Πάνω από 41.000 νεκροί από τον σεισμό στην Τουρκία -Εκατομμύρια άστεγοι ξαφνικά, η δεύτερη τραγωδία

Ο καταστροφικός σεισμός που σημειώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου, έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 41.000 ανθρώπους, σε Τουρκία και Συρία.

Οι σεισμοί 7,8 και 7,7 της κλίμακας Ρίχτερ έχουν καταστρέψει ολόκληρες πόλεις, αφήνοντας πολλούς επιζώντες άστεγους, σε θερμοκρασίες αρκετά χαμηλές, λόγω του χειμώνα. Οι διασώστες δεν σταματούν λεπτό να ψάχνουν για ανθρώπους στα ερείπια και οι προσπάθειες τους έχουν αποδώσει καρπούς καθώς συνεχίζουν και διασώζουν ανθρώπους ακόμη και την 9η ημέρα του σεισμού.

Οπως, όπως αναφέρει το Reuters, οι προσπάθειες πλέον επικεντρώνονται στο να βρεθεί ένα καταφύγιο και τροφή για τους εκατομμύρια ανθρώπους που επιβίωσαν του σεισμού αλλά δεν έχουν σπίτι να μείνουν, καθώς έχει καταστραφεί, ενώ το κρύο δυσχεραίνει την κατάσταση.

Μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές της ανθρωπότητας, κάνει λόγο ο Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναγνώρισε προβλήματα στην αρχική αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στον σεισμό των 7,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, αλλά δήλωσε ότι η κατάσταση είναι πλέον υπό έλεγχο.

«Αντιμετωπίζουμε μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην ιστορία της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Ερντογάν σε τηλεοπτικό διάγγελμα στην Άγκυρα.

Η Β’ φάση του σεισμού στην Τουρκία
Μεταξύ των διασωθέντων την Τρίτη (14/2) -9η ημέρα από τον σεισμό- περιλαμβάνονται δύο αδέλφια, ηλικίας 17 και 21 ετών, που ανασύρθηκαν από μια πολυκατοικία στην επαρχία Καχραμανμαράς, και ένας Σύρος άνδρας και μια νεαρή γυναίκα με λεοπάρ μαντήλα στην Αντάκια που διασώθηκαν μετά από πάνω από 200 ώρες στα ερείπια. Θα μπορούσαν να βρεθούν και άλλοι ζωντανοί άνθρωποι, δήλωσε ένας διασώστης. Ωστόσο, οι αρχές του ΟΗΕ δήλωσαν ότι η φάση της διάσωσης πλησιάζει στο τέλος της, με τις προσπάθειες να στρέφονται στη στέγαση, την τροφή και τη σχολική εκπαίδευση.

«Οι άνθρωποι υποφέρουν πολύ. Κάναμε αίτηση για να λάβουμε μια σκηνή, βοήθεια ή κάτι άλλο, αλλά μέχρι τώρα δεν λάβαμε τίποτα», δήλωσε ο Hassan Saimoua, πρόσφυγας που μένει με την οικογένειά του σε μια παιδική χαρά στην πόλη Γκαζιαντέπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Ο Saimoua και άλλοι Σύροι που είχαν βρει καταφύγιο στο Γκαζιαντέπ από τον πόλεμο στην πατρίδα τους, αλλά έμειναν άστεγοι από τον σεισμό, χρησιμοποίησαν πλαστικά φύλλα, κουβέρτες και χαρτόνια για να στήσουν πρόχειρες σκηνές στην παιδική χαρά.

«Οι ανάγκες είναι τεράστιες και αυξάνονται κάθε ώρα», δήλωσε ο Hans Henri P. Kluge, διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη. «Περίπου 26 εκατομμύρια άνθρωποι και στις δύο χώρες χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια. Υπάρχουν επίσης αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τα αναδυόμενα ζητήματα υγείας που συνδέονται με τον κρύο καιρό, την υγιεινή και την αποχέτευση και την εξάπλωση των μολυσματικών ασθενειών – με τα ευάλωτα άτομα να διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο», επισήμανε ο κ. Kluge.

Οι ψυχολογικές συνέπειες του σεισμού
Σε ένα τουρκικό νοσοκομείο στο νότιο τμήμα της πόλης Ισκεντερούν, ταγματάρχης του ινδικού στρατού δήλωσε ότι οι ασθενείς έφταναν αρχικά με σωματικά τραύματα, αλλά αυτό άλλαζε μέρα με την μέρα. «Τώρα περισσότεροι από τους ασθενείς έρχονται με διαταραχή μετατραυματικού στρες, μετά από όλο το σοκ που πέρασαν κατά τη διάρκεια του σεισμού», τόνισε ο ταγματάρχης.

Πηγή:iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *