Αντίτυπο… ηλικίας 108 ετών, του έργου του Κ. Θεοτόκη «Η τιμή και το χρήμα»

Αντίτυπο της πρώτης έκδοσης του εμβληματικού έργου «Η τιμή και το χρήμα» του πρωτοπόρου λογοτέχνη και επαναστάτη σοσιαλιστή Κωνσταντίνου Θεοτόκη παραδόθηκε στο Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ, από Κερκυραίο δημοσιογράφο.

Το αντίτυπο είναι ένα από τα 510 αριθμημένα αντίτυπα εκείνης της ιστορικής κερκυραϊκής έκδοσης του 1914 και φέρει τον αριθμό 421.

Το βιβλίο περιλαμβάνει πρόλογο με αφιέρωση του συγγραφέα στην Κερκυραία λογία και κατοπινή υποστηρίκτρια του ΕΑΜ Ειρήνη Δενδρινού (1879-1974), όπου ο Κ. Θεοτόκης (1872-1923) αναφέρεται στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σημειώνοντας ότι «ποτάμια αίματος βάφουν τη μητέρα γη» για «ένα τόσο άτοπο καθεστώς που για να υπάρχει χρειάζεται τον παράλογο φόνο και την ατυχία τόσων πλασμάτων». Επίσης, συμπεριλαμβάνει έξι εικονογραφίες του πρωτοπόρου χαράκτη και επαναστάτη σοσιαλιστή Μάρκου Ζαβιτσιάνου (1884-1923). Τυπώθηκε το 1914 στο ιστορικό «Χρωμοτυπολιθογραφείο Αδελφών Γ. Ασπιώτη» στην Κέρκυρα και αποτελεί λογοτεχνικό καρπό της σύζευξης του συγγραφέα με το εργατικό – σοσιαλιστικό κίνημα.

Το συγκεκριμένο έργο του Κωνσταντίνου Θεοτόκη εξετάζει την ανάδυση της εργατικής τάξης και τις κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές που αυτή συνεπάγεται. Διαδραματίζεται στο λαϊκό – και κατεξοχήν βιομηχανικό και εργατικό – προάστιο Μαντούκι της πόλης της Κέρκυρας, όπου ο συγγραφέας είχε αφιερώσει τότε τις δυνάμεις του για τη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων και τη συγκρότηση του Σοσιαλιστικού Ομίλου Κέρκυρας, που αποτέλεσε λίγα χρόνια μετά, ως γνωστόν, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (ΣΕΚΕ), κατοπινού ΚΚΕ. Να μια χαρακτηριστική περιγραφή του συγγραφέα στο εστιασμένο στη ζωή και τις αξίες των ανθρώπων του προαστίου έργο του: «Χτιστάδες με τα παλιά ξερά μισοκάπελά τους, τα ρούχα τους, τα ποδήματά τους ασβεστωμένα. Μαραγκοί με τες καθημερινές τους φορεσιές. Εργάτες από διάφορα εργοστάσια σκεφτικοί, λιγνοί και σαν αλαλιασμένοι από τους κρότους της μηχανής. Ξυπόλυτοι χαμάληδες, βαρκάρηδες, χωριάτες κι άλλοι άνθρωποι κάθε τέχνης».

Το έργο «Η τιμή και το χρήμα» και το έργο «Οι σκλάβοι στα δεσμά τους» αποτελούν, ως γνωστόν, τα πλέον εμβληματικά έργα της λογοτεχνικής δημιουργίας του Κ. Θεοτόκη.

Βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν στη Βουλή αναφορά με το αίτημα της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών προς τα υπουργεία Πολιτισμού και Εσωτερικών για την κήρυξη του 2023 ως «Έτους Κωνσταντίνου Θεοτόκη», καθώς τον επόμενο χρόνο συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου συγγραφέα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *