκε 3) οταν δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα , για διάφορους λόγους..δεν έχουμε τις δυνατότητες, δεν ξερουμε, μας ξεπερνά ή οτιδήποτε άλλο ΡΩΤΑΜΕ , δεν ειναι ντροπή. πχ λέτε ότι αν καταφέρναμε να κανουμε χωριστή συλλογή οργανικών…τότε τι να τα κανουμε? ΑΠΑΝΤΗΣΗ: οταν δεν εχουμε δικες μας αναγκαίες υποδομές (ΜΕΒΑ κλπ) έχουμε πάντα τη δυνατότητα διαγωνιστικής διαδικασίας με ανάθεση του εργου της κομποστοποίησης για χρονική διάρκεια όση θεωρούμε ότι θα χρειαστεί για να τις αποκτήσουμε. Ετσι θα επιτυγχάναμε δραστική μείωση των σύμμεικτων και θα είχαμε τεράστια εξοικονόμηση στο κόστος αφού θα απαλλασσόταν ο δήμος από ανάλογα κόστη μεταφοράς. Εσεις απλά σηκώνατε τους ώμους ….αναφέρουμε ενδεικτικά 3 πραγματα..υπάρχουν πολλά που θα μπορούσαν να γίνουν ,,,αυτό φυσικά απαιτούσε όχι εσωστρέφεια, όχι κλάψα, οχι γκρίνια… αλλά ανοιχτά αυτιά και πραγματική διάθεση να ψάχνεις και να βρίσκεις λύσεις….πχ 4) θα μπορούσε να αναπτυχθει η οικιακή-συνοικιακή κομποστοποίηση που ΔΕΝ απαιτεί καμία υποδομή, απλώς βούληση…θέληση για πραγματική δουλειά…και κλεινουμε εδω …ας μη πάμε στο 5…άλλη φορά.

*Ο Θεόδωρος Βώρος είναι διαχειριστής της ομάδας: Διαχείριση απορριμμάτων στη Κέρκυρα και στη λοιπή Ελλάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *