Διάπλους: Αλήθειες και ψέματα

Με αφορμή την επιστολή παραίτησης των εναπομεινάντων πέντε μελών του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Φίλων “διάπλους” (τρία μέλη είχαν παραιτηθεί νωρίτερα καταγγέλλοντας στον τύπο διαβλητές διαδικασίες), νοιώθω την ανάγκη να εκφράσω δημόσια μερικές σκέψεις συμπαράστασης στους ανθρώπους που ασκώντας λειτούργημα, καθημερινά παλεύουν για να σώσουν τα παιδιά μας από την μάστιγα των ναρκωτικών, στηρίζοντας ταυτόχρονα και εμάς τους γονείς σε αυτό το δύσκολο αγώνα.
Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 13/1/2023 στην προγραμματισμένη έκτακτη ΓΣ του Συλλόγου παραβρέθηκαν πάνω από 120 γονείς και φίλοι μέλη του Συλλόγου.
Εξ αυτού προκύπτει πως υπήρχε απαρτία και έγινε γενική συνέλευση και όχι άτυπη συγκέντρωση όπως την ονομάζεται, παρ όλη την πρωτοφανή προσπάθεια αποκλεισμού (η πρόεδρος διενεργούσε face control στην είσοδο) δεκάδων μελών του Συλλόγου, μεταξύ των οποίων, γονείς, συγγενείς, κηδεμόνες που οι δικοί τους άνθρωποι βρίσκονται στο θεραπευτικό πλαίσιο του “διάπλους”.
Κάποια στιγμή κατά την διαδικασία, ο κος Μιχαλαρέας πήρε τον λόγο προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα ενωτικό κλίμα συνύπαρξης ανθρώπων που έχουν ένα κοινό σκοπό και, μεταξύ άλλων, είπε τα αυτονόητα.
Δηλαδή, για να μην υπάρχουν παράδοξα φαινόμενα, όπου μέλη του ΔΣ που δεν έχουν καμία σχέση με την απεξάρτηση, αποκλείουν αυτούς των οποίων τα παιδιά συμμετέχουν σε θεραπευτικές δραστηριότητες, ίσως θα έπρεπε όλοι εμείς να σκεφτούμε ένα Σύλλογο γονέων και φίλων “διάπλους”, όπου δικαίωμα συμμετοχής στις διαδικασίες του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι να έχουν μόνο γονείς, συγγενείς, κηδεμόνες θεραπευόμενων ατόμων.
Οι δε φίλοι να είναι επίτιμα μέλη, δηλαδή να συμμετέχουν σε όλα πλην των εκλογών. Τι δεν αρέσει σε αυτό;
Είναι λοιπόν το λιγότερο ανακρίβεια ότι ο κος Μιχαλαρέας, “…κατέστησε σαφές ότι δεν τους θέλει και δεν τους χρειάζεται…” τους φίλους.
Στο κείμενο που στείλατε στα ΜΜΕ του τόπου και που έχει σαν σκοπό την “δολοφονία χαρακτήρων” έχω να παρατηρήσω τα εξής:
– Όλοι εσείς που αποτελείται το εναπομείναν μεν, παραιτηθέν δε, ΔΣ του Συλλόγου γονέων και φίλων ‘διάπλους” ως “φίλοι” και μόνο “φίλοι, αφού ουδεμία σχέση έχετε με τον “διάπλους”, δεν αποτελέσατε ποτέ τον “…ιδρυτικό πυρήνα του Συλλόγου…” και δεν “…βάλατε πλάτη ώστε να πάρει σάρκα και οστά η Μονάδα…” . Και αυτό γιατί απλά δραστηριοποιηθήκατε τα τελευταία δυο χρόνια. Όλοι πλην της προέδρου.
– Συνεπώς κανένας από εμάς και πόσο μάλλον ο κος Μιχαλαρέας, δεν συνεργάστηκε μαζί σας από “…συστάσεως του συλλόγου…”, που είμαι βέβαιος ότι δεν ξέρατε πως υπήρχε.
– Στον “διάπλους” δεν δίνει κανένας σε κανέναν “…εντολές…”, γιατί απλώς τα εξουσιαστικά μοντέλα που διέπουν τις σχέσεις των ανθρώπων είναι έξω από την φιλοσοφία του. Προφανώς αυτή η φιλοσοφία ενόχλησε την διεύθυνση της ψυχιατρικής κλινικής αλλά και την απερχόμενη διοίκηση του Γ Ν Κέρκυρας, που κάνοντας κατάχρηση εξουσίας προσπάθησαν να δώσουν εντολή να αντικατασταθεί από την θέση του επιστημονικά υπευθύνου ο κος Μιχαλαρέας, με την δική σας δυστυχώς συμβολή.
– Δεν “…στηρίξατε τις επιθυμίες και τις αγωνίες του…”, καθώς επίσης και τις δικές μας αγωνίες αφού στην προσπάθεια εξόντωσης του, δεν σταθήκατε δίπλα του. Αντίθετα όταν 80 φορείς του νησιού μας, και πάνω από 300 συμπολίτες μας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των γονέων του “διάπλους” με την στήριξη του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών και του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, παραβρέθηκαν σε ευρεία σύσκεψη φορέων με σκοπό την υπεράσπισή του και την υπεράσπιση του “διάπλους”,εσείς με ανακοίνωσή σας δηλώσατε ότι ουδεμία σχέση έχετε με την εκδήλωση συμπαράστασης, καλώντας ουσιαστικά του συμπολίτες μας να τον αφήσουν μόνο του! Αυτό είναι το ευχαριστώ μερικών από εσάς!
– Και επειδή δεν έφτασε αυτό, μια εβδομάδα αργότερα καλέσατε τους διώκτες του σε αντισυγκέντρωση που ονομάσατε αποπροσανατολιστικά Γενική Συνέλευση. Όλοι μαζί! Διεύθυνση της ψυχιατρικής κλινικής, διοίκηση του νοσοκομείου και εσείς επιβεβαιώσατε το “καθείς εφ ω ετάχθη”. Εκεί, ειπώθηκαν τόσα “ ψέματα που αφού δεν ντράπηκαν τα στόμα που τα είπαν, ντράπηκαν τα ίδια τα ψέματα”. Ουαί υμίν, γραμματείς και φαρισαίοι υποκριταί… .
– Αναφορικά με το πρόγραμμα “ERASMUS” (60.000 ευρώ περίπου), δεν λέτε απλές ανακρίβειες, λέτε συνειδητά ψέματα όντας οπαδοί του “πες, πες στο τέλος κάτι μένει” και του φρικιαστικού πλέον, “μια αλήθεια χωράει χίλια ψέματα”. Το πρόγραμμα “ERASMUS”, δεν το διεκδικήσατε εσείς, γιατί απλά δεν γνωρίζατε ότι υπάρχει. Άλλωστε πως θα ήταν δυνατόν να το γνωρίζατε αφού είναι ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα στις νέες θεραπείες απεξάρτησης, που σημειωτέων εμπεριέχει μια μεγάλη διεθνή έρευνα για το ίδιο θέμα;
Το πρόγραμμα “ERASMUS” το πρότεινε ο ίδιος ο κος Μιχαλαρέας, με σκοπό να δοθούν επιστημονικά κίνητρα στους εργαζόμενους του “διάπλους”. Δεν θα ήθελα να σταθώ στους λόγους των εκβιασμών και των εμποδίων που μπήκαν και συνεχίζουν να μπαίνουν από κάποιους
“αρμοδίους” ώστε να μην υλοποιηθεί.
Η εξειδικευμένη πρόταση 120 σελίδων στα Αγγλικά, με αυστηρή επιστημονική ορολογία, που κατατέθηκε στην ΕΕ από τον ίδιο και τους συνεργάτες του, είναι μια από τις 4 που εγκρίθηκαν επί συνόλου 300 προτάσεων και αποτελεί τιμή για το νοσοκομείο μας και τον τόπο μας.
Απλά σας ζήτησε να γίνετε φορέας διαχείρισης του προγράμματος, ώστε να διευκολύνεται την υλοποίησή του από την Μονάδα. Άλλωστε αυτός είναι και ο σκοπός της ύπαρξης του Συλλόγου. Να στηρίζει χωρίς όρους και προϋποθέσεις, σύμφωνα με το άρθρο 2 του καταστατικού του, τον “διάπλου”.
Αυτή την αρχή εσείς την καταπατήσατε πολλές φορές με τον χειρότερο τρόπο. Σας υπενθυμίζω, ότι στην αντισυγκέντρωση νομιμοποίησης… των διωκτών του διάπλους, όταν κάποιοι από τους παρόντες υπενθύμισαν πως μέλη του Συλλόγου γίνονται μόνο όσοι συμφωνούν με το καταστατικό του, παρευρισκόμενοι καλεσμένοι σας (ορισμένοι από αυτούς δηλώνουν “ειδικοί”) με έντονο ύφος κατήγγειλαν πως το καταστατικό είναι φασιστικό γιατί αποσαφηνίζει σε άρθρα του, πως δεν υπάρχουν σκληρά και μαλακά ναρκωτικά και ότι όλα τα ναρκωτικά είναι απλώς ναρκωτικά!!! Μα αυτό είναι το καταστατικό μας. Αφού δεν συμφωνείτε γιατί γίνατε μέλη και τελικά τι εκπροσωπείτε; Οι ίδιοι λοιπόν, με το ίδιο “δημοκρατικό” ύφος, υποστήριξαν πως για τα ναρκωτικά πρέπει να μιλάνε μόνο οι ειδικοί!!! Μα η αντιμετώπιση των ναρκωτικών δεν αφορά μόνο τους ειδικούς, μας αφορά όλους. Δεν το ξέρετε;
Παρά τις τεράστιες δυσκολίες, που για συγκεκριμένους λόγους, έχετε δημιουργήσει στην υλοποίησή του, το πρόγραμμα συνεχίζεται με προσωπική παρέμβαση του κου Μιχαλαρέα και των συνεργατών του. Φυσικά δεν θα επεκταθώ στα όσα ζητήσατε…, από τον διαχειριστή του ERASMUS, ερήμην όλων μας και κυρίως του επιστημονικά υπευθύνου της Μονάδας.
– Εσείς είστε οι “φίλοι”, που χωρίς να ενημερώσετε τα μέλη του Συλλόγου αλλά και τον ίδιο τον κο Μιχαλαρέα, σε συνεργασία με την διοίκηση του νοσοκομείου, πήρατε τα κλειδιά των χώρων θεραπείας της Μονάδας, εκεί δηλαδή που καθημερινά δίνεται ένας τεράστιος αγώνας για να σωθούν οι ζωές των παιδιών, με σκοπό να τους καταστήσετε χώρους γραφείων, συνεδριάσεων και εκδηλώσεων του Συλλόγου.
Αυτό δεν έχει προηγούμενο στη χώρα. Ευτυχώς που με παρέμβαση του κου Μιχαλαρέα, για σοβαρούς θεραπευτικούς λόγους, για να προστατευτούν τα παιδιά και η θεραπεία τους, έγινε ανάκληση της απόφασης του ΔΣ του νοσοκομείου. Συνεπώς λέτε ψέματα ότι σας εκδίωξε. Άλλωστε, ο ίδιος είχε μεριμνήσει για να δοθεί από το προηγούμενο ΔΣ του ΓΝΚ, χώρος γραφείων σε κτίριο του παλαιού ψυχιατρείου για το Σύλλογο Γονέων. Από ότι φαίνεται, προτιμούσατε να συνυπάρχετε με τα παιδιά μας στους χώρους θεραπείας τους!!!
– Εσείς είστε οι “φίλοι”, που ως ΔΣ, δωρίσατε στο ΓΝΚ όλα όσα πραγματικοί φίλοι προσέφεραν στον “διάπλους”, χωρίς να μπείτε στον κόπο να ρωτήσετε τα μέλη του. Προφανώς, από περισσή αλαζονεία θεωρείται πως ο Σύλλογος είστε εσείς! Να σας κάνω γνωστό λοιπόν, πως το νοσοκομείο έχει Σύλλογο φίλων νοσοκομείου.
– Όχι μόνο προσπαθήσατε, χωρίς να το πετύχετε, να τον “δολοφονήσετε ως χαρακτήρα”, αλλά τολμάτε να υποστηρίζετε ότι αυτός ο άνθρωπος, με αυτή την διαδρομή βρίσκεται σε “…σύγχυση…” Ντροπή!!!. Χαρακτηρισμοί, συκοφαντίες, προσβολές, ερμηνείες…, είναι η προσφορά σας . Αν λοιπόν ο “διάπλους” έχει τέτοιους “φίλους”, τι να τους κάνει του εχθρούς.
– Μιλάτε για “…έπαρση…” από μέρους του, εσείς που ισχυρίζεστε ότι κάνατε το “ERASMUS”, τη στιγμή που είμαι σίγουρος πως δεν έχετε διαβάσει ούτε καν τη σύμβαση.
– Λέτε ψέματα όταν ισχυρίζεστε ότι ο κος Μιχαλαρέας σας έστειλε “…εξώδικα…”, και σας απείλησε με “…μηνύσεις…” Αυτό δεν έγινε ποτέ! Άλλωστε γιατί να γίνει κάτι τέτοιο; Μήπως ξέρετε κάτι ή φοβάστε για κάτι;
– Όλοι εμείς που απαξιωτικά αποκαλείται “…παρατρεχάμενους…”, έχουμε τα παιδιά μας σε θεραπεία και καθημερινά με τους θεραπευτές του “διάπλου” δίνουμε μια σκληρή μάχη για να σώσουμε τις ζωές τους. Τις καθημερινές μας αγωνίες, τον ανθρώπινο πόνο, την απόγνωση και την απελπισία του γονέα που το παιδί του είναι εξαρτημένο από ναρκωτικά δεν τα γνωρίζετε, γιατί απλώς δεν έχετε καμία σχέση με το πρόβλημα και μακάρι να μην έχετε ποτέ. Ίσως αυτός είναι ένας από τους λόγους που τόσο προσβλητικά μιλάτε για εμάς.
Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο μεταφέρατε σε αυτό τον “ιερό” χώρο του “διάπλους”, τόσο μίσος, τόση απαξίωση, τόση προσβολή και εμπάθεια.
Αληθινά διερωτώμαι, ποιες είναι οι επιδιώξεις σας; Όλα αυτά εννοούσαν άνθρωποι του περιβάλλοντός σας, όταν ήδη από τον Μάϊο του 2022, έλεγαν σε μέλη της θεραπευτικής ομάδας πως έρχεται τσουνάμι στο πρόγραμμα; Αναρωτηθήκατε τι υπήρχε πριν το “διάπλους” και τι θα υπάρχει χωρίς αυτόν; Αναρωτηθήκατε ποτέ, από που θα κρατηθούν τα παιδιά μας όταν με τόση ευκολία προσπαθείτε να γκρεμίσετε τα θεραπευτικά πρότυπα και τους θεραπευτές τους; Όταν προσπαθείτε να πλήξετε το κύρος τους; Τόση ματαιοδοξία λοιπόν;
Και μην μας πείτε πως άλλο οι θεραπευτές και άλλο ο “διάπλους”. Αυτά τα έχει ήδη πει η απερχόμενη διοίκηση του νοσοκομείου, που σε συνεργασία με ορισμένους “αρμοδίους” αλλά και “αν αρμοδίους” θέλησε να τους αντικαταστήσει για να ανοίξει ο δρόμος για την διάλυση του “διάπλους”. Αυτοί οι “αρμόδιοι”, χωρίς ντροπή, με συγκεκριμένους τρόπους, προσπαθούν ακόμα να το καταφέρουν. Τους λέμε όμως, πως έχουν γνώση οι φύλακες.
Ο “διάπλους” δεν είναι τα κτίρια, είναι οι άνθρωποι που τον δημιούργησαν, είναι οι άνθρωποι που τον λειτουργούν, είναι οι θεραπευτές του, είμαστε όλοι εμείς, είναι όλη η Κέρκυρα. Αυτούς τους ανθρώπους θα τους προστατεύσουμε!
Στον “διάπλους”, τα παιδιά μας μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τις όμορφες πλευρές της ζωής, την ομορφιά που έχουν μέσα τους, μαθαίνουν να κερδίζουν τη ζωή.
Σας παρακαλώ λοιπόν. Σωπάστε… .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *