ΣΥΡΙΖΑ: Προκλητικές και ψευδείς οι δηλώσεις της κυρίας Υδραίου για τα απορρίμματα

Μετά τις προκλητικές και ψευδείς δηλώσεις της κυρίας Μ. Υδραίου στο πρόσφατο 9ο Διεθνές Συνέδριο για την Αειφόρο Διαχείριση Αποβλήτων ας μιλήσουμε για την πραγματικότητα στην διαχείριση των απορριμμάτων στην Κέρκυρα:
1. Η αποκατάσταση των 3 κυττάρων του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου,έργο 3,5 εκατ. ευρώ,συμβασιοποιήθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή τον Ιούλιο του 2019, με υποχρέωση παράδοσης τον Απρίλιο του 2020. Από τότε έχουν περάσει 3 χρόνια, 4 παρατάσεις ,το έργο έχει σταματήσει και έχουμε την ανησυχία αν θα συνεχιστεί – και πότε – η χρηματόδότηση του λόγω της μετατροπής του ΠΔΕ σε Πρόγραμμα Περιφερειακής Ανάπτυξης, μετά και τις ανησυχητικές δηλώσεις της κυρίας Ρ.Κράτσα στις 25/5/2022…

2. Η σύμβαση του έργου των μελετών ωρίμανσης για τη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ Κέρκυρας έγινε και αυτή το 2019, από την προηγούμενη δημοτική αρχή και προβλεπόταν η παράδοση του τον Αύγουστο του 2020. Από τότε έχουν περάσει επίσης 3 χρόνια, 5 παρατάσεις και κανείς δεν ξέρει τι μέλλει γενέσθαι…

3. Πόσοι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων-ΣΜΑαδειοδοτήθηκανεπίσημα και νόμιμα στο νησί, κυρία Υδραίου;
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο το Σαββατοκύριακο ο κ. Ιωάννου είπε ότι ο μοναδικός ΣΜΑ του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας δεν έχει πάρει καν περιβαλλοντική αδειοδότηση!

4. Τα τεύχη δημοπράτησης του εργοστασίου της ολοκληρωμένης διαχείρισης ,σας παραδόθηκαν από τον ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α μόλις αναλάβατε τα καθήκοντα σας ως δήμαρχος τον Σεπτέμβριο του 2019. Μετά από 3 χρόνια και 2 ακυρώσεις προκηρύξεων με ευθύνες δικές σας και της κυρίας Ρ.Κράτσα, περιμένουμε από τις 25/2/2022 την 3η προκήρυξη της δημοπράτησης και ακόμα έρχεται!
Ενδεχομένως αν χαθεί η χρηματοδότηση η νέα διαδικασία να γίνει με ΣΔΙΤ, όπως έχει προβλέψει νομοθετικά η κυβέρνηση σας, με τους επαίσχυντους και οικονομικά καταστροφικούς όρους του 2014, που προέβλεπε η προμελέτη.

5. Το υψηλό κόστος της μεταφοράς σε Κοζάνη και Πάλαιρο έχει ‘’γονατίσει’’ τους προυπολογισμούς των δήμων του νησιού, απομυζώντας και εξαντλώντας τους περιορισμένους πόρους τους και η αύξηση των τελών καθαριότητας για τους δημότες βρίσκεται προ των πυλών.
Η συνολική αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων στον Δήμο Κ.Κέρκυρας πριν τη θητεία σας στοίχιζε6.500.000 ευρώ.
Το 2021 το κόστος της υπηρεσίας καθαριότητας, η αποκομιδή από τους ιδιώτες, η μεταφορά στην Κοζάνη από την ΕΝΑΚΤ και το gatefee στην ΔΙΑΔΥΜΑ έχει φτάσει στα 11.200.000 ευρώ (αύξηση κόστους 70%).
Ακόμα χειρότερα για το 2022 το κόστος υπολογίζεται στα 13.500.000 ευρώ (αύξηση κόστους 110%).
Ποιος θα πληρώσει αυτό το κόστος; Σε ποιανού την πλάτη θα πέσει αυτή η αύξηση;
Hμεταφορά των απορριμμάτων εκτός Κέρκυρας αποδείχθηκε μια προσωρινά αναγκαία εναλλακτική λύση για το μεσοδιάστημα του σχεδιασμού της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων μας στο νησί.
Και γνωρίζουμε όλοι ότι για πολλούς μήνες, παράλληλα με την μεταφορά των απορριμμάτων εκτός νησιού, έπεφταν αυθαίρετα και παράνομα στον περιβάλλοντα χώρο του ΧΥΤΑ Τεμπλονίουδεκάδες χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών εκτός μεμβρανών, με σοβαρές περιβαλλοντικές και υγειονομικές συνέπειες…

6. Όσο για τον ‘’μαραθώνιο σας για την ανακύκλωση’’ στον δήμο της Κεντρικής Κέρκυρας τα επίσημα νούμερα της ανακύκλωσης στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών-ΚΔΑΥ μιλάνε από μόνα τους.
Το 2020 το ποσοστό ανακύκλωσης στον Δήμο της Κεντρικής Κέρκυρας ήταν στο 6,69% με σύνολο ανάκτησης 2.542 τόνων από τους 38.017 συνολικά τόνους των Αστικών Στερεών Αποβλήτων-ΑΣΑ.
Το 2021 το ποσοστό ανακύκλωσης μειώθηκε στο 5,39% με σύνολο ανάκτησης 2.331 τόνων από τους 43.227 συνολικά τόνους των Αστικών Στερεών Αποβλήτων-ΑΣΑ στην Κεντρική Κέρκυρα.
Πόσα απο τα ενταγμένα προγράμματα ανακύκλωσης που παραλάβατεπ.χ. πράσινες γωνιές, υλοποιήσατε;
Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν χρειάζονται ψέματα για να την κρύβουμε. Πρέπει να την δούμε κατάματα και κανείς δεν μπορεί να χαίρεται ή να θριαμβολογεί για αυτήν. Η διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί παραμένει μια διαχρονικάαυτοδιοικητική και κοινωνικη πληγή.
Απαιτείται συντονισμός και σχεδιασμός, υπηρεσιακή και πολιτική ετοιμότητα για νασταματήσουν οι ολιγωρίες, οι απαράδεκτες καθυστερήσεις και οι παρατάσεις στα δρομολογημένα και χρηματοδοτημένα έργα που παρέλαβε από τους προηγούμενους εδώ και 3 χρόνια η δημοτική αρχή και ο διαβαθμιδικός ΦΟΔΣΑ και δεν έχει ολοκληρώσει ούτε ένα έργο!
• Να προχωρήσει άμεσα η δημοπράτηση του εργοστασίου της ολοκληρωμένης διαχείρισης με δημόσια δαπάνη και να μη χαθεί η χρηματοδότηση του.
• Να ολοκληρωθεί επιτέλους η διαδικασία των μελετών ωρίμανσης και της χωροθέτησης για το νέο ΧΥΤΥ Κέρκυρας.
• Να ‘’ξεπαγώσει’’ και να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση των τριών κυττάρων στο Τεμπλόνι και η πλήρης υπαγωγή του βιοαερίου που προέβλεπε η σύμβαση.
• Να δοθεί έμφαση στην ανάγκη της ανακύκλωσης , στην ενημέρωση, την καμπάνια και την αγορά της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής και να γίνει ολοκληρωμένος και επαρκής σχεδιασμός για την εφαρμογή προγράμματος που να προβλέπει την διαλογή στην πηγή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *