Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Κέρκυρας για το “Χαμόγελο του Παιδιού”

«Υπερασπίσου το παιδί
Γιατί αν γλιτώσει το παιδί
Υπάρχει ελπίδα!»

Με μεγάλη ανησυχία ενημερωθήκαμε από τον τοπικό τύπο ότι η δομή του «Χαμόγελου του παιδιού» στους Μαγουλάδες θα κλείσει και τα 19 παιδιά που φιλοξενούνται εκεί θα μεταφερθούν σε άλλες δομές της χώρας. Από την άλλη αβέβαιο είναι και το μέλλον των εργαζόμενων στη συγκεκριμένη δομή.
Για ακόμη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες των απαράδεκτων διαχρονικά πολιτικών επιλογών για την προστασία των κακοποιημένων παιδιών, των παιδιών χωρίς οικογένεια. Ήδη εδώ και χρόνια, οι κυβερνήσεις, έχουν επιτρέψει να υπάρχουν ιδιωτικές δομές, ΜΚΟ και κάθε λογής ιδιωτικές πρωτοβουλίες στον τομέα της προστασίας των παιδιών.
Αποτελεί μία επιπλέον κακοποιητική συμπεριφορά η απόφαση τα παιδιά του «Χαμόγελου» στην Κέρκυρα να απομακρυνθούν από τον τόπο που χρόνια τώρα συνδέονται. Να απομακρυνθούν από την κοινωνία, το σχολείο, τους φίλους και την «οικογένεια» που πλέον έχουν γνωρίσει. Τα παιδιά αυτά δεν είναι «ιδιοκτησία» κανενός και ούτε αυτές οι δομές μπορούν να λειτουργούν μόνο με γνώμονα το συμφέρον των ιδιωτών . Η δική μας στάση καθορίζεται με μοναδικό κριτήριο το συμφέρον των παιδιών.
Ως Ένωση Γονέων καλούμε το κράτος να παρέμβει και σε συνεργασία με τους Δήμους και την Περιφέρεια να μην επιτρέψουν την απομάκρυνση των παιδιών από το νησί, από τα σχολεία, από τους φίλους τους. Να δημιουργηθεί στην Κέρκυρα μια αποκλειστικά δημόσια σύγχρονη δομή με όλους τους επιστημονικούς όρους και τις κατάλληλες προδιαγραφές. Να συνεχιστεί η φροντίδα αυτών των παιδιών στην Κέρκυρα για να μην ξεριζωθούν για άλλη μια φορά. Κανείς από τους εργαζόμενους της δομής να μην χάσει τη δουλειά του. Τα παιδιά αυτά είναι οικογένεια όλης της κοινωνίας της Κέρκυρας και το κράτος με δημόσιες και σύγχρονες δομές θα πρέπει να έχει την αποκλειστική ευθύνη στήριξή τους.

Διεκδικούμε :
• Δημόσιο πανελλαδικό φορέα που θα έχει την αποκλειστική ευθύνη της προστασίας του παιδιού χωρίς οικογένεια, του κακοποιημένου παιδιού, του παιδιού σε επικίνδυνο οικογενειακό περιβάλλον. Στα πλαίσια αυτού του φορέα θα εντάσσεται αποκλειστικά η διαδικασία υιοθεσίας-αναδοχής.
• Ανάπτυξη δικτύου κρατικών δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών (για την πρόληψη, την στήριξη των παιδιών και των οικογενειών σ’ όλες τις πλευρές της ζωής, στη γειτονιά, στο σχολείο κλπ, των θυμάτων βίας και κακοποίησης) χωρίς επιχειρηματική δράση και εμπλοκή ΜΚΟ.
• Στήριξη των δημόσιων δομών προστασίας του παιδιού και των κοινωνικών υπηρεσιών στήριξης της οικογένειας των δήμων και περιφερειών. Επαναλειτουργία της δομής κακοποιημένων γυναικών στην Κέρκυρα.
• Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις προνοιακές δομές όλων των ειδικοτήτων με βάση τις ανάγκες για να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και ποιοτικές συνθήκες στήριξης και φροντίδας των παιδιών. Καμία απόλυση, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επικουρικών.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *