Είναι λάθος να μπαίνουν όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις στο ίδιο “τσουβάλι”. Γράφει ο Ηλίας Βαλάρης

Σε μια σουρεαλιστική, εκ των πραγμάτων, προεκλογική περίοδο κινούμαστε, μιας και δεν έχουμε μόνο τα πολιτικά ζητήματα και τις συνεχείς κρίσεις, αλλά και τις διπλές εκλογές που μπερδεύουν ολίγον τις εξελίξεις και συγχέουν το… διακύβευμα.
Βλέπετε, τρέχουν όλοι, κόμματα και υποψήφιοι για κάπου έξι κάλπες αν τις μετρώ καλά, με ορίζοντα από τώρα ως και τον Οκτώβριο που θα λήξουμε και με τις αυτοδιοικητικές, με τις βουλευτικές να παίζουν από Κυριακή των Βαΐων ως και το Μάη καλώς εχόντων των πραγμάτων, αφού ο ορισμός της ημερομηνίας των εθνικών εκλογών είναι στη διακριτική ευχέρεια του Πρωθυπουργού, που θα διαλέξει τον καταλληλότερο χρόνο για λογαριασμό του και με όριο πάντως τον Ιούλιο πλέον, που λήγει η 4ετία.
Αποτέλεσμα αυτού του σκηνικού είναι να προκύπτει μια πρωτόγνωρη «σύγχυση» στα κομματικά επιτελεία, αφού κοινοβουλευτικοί κι αυτοδιοικητικοί συντρέχουν , συγκρούονται ή κι ανταγωνίζονται, χωρίς όμως να υπάρχει και κάποιος σοβαρός λόγος, αφού η χρονική ταυτότητα των διεκδικήσεων είναι τέτοια, που προς το παρόν επιτρέπει να γίνουν συμφωνίες ή και να διατυπωθούν διαφωνίες που στη συνέχεια μπορούν να επανατοποθετηθούν, ανάλογα με το κλίμα της εποχής!
Οπότε, όσο οι βουλευτικές παίζουν στο βασικό σενάριο να διεξαχθούν τον Απρίλιο, οι συνθήκες είναι μάλλον εύκολες για συμφωνίες που μπορούν εύκολα να ακυρωθούν στη συνέχεια ή για κόντρες που επίσης υπάρχει χρόνος για να καμφθούν ή και να διευθετηθούν.
Παρ’ όλα αυτά, το μπλέξιμο μεταξύ των δύο εκλογικών διαδικασιών υφίσταται με τους κοινοβουλευτικούς να μπαίνουν στα χωράφια των αυτοδιοικητικών και τους αυτοδιοικητικούς να διεκδικούν μια μεγαλύτερη λάμψη «προσποιούμενοι» τους… κοινοβουλευτικά ενδιαφερόμενους!
Τα πράγματα όμως θα ήταν τελείως διαφορετικά αν η εκλογική σειρά ήταν διαφορετική και οι τοπικές προηγούνταν των εθνικών εκλογών, όπου οι συμφωνίες, όσο και οι… «συναλλαγές» θα είχαν άλλη βαρύτητα σε ότι αφορά τις προσωπικές δεσμεύσεις των συναλλασσόμενων, ενώ τώρα μεγάλη σημασία έχει το εκλογικό αποτέλεσμα στις εθνικές κάλπες… που θα πριμοδοτήσει μοιραία και τις τοπικές εκλογές τον Οκτώβριο.
Υπό αυτά λοιπόν τα δεδομένα, πρέπει να σας πω ότι μου κάνει εντύπωση κατ’ αρχήν η προσπάθεια να στηθούν μπλοκ συνεργασιών, που μοιραία θα εξαντληθούν την επομένη των βουλευτικών, ενώ και οι συζητήσεις για συνεργασίες, αποκλεισμούς, προσκλήσεις και αρνήσεις μάλλον έχουν βραχύβια σημασία, έστω κι αν κάποιες εξ αυτών βαραίνουν τις εξελίξεις τόσο των άμεσων εκλογών, όσο και των μετέπειτα φθινοπωρινών.
Με αυτά και μ’ αυτά θέλω να σημειώσω πως είναι μάλλον λάθος να μπαίνουν σε ένα τσουβάλι όλες οι εκλογές, για τον απλό λόγο πως οι πρώτες, άπαξ και ολοκληρωθούν, δεν θα έχουν κανένα λόγο πλέον στις επόμενες, ενώ οι αυτοδιοικητικές που έπονται θα σέρνουν τα βάρη του τσουβαλιάσματος ελέω βουλευτικών, που θέλοντας και μη θα στοιχίσουν, αφού οι κάλπες (τουλάχιστον στην Κέρκυρα) έναν αναδεικνύουν και 4 δυσαρεστούν, κάτι που θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους άπαντες, ακόμα και οι πλέον ευφάνταστοι των πολιτικών γραφείων.
Σε αυτή την προσέγγιση επιπλέον χρειάζεται να εισάγουμε και μια ακόμα παράμετρο, που είναι οι υποψηφιότητες εκτός μαντριού, που για τις αυτοδιοικητικές είναι μια συνθήκη πολύ ισχυρή πάντα κι ορίζεται κατά κύριο λόγο από προσωπικές σκέψεις και σχεδιασμούς και δύσκολα μπαίνουν σε καλούπια, πόσο μάλλον σε κομματικές εντολές ή πειθαρχίες… μιας και οι ανεξάρτητες υποψηφιότητες, συνήθως προκύπτουν από την… απογοήτευση των ίδιων των κομματικών επιλογών!
Εν κατακλείδι θα επισημάνω πως η αξιοπιστία κι η ειλικρίνεια των συμφωνιών, συνεργασιών, αλλά και συναλλαγών που εξελίσσονται σήμερα με φόντο όλες τις εκλογές, πολύ φοβάμαι πως δεν είναι και πολύ ισχυρές, είναι ευκαιριακές και πολύ πιθανές σε επαναδιατύπωση ελέω χρονικής απόστασης μεταξύ των δύο διαδικασιών, ιδίως όταν βασίζονται σε παράγοντες που δεν διακρίνονται και για την ισχυρή θέληση να κρατούν το λόγο τους!
Βέβαια, όλες αυτές οι υποθέσεις μπορούν ν’ ανατραπούν έτσι και τα γεγονότα στην Τουρκία με τους καταστροφικούς σεισμούς, οδηγήσουν σε επαναπροσδιορισμό των εκλογών στην γείτονα, προσφέροντας επί της ουσίας και στον έλληνα Πρωθυπουργό το χρόνο να επιλέξει να ολοκληρώσει τη θητεία, για πρώτη φορά στη χώρα μας μετά από πολλά χρόνια κι έτσι οι εκλογές να γίνουν τον Ιούλιο! Τότε λοιπόν να δούμε πόσο αξία θα έχουν οι συμφωνίες και τι εκλογικό τοπίο θα διαμορφωθεί στη μικρή μας κοινωνία!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *